Ι. Ζορμπά: Εγκεφαλικό επεισόδιο και ομιλία


 Για τους περισσότερους από εμάς η ομιλία είναι κάτι φυσικό, τα άτομα όμως που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζουν γλωσσικές διαταραχές σε ένα ή περισσότερα στοιχεία του λόγου όπως : ελεύθερος λόγος, φώνηση, κατανόηση του προφορικού ή και του γραπτού λόγου.

Συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για το λόγο δε λειτουργούν με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα κέντρα που είναι αρμόδια για την κατανόηση και την έκφραση δυσκολεύοντας την επικοινωνία του ατόμου. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ομιλία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας όταν ο γιατρός τους το κρίνει απαραίτητο.

Χρειάζεται επιμονή και υπομονή τόσο από τον ασθενή όσο και από τα άτομα τα οποία του συμπαρίστανται.

Πολλοί ασθενείς μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως. Μερικοί πάλι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να επανακτήσουν τη χαμένη ενεργητικότητα και κάποιοι μπορεί να παραμείνουν με κάποια μορφή αναπηρίας ή δυσλειτουργίας.

Ο ρόλος του λογοπαθολόγου

Ο λογοπαθολόγος καλείται :

  • Να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ασθενή στους εξής τομείς :
  • Ø στην έκφραση του λόγου
  • Ø στην κατανόηση του προφορικού λόγου
  • Ø στην ικανότητα κατανόησης του γραπτού λόγου
  • Ø στη ικανότητα της γραφής
  • Ø να επεξεργαστεί το ανάλογο θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

Όσον αφορά τα στάδια της θεραπείας αφού εξακριβωθούν οι προβληματικές περιοχές, ορίζονται οι στόχοι, διασπώνται στη συνέχεια σε τμηματικές δραστηριότητες και εξακριβώνεται η δυνατότητα του ασθενούς σε κάθε δραστηριότητα.

Ο σκοπός της λογοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να μεγιστοποιήσει την χρήση των ικανοτήτων που έχει καθώς και να μάθει να χρησιμοποιεί και άλλα μέσα επικοινωνίας.

Οι στόχοι του λογοθεραπευτικού προγράμματος είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας του ατόμου και η επαναφορά ικανοτήτων κατανόησης και έκφρασης λόγου. Επίσης η εκπαίδευση σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας (σύστημα συμβόλων, νοήματα, σχέδιο, βιβλίο επικοινωνίας) – μέθοδος ΜΑΚΑΤΟΜ, η βελτίωση της άρθρωσης, η αντιμετώπιση προβλημάτων μάσησης και κατάποσης.

Ιωάννα Γ. Ζορμπά

Λογοπαθολόγος – Λογοπέδικος M.sc.

Αθ. Διάκου 28 Τρίκαλα

Τηλ. 24310-37003, 6972694148

Προηγούμενο άρθρο Ευχετήριο μήνυμα του Δημάρχου Πύλης
Επόμενο άρθρο Τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δ. Τρικκαίων