Ειδήσεις

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017


Τη Δευτέρα στις 3 Ιουλίου η δράση με τίτλο «Τα σημεία παίρνουν εικαστική μορφή» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, είχε σαν θέμα τον εικαστικό Βασίλι Καντίνσκι και το πως αυτός αντιλαμβανόταν το σημείο, τη γραμμή, το επίπεδο. Η εικαστικός Ράμπια Δέσποινα μαζί με τα παιδιά έκαναν ένα ταξίδι εξερεύνησης στον μαγικό κόσμο του καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να συνδυάσει τις δυο του μεγάλες αγάπες ,την μουσική και τη ζωγραφική. Τα παιδιά για δυο ώρες δημιούργησαν τον δικό τους φανταστικό κόσμο, αποτυπώνοντας τον με χρώματα πάνω στο χαρτί, ακούγοντας ταυτόχρονα πολύ όμορφη μουσική του Κορεάτη καλλιτέχνη Yiruma ώστε τα σχήματα τους, όπως οι νότες, να τραγουδούν με δυναμισμό σαν του Καντίνσκι.

Την Τρίτη 4 Ιουλίου μέσα από το  εργαστήριο «Τα σημεία της πόλης»  τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν στη παρατήρηση και στην ανακάλυψη ακόμα και στην πιο συνηθισμένη διαδρομή μέσα στην πόλη, σημείων που τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Καθημερινά όλοι μας περπατάμε μέσα στην πόλη σε λίγο ως πολύ καθορισμένες διαδρομές. Η βόλτα μας από τη Βιβλιοθήκη ως  το «Κέντρο Έρευνας Βασίλη Τσιτσάνη- Οθωμανικό λουτρό» είχε ως στόχο να εξασκηθεί η ματιά μας ώστε αυτό που μας φαίνεται οικείο και καθημερινό να γίνει ανοίκειο και σπάνιο ή εξωπραγματικό. Τα παιδιά σε όλη τη διαδρομή κατέγραψαν και φωτογράφισαν σημεία της πόλης στο έδαφος, σε τοίχους, στο γύρω περιβάλλον. Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο και ζωγραφίσαμε με τη μέθοδο της «καρτ ποστάλ» φωτογραφίες του Βασίλη Τσιτσάνη. Αφού επιστρέψαμε στη βιβλιοθήκη, εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες και τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, έφτιαξαν κολάζ με τα σημεία της πόλης.

«Τα σημεία στις φυσικές επιστήμες. Τα αστέρια σημεία στον ουρανό»! Ένα μαγικό αστρικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Οδηγοί μας σε αυτό ήταν ο Δημήτρης Μακρής και ο Βασίλης Παλπάνης από την ομάδα αστροπαρατήρησης Τρικάλων «Αποσπερίτες». Κατασκευάσαμε και δώσαμε ζωή σ’ ένα μικρό πλανητάριο στο Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης και παρατηρήσαμε μέσα από αυτό σημείο-σημείο τους πιο γνωστούς αστερισμούς που συναντάμε στον ουρανό. Μαζί με τους μικρούς μας φίλους βάλαμε τη φαντασία μας αλλά και τις γνώσεις που μας μεταφέρονται μέσω των επιστημών από τα βάθη των αιώνων, ώστε να μας καθοδηγήσουν να σχεδιάσουμε μυθικά πλάσματα. Και όλα αυτά με οδηγό τα αστέρια- σημεία του σύμπαντος.

Προηγούμενο άρθρο Στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ οι Εθελοντές Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση του Δ. Καλαμπάκας για το πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας