Ειδήσεις

Κίνδυνοι από τρίτα πρόσωπα στον γάμο – Του Πρωτοπρεσβύτερου Αθανασίου Π. Τύμπα


Όταν ο διάβολος δεν μπορεί να χαλάσει την ευτυχία ενός ζευγαριού χρησιμοποιώντας προσωπικά τους ελαττώματα και πάθη, τότε χρησιμοποιεί τα τρίτα πρόσωπα για να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα και καταστάσεις.

Δυστυχώς πολλά ζευγάρια χωρίζουν διότι δεν προσέχουν ποια πρόσωπα βάζουν συχνά στο σπίτι τους. Δεν κινδυνεύει η ευτυχία μας απ΄ αυτούς με τους οποίους διατηρούμε μια μεγάλη απόσταση, αλλά απ΄αυτούς με τους οποίους συναναστρεφόμαστε πολλές ώρες. Έτσι συχνά ακούμε ότι ο τάδε ερωτεύτηκε τη γυναίκα του αδελφικού του φίλου, ο κουμπάρος τα έφτιαξε με τη κουμπάρα, η κόρη με τον πατριό της ή δυστυχώς ακόμη και ιστορίες αιμομιξίας όπως ο θείος με την ανιψιά ή πρώτα ξαδέλφια να έχουν σχέσεις σαρκικές μεταξύ τους.

Οι σωστές φιλίες είναι σπάνιες και πολύ χρήσιμες. Συχνά μάλιστα διατηρούνται και όταν η συζυγική αγάπη μαραίνεται. Δεν είναι σωστό όταν παντρευτούμε να ζητήσουμε από τον άλλο να χαλάσει τις καλές του φιλίες. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο καλύτερος φίλος για τον άνδρα είναι η γυναίκα του και ο καλύτερος φίλος για την γυναίκα είναι ο άνδρας της.

Τους φίλους και συγγενείς το νέο ζευγάρι δεν θα τους βλέπει σαν σκιάχτρα, αλλά χρειάζεται προσοχή στις συζητήσεις .«Τα εν οίκω μη εν δήμω». Με το φίλο ή την φίλη δεν μπορείς να συζητάς τα συζυγικά θέματα. Τούτο ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη περιέργεια. Ο σεβασμός και οι σωστές αποστάσεις εξαγνίζουν και στηρίζουν τις καλές φιλίες. Η ευτυχία του ζευγαριού πρέπει να είναι ανεξάρτητη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Για λόγους πρακτικούς και ηθικούς πολλές στεναχώριες και χαρές δεν θα τις μοιραστούμε με τους φίλους ή τους γονείς μας, αλλά με τον ή την  σύντροφο μας.

Το καλύτερο είναι μετά το γάμο μας να έχουμε φίλους κοινούς, οι οποίοι σέβονται την οικειότητα και κρατούν σωστή απόσταση από τη νέα μας ζωή. Αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο ιδίως όταν οι φίλοι είναι άγαμοι και δεν κατανοούν τις απαιτήσεις της συζυγικής ζωής. Γι΄αυτό τα νέα ζευγάρια ταιριάζει καλύτερα να συναναστρέφονται με άλλα ζευγάρια των οποίων τα προβλήματα είναι περίπου ίδια. Πρέπει όμως να επιλέγουμε ζευγάρια που έχουν καλές αρχές και κυρίως φόβο Θεού. Οι καλές  συνήθειες θα μας ωφελήσουν ενώ οι κακές μεταδίδονται σαν μολυσματική ασθένεια.

Λάθος είναι να πηγαίνουμε διακοπές μαζί με άλλα ζευγάρια ή συγγενείς. Πότε θα απολαύσουμε κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς και διαλόγου με τα παιδιά μας και την σύζυγό μας;

Ένα άλλο συχνό ατόπημα που κάνουν τα νέα ζευγάρια είναι να εκμεταλλεύονται τους γονείς και τους φίλους για την ανατροφή των παιδιών τους. Τότε αυτοί αποκτούν δικαιώματα και δημιουργούν καταστάσεις γκρίνιας μέσα στο σπίτι. Ο Θεός μας δίνει τα παιδιά για να τα αναθρέψουμε με τον δικό μας κόπο και τις δικές μας αρχές.

Τέλος ας γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος κοινός μας φίλος μπορεί να γίνει ο ανιδιοτελής πνευματικός μας. Πολλές από τις δυσκολίες της ζωής μόνον αυτός, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, μπορεί να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε. Καλό λοιπόν είναι κάπου – κάπου να επιζητούμε και τη δική του συντροφιά.

 

Προηγούμενο άρθρο Υλοποίηση Προγράμματος Εκπαιδευομένων μαθητών αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στον Δ. Πύλης
Επόμενο άρθρο Όλα έτοιμα για το 43ο κύπελλο της ΕΠΣ Τρικάλων