Ειδήσεις

Θ. Λιούτας: Επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω του καταρροϊκού πυρετού


Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, ο Βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας, ζήτησε την επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω του καταρροϊκού πυρετού και λόγω του Κορωνοϊού προς τους κτηνοτρόφους.

Στην επιστολή του, η οποία τίθεται παρακάτω, ο Τρικαλινός Βουλευτής ζητά από τους κυρίους Υπουργούς άμεσα να επιληφθούν του ζητήματος και να δώσουν λύσεις ώστε να στηριχθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων του τόπου μας και των οικογενειών τους.

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κε. Σταϊκούρα Χρήστο και κε. Βορίδη Μαυρουδή,

Σας στέλνω τη συγκεκριμένη επιστολή, καθώς θα ήθελα να σας μεταφέρω τα δίκαια και πολύ σημαντικά αιτήματα των κτηνοτρόφων του Νομού Τρικάλων και να σας ζητήσω την άμεση λύση τους.

Πρόκειται για το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και για το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω του Κορωνοϊού.

Κύριοι Υπουργοί, χιλιάδες κτηνοτρόφοι του Νομού Τρικάλων έχουν περιέλθει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία άμεσα και ευθέως οδηγεί στη φτώχυνση τους.

Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων λόγω του καταρροϊκού πυρετού, οι αποζημιώσεις αναφέρονται στο έτος 2014, όταν τότε χιλιάδες ζώα νόσησαν. Το γεγονός αυτό στέρησε από τους κτηνοτρόφους μεγάλο εισόδημα, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούσαν τότε να παράξουν και να πωλήσουν. Ταυτόχρονα οι ίδιοι για τη θεραπεία του κοπαδιού τους, για κτηνιατρική φροντίδα, δαπάνησαν τεράστια ποσά χρημάτων.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι κτηνοτρόφοι μας αποτέλεσαν στην κυριολεξία θύματα του εμπαιγμού του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενώ τους είχε διαβεβαιωθεί ότι θα λάμβαναν τις σχετικές αποζημιώσεις, αυτό δεν έγινε.

Τα πράγματα μάλιστα φαίνεται τώρα να χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι του Δήμου Μετεώρων και συνολικά του Νομού Τρικάλων διαπιστώνουν εδώ και μερικές εβδομάδες ότι ο καταρροϊκός πυρετός επέστρεψε. Μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου τους νοσεί ξανά και αυτό επιδεινώνει σε απίστευτο βαθμό τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων μας και των οικογενειών τους, ειδικότερα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Κορωνοϊού.

Με βάση τα παραπάνω, σας ζητώ άμεσα να επιληφθείτε της κατάστασης αυτής και να προχωρήσετε στην αναγκαία καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτό θα δώσει πραγματική ανάσα στους κτηνοτρόφους μας και στις οικογένειές τους.

Επιπρόσθετα με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να επιταχυνθεί και η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους λόγω Κορωνοϊού. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων διογκώνει τον φόβο και την ανασφάλεια και πολλαπλασιάζει τα οικονομικά προβλήματα, καθώς οι οφειλές δεν πληρώνονται στην ώρα τους, συσσωρεύονται και μετακυλίονται – όταν αυτό είναι εφικτό – στα επόμενα έτη, με δυσμενείς συνέπειες, τόσο σε βάρος του βιοπορισμού των κτηνοτρόφων και παραγωγών, όσο και συνολικά σε βάρος της οικονομίας.

Είμαι βέβαιος, κύριοι Υπουργοί, ότι κατανοείτε απολύτως το μέγεθος του προβλήματος που σας περιγράφω και ότι θα κάνετε ό,τι το δυνατόν, ώστε άμεσα να λυθούν τα εμπόδια και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι το δυνατόν καλύτερο και χρησιμότερο για να μη χαθεί η επόμενη χρονιά για τον Έλληνα κτηνοτρόφο.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Λιούτας

Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΝΔ»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αρχίζουν οι εγγραφές στον Ποδηλατικό Σύλλογο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο 13 νέα θετικά κρούσματα Covid στη Θεσσαλία