Κατηγορηματικά αντίθετος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις συγχωνεύσεις σχολείων


Την ξεκάθαρη αντίθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο σχέδιο για συγχώνευση υποβάθμιση και κατάργηση σχολείων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικών κοινωνιών επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός. Όπως έγινε γνωστό η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ προβλέπει το κλείσιμο και τη συγχώνευση δεκάδων μονοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων στην ορεινή κυρίως Θεσσαλία.

«Σε μια εποχή που η Ελλάδα στρέφεται στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση και δηλώνει ότι πρέπει να στηριχθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και το 1,5 εκατ. ανθρώπων που επιστρέφουν στην ύπαιθρο, η ίδια η Ελληνική Πολιτεία αυτοαναιρείται και αυτοδιαψεύδεται καταργώντας κοινωνικές υποδομές, όπως τα σχολεία, που είναι απαραίτητα για να ζήσει ένα νέο ζευγάρι στην περιφέρεια», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε:

«Σε ζητήματα που θίγουν την ελληνική κοινωνία και την ελληνική ύπαιθρο είμαστε απέναντι.. Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τις υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων είναι σαφώς χειρότερο απ’ ότι μπορούσαν να εκτιμήσουν και οι πλέον απαισιόδοξοι. Δυστυχώς, η υπουργός αντιμετωπίζει τους μαθητές ως οικονομικό μέγεθος σε… ασκήσεις μείωσης δαπανών επί χάρτου, ερήμην δηλαδή της κοινωνικής πραγματικότητας και πολύ περισσότερο των αναγκών της κοινωνίας».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισημαίνει ότι τα κριτήρια υποβαθμίσεων, συγχωνεύσεων, καταργήσεων σχολείων «είναι όχι πρωτίστως, αλλά αποκλειστικώς οικονομικά. Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι μετατρέπει τους μαθητές σε αριθμούς και δεν υπολογίζει το τεράστιο κοινωνικό κόστος που προκύπτει από τη βίαιη μετάλλαξη του σχολικού μοντέλου. Αγνοεί τις προειδοποιήσεις αρμοδίων και επιστημονικών ερευνών. Το νέο φθηνό σχολείο γιγαντώνεται, ασφυκτιά, αποψιλώνεται από εκπαιδευτικούς .

Προηγούμενο άρθρο Ηγετική φυσιογνωμία
Επόμενο άρθρο Η σελίδα αναμετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας