Ειδήσεις

Ιανός: Πάνω από 30 εκατ. οι απαιτήσεις αποζημιώσεων στις ασφαλιστικές εταιρείες


Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (Κυκλώνας Ιανός:βροχοπτώσεις – πλημμύρες – ανεμοστρόβιλος) που επικράτησαν στην Ελλάδα την περίοδο 18 -19 Σεπτεμβρίου 2020.

Η αρχική εκτίμηση για πάνω από 2.000 δηλώσεις ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρίες επιβεβαιώθηκε, με τις αναγγελίες ζημιών να ανέρχονται σε 2.453 εκ των οποίων 1.400 σε σπίτια και επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες κυρίως σε αυτοκίνητα.

Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε€30,9 εκατ.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι ασφαλισμένοι μας, όσοι δηλαδή είχαν προνοήσει να καλύψουν την περιουσία και τα οχήματά τους, αποζημιώνονται με ταχείς ρυθμούς για τις ζημιές που υπέστησαν από τον Ιανό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ. δηλαδήσχεδόν 9 στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια €.

Από πλευράς μας παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρατηρούμε με προβληματισμό την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συνεργαστούμε ώστε μέσω του κατάλληλου πλαισίου να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τους καρπούς των κόπων τους από τέτοια φαινόμενα.».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης σε μονάδα εκτροφής πέστροφας
Επόμενο άρθρο Ν. Καρδούλας: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία τον Οκτώβριο – Ανάλυση ανά Νομό