Ειδήσεις

Θεσσαλονίκη – Η πόλη του φυσικού αερίου


Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και η πορεία της Εταιρείας συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Γενικού Διευθυντή κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Ο κ. Ζέρβας ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021- 2025 της Εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο θα υλοποιηθούν επενδύσεις υψηλής προστεθειμένης αξίας που θα αγγίξουν τα 9 εκ. € για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου και για νέες συνδέσεις στο δήμο. Ήδη η διείσδυση του Φυσικού Αερίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο 74% του πληθυσμού, με το δίκτυο διανομής να καλύπτει310 χλμ από τα 375 χλμ. του συνολικού οδικού δικτύου του Δήμου. Παράλληλα ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι οι επενδύσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τεχνικό-οικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα την εφαρμογή των χαμηλότερων τιμολογίων διανομής της επικράτειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Τα οφέλη έχουν άμεσο αντίκτυπο στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής. Ήδη, από 1η Δεκεμβρίου το μεσοσταθμικό τιμολόγιο διανομής που έχει εγκριθεί από την Αρχή, είναι μειωμένο περαιτέρω κατά 14% στη Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας άμεσα στη μείωση του ενεργειακού κόστους και ενισχύοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Με την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επιτυγχάνει τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και συμβάλλει στην εξοικονόμηση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, σύμφωνα με τους στόχους του ΕΣΕΚ και της Πολιτείας. Από την κατανάλωση του Φυσικού Αερίου στην 5ετία 2021-2025 στα Δίκτυα Διανομής της Εταιρείας, αναμένεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης να εξοικονομηθούν περισσότεροι από:

  • – 1,9 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα,
  • – 10.797 τόνοι διοξειδίου του θείου,
  • – 4.455 τόνοι μονοξειδίου του αζώτου,
  • – 1.376 τόνοι μονοξειδίου του άνθρακα,
  • – 794 τόνοι άκαυστων υδρογοναθράκων και
  • – 690 χιλ. τόνοι μικροσωματιδίων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Ζέρβας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί διαχρονικά η Εταιρεία με τη Δημοτική Αρχή. Στο πλαίσιο της υλοποίηση του νέου Προγράμματος, ο Δήμαρχος πρότεινε τη διαρκή συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου για την εκτέλεση των έργων κατασκευής του δικτύου. Αναφέρθηκε εκτενώς στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς137 δημοτικά κτίρια είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο διανομής. Επεσήμανε την ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον από τη δραστηριότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και αναγνώρισε τον κοινό στόχο της Δημοτικής αρχής με την Εταιρεία για την ανάληψη πρωτοβουλιών, επιδιώκοντας την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, σημείωσε ότι οι πολίτες του δήμου έχουν αγκαλιάσει το φυσικό αέριο, όπως αποτυπώνεται στους υψηλούς δείκτες διείσδυσης και αναγνωρίζουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από τη χρήση του.

 

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Γυναίκα, Σύζυγος, Μητέρα»
Επόμενο άρθρο Ολοκλήρωση πρακτικών σεμιναρίων του Παν/μίου Θεσσαλίας & του Οικονομικού Επιμελητηρίου