Ειδήσεις

Η όμορφη εκδρομή του Δ΄ ΚΑΠΗ Δ. Τρικκαίων στην Παναγία Σουμελά και στην Παναγία Δοβρά


Σε κείμενό τους για την εκδρομή του Δ ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων στη Βέροια, αναφέρονται τα εξής:

«Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023  μέλη του Δ ΚΑΠΗ Δήμου Τρικκαίων πραγματοποίησαν εκδρομή στην Παναγία Σουμελά και στην Παναγία Δοβρά, στη Βέροια, ως επιθυμία των μελών του ΚΑΠΗ.

Η διαδρομή όμορφη μέσα στο πράσινο, στον δρόμο προς τα Γρεβενά. Μετά από μια στάση, φτάσαμε στην Παναγία Σουμελά στην περιοχή Καστανιά Ημαθίας. Η εκκλησία όμορφη,  επιβλητική μέσα σε κατάφυτο τοπίο. Προσκυνήσαμε την ιερή εικόνα με ευλάβεια και πίστη. Κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι Τούρκοι κατέστρεψαν το παλιό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και η εικόνα κρύφτηκε από μοναχούς σε παρεκκλήσι.

Το 1930 με ενέργειες του Ελ. Βενιζέλου η εικόνα επέστρεψε στην Ελλάδα. Εμεινε στο μουσείο Αθήνας για 20 χρόνια. Το 1951 ιδρύθηκε  η Νέα Παναγία Σουμελά στις πλαγιές του όρους Βέρμιο στην καστανιά Βέροιας.

Στη συνέχεια πήγαμε στην Παναγία Δοβρά. Η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα λειτουργώντας μέχρι το 1822. Εκεί έγινε η περίφημη μάχη της Δοβράς, που ήταν μια περήφανη νίκη κατά των Τούρκων.

Το 1995 η μονή επανιδρύεται ως ανδρώα κοινοβιακή μονή.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, σταματήσαμε στη Βέροια για φαγητό και στον Πλαταμώνα για απογευματινό καφέ.

Ευχαριστούμε  για την πραγματοποίηση αυτής της όμορφης εκδρομής τα μέλη του Δ ΚΑΠΗ που συμμετείχαν, το τουριστικό γραφείο του κ. Καραθανάση για την άψογη συνεργασία, τον κ. Σωτήρη Παπαβησσαρίου από τη συντονιστική επιτροπή του Δ ΚΑΠΗ, την εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού κ. Ελένη Γκούμπλια και την κοινωνική λειτουργό κ. Παναγιώτα Σιώτα».

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Αλλη μια εξαιρετική παράσταση από το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Στο Κάστρο των Τρικάλων, μαθητές/τριες του 17ου Δημοτικού Σχολείου