Ιωάννα Ζορμπά: «Φώνηση και ομιλία»


Η φώνηση είναι το φαινόμενο της παραγωγής ήχων και οφείλεται στην εκπομπή αέρα, κατά τη διάνοιξη και σύγκλειση της γλωττίδας κάτω από τη δράση μυϊκών και αεροδυναμικών δυνάμεων. Η ένταση της φωνής είναι ανάλογη της υπογλωττιδικης ατμοσφαιρικής πίεσης η η δε συχνότητα εξαρτάται από την υπογλωττιδικη ατμοσφαιρική πίεση και το μήκος των φωνητικών χορδών.

ΟΙ αρχικοί ήχοι που παράγουμε είναι το κλάμα και κάποια φωνήεντα και σύμφωνα. Το κλάμα διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες π.χ. κούραση, πείνα, λύπη, αγκαλιά. Επίσης υπάρχουν ήχοι όπως το γέλιο που εκφράζουν την χαρά.

Οι θεμελιώδεις συχνότητες της φωνής των αγοριών και των κοριτσιών μέχρι την ήβη δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Με την πάροδο όμως της ηλικίας, η αντρική φωνή κατεβαίνει σχεδόν μια οκτάβα, ενώ η γυναικεία 3-5 ημιτόνια.

Μέσω της φωνής μας εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, τις σκέψεις μας. Η φωνή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την προσωπικότητα μας, είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του εαυτού μας. Μέσω του ήχου της φωνής, μας αναγνωρίζει κάποιος χωρίς να χρειάζεται να γυρίζει να μας δει. Είναι το μέσο για διάλογο και για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξάσκηση επαγγέλματος.

Όταν η φωνή μας μεταβάλλεται από διάφορα αίτια προκαλούνται διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Η φυσιολογική φωνή έχει ευχάριστη χροιά, το ύψος της είναι ανάλογο της ηλικίας και του φύλου. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την σωστή παραγωγή της φωνής είναι ο τρόπος που αναπνέουμε. Η αναπνοή μας παρέχει την απαραίτητη πίεση για τη δόνηση των φωνητικών χορδών. Η ένταση της φυσιολογικής φωνής δεν παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις και τέλος έχει την πλαστικότητα που της επιτρέπει να προσαρμόζεται για να εκφραστεί ο ομιλητής ανάλογα με την περίσταση.

Η παθολογική φωνή δεν έχει σωστό ρυθμό αναπνοής, έχει περίεργη και δυσάρεστη χροιά και ύψος. Η ένταση της παθολογικής φωνής είναι ή χαμηλή ή έντονη. Ο ομιλητής δεν γίνεται κατανοητός και υπάρχει άσχημη πλαστικότητα που δεν επιτρέπει την καλή έκφραση των συναισθημάτων.

Πρέπει να θυμάστε ότι η φωνή σας είναι ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά σας γι΄ αυτό να την φροντίζετε.
ΙΩΑΝΝΑ Γ. ΖΟΡΜΠΑ
ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟΣ M.sc.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Επόμενο άρθρο Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ: "ΤΟ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΟΧΙ ΛΥΣΗ"