Ειδήσεις

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ για τη λειτουργία των σχολείων στο Νομό


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με θέμα τη λειτουργία των σχολείων στο νομό Τρικάλων εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και πεντέμισι βδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναδεικνύοντας τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται με το κλείσιμο δεκάδων σχολικών τμημάτων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ως απόρροια της πολιτικής κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης που δεν αναλαμβάνει τη συλλογική κρατική ευθύνη που της αναλογεί , αφήνοντας εκτεθειμένη την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία που «βγαίνουν» καθημερινά στην επιφάνεια στα Τρίκαλα , εδώ και πεντέμιση βδομάδες από το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς,  είναι  αμείλικτα και εντείνουν την ανησυχία του Τρικαλινού λαού.

 

c Χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Καΐκης , μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ , εκπαιδευτικός & δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων τόνισε:

« Βαδίζουμε στην 6η βδομάδα  από τότε που ακούστηκε το  πρώτο κουδούνι  της σχολικής χρονιάς σε συνθήκες πολύ διαφορετικές  από τις προηγούμενες χρονιές, σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς μέτρα και όρους που να εξασφαλίζουν την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους.

Ένα μήνα και κάτι μετά το πρώτο κουδούνι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων λόγω ακριβώς των άσχημων συνθηκών που ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Παρόλη τη ζοφερή πραγματικότητα  Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση έχοντας επιλεκτική μνήμη  “ξέχασαν”  τη δική τους κρατική -συλλογική ευθύνη και κουνούν  προκλητικά  το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό. Η εκπαιδευτική κοινότητα των Τρικάλων δεν έμεινε ανεπηρέαστη απ’ αυτές τις συνθήκες , άλλωστε δε ζει μέσα στη  «φούσκα» ενός εμπορικού σόου.

Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς επισημαίναμε συνεχώς  ότι  η στρατηγική της ατομικής ευθύνης  που έχει  ως  οδηγό η κυβερνητική πολιτική το πιο πιθανό είναι να  επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων. Με συνέντευξη τύπου , την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς (14 Σεπτέμβρη) παρουσιάσαμε αναλυτικά το χάρτη λειτουργίας της εκπαίδευσης στα Τρίκαλα , όχι απλά κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου , αλλά χτυπήσαμε συναγερμό , αλλά και προτείναμε λύσεις και μπήκαμε μπροστά στην αγωνιστική τους διεκδίκηση από τους μαζικούς φορείς.»

c Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε πως

« ● Παραμένει το στοίβαγμα των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες. Παραμένει η κυνική αλήθεια που παρουσιάσαμε στην συνέντευξή μας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς: ότι στο νομό Τρικάλων και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λειτουργούν τουλάχιστον 100 τμήματα με 18-20 μαθητές και 45 με 21-27, ενώ στη Δευτεροβάθμια λειτουργούν τουλάχιστον 70 τμήματα με 17-24 και 50 με 25-27. Σε αυτά τα στοιχεία να προσθέσουμε και τα 25άρια τμήματα που λειτουργούν στους Παιδικούς Σταθμούς, η κακή κτιριακή εικόνα σε πολλά σχολεία με αίθουσες «κλουβιά», που δεν αερίζονται, με νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε πυλωτές, χωρίς αυλές, με νηπιαγωγεία στα οποία 45 παιδιά χρησιμοποιούν μία τουαλέτα. 

  • Παραμένει το πάστωμα μαθητών στα λεωφορεία που χρησιμοποιούν για τη μετάβαση στα σχολεία.
  • Παραμένει ο ίδιος αριθμός καθαριστριών στα σχολεία, μάλιστα ο ίδιος με την περσινή έναρξη , όπου δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό που παρουσιάσαμε το Σεπτέμβρη πχ στο Δήμο Τρικκαίων υπάρχουν 108 καθαρίστριες για 130 σχολικές μονάδες,  σε κάθε καθαρίστρια αναλογούν 14-15 αίθουσες χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους.

 u Το εκρηκτικό μείγμα για το φούντωμα και την έκρηξη της επιδημίας του κορωνοϊού παραμένει αναλλοίωτο στα Τρίκαλα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

u Γι’ αυτό μέσα σε 5μιση βδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  είχαμε αναστολή λειτουργίας , λόγω κρουσμάτων,  σε 5 σχολικές μονάδες και 49 τμήματα (σήμερα που μιλάμε είχαμε από το πρωί σε 3 τμήματα).

Τα  τέσσερα πρώτα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε σχολικές δομές της πόλης μας, πριν ακόμα ξεκινήσουν τα μαθήματα, ήταν καμπάνα που δεν πάρθηκε υπόψη

u  Επομένως , τα σχολεία τα κλείνει ο κορωνοϊός και η ανύπαρκτη κρατική ευθύνη και όχι οι κινητοποιήσεις όπως θέλει με θράσος να προπαγανδίζει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.»

 

c Ο Γιώργος Καΐκης τόνισε πως υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι

«κυβέρνηση και τοπική διοίκηση( Δήμος ,ΚΕΔΕ, Περιφέρεια) , αφού  είχαν όλο τον απαιτούμενο χρόνο , όλο το καλοκαίρι , αλλά και από την επαναλειτουργία των σχολείων έως σήμερα  , για να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όμως δεν τον αξιοποίησαν. Δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα με την υπεύθυνη στάση του λαού, παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για δεύτερο κύμα πανδημίας.»

 

   c  Στη συνέχεια στηλίτευσε στο όργιο αυταρχισμού που έδειξε η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις για διεκδίκηση καθαρών και ασφαλών σχολείων τονίζοντας:

« Αυτό το διάστημα, όμως,  η κυβέρνηση έδειξε φροντίδα και αφιέρωσε πολύ χρόνο για να ξεδιπλώσει ένα όργιο συκοφάντησης , τρομοκράτησης και καταστολής απέναντι  στα αιτήματα και τους συλλογικούς  αγώνες εκπαιδευτικών ,μαθητών και γονιών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αποδείχτηκε περίτρανα η υποκρισία της «για διάλογο» , αφού στη μεγάλη εκπαιδευτική κινητοποίηση  την 1η Οκτώβρη- η ηγεσία του υπουργείου παιδείας όχι μόνο δε δέχτηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των μαθητών , αλλά τους  υποδέχτηκε μπροστά στο υπουργείο με πλήρως εξοπλισμένες διμοιρίες των ΜΑΤ,  ρίψη χημικών για διάλυση της συγκέντρωσης και κυνήγι έως το σταθμό του μετρό. Δε μπορεί να ξεχαστεί η αναίτια σύλληψη μαθητών στην κινητοποίηση της 15ης Οκτώβρη και η κράτησή τους επί 4ήμερο στην ασφάλεια Αθηνών , την ώρα που για την εγκληματική –ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή δεν απονέμεται το μέγιστο των ποινών και ταυτόχρονα προτείνεται από την εισαγγελέα η αναστολή τους! Αλλά και στα Τρίκαλα συχνό ήταν το φαινόμενο των απειλών από διευθυντές και οι κλήσεις του στην αστυνομία για να επιληφθούν ζητημάτων δήθεν νομιμότητας μαθητικών κινητοποιήσεων όπως συνελεύσεις,  αποχές, διαμαρτυρίες κλπ

Μάλιστα , η  Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων,   με το πρόσχημα της εθιμοτυπικής επίσκεψης,  συναντήθηκε με την αστυνομική διεύθυνση Τρικάλων για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της αστυνομίας στο ρόλο της εκπαίδευσης!!! Όλος ο κρατικός μηχανισμός σε διάταξη ενάντια στα δίκαια αιτήματα μαθητών.

Φαίνεται, ότι κυβέρνηση και τοπική διοίκηση ήταν πολύ  απασχολημένοι με τη συκοφάντηση και καταστολή των κινητοποιήσεων , που δε βρήκαν ακόμη χρόνο για να προμηθεύσουν πάνινες μάσκες στα σχολεία , έπειτα από το φιάσκο των μασκών για κεφάλι γαιδάρου! Πέρασε πάνω από ένας μήνας και μάσκες ακόμη δεν έχουν πάει στα σχολεία!»

 

c Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ επισήμανε  πως με βάση τα νέα δεδομένα είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση :

  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους και όχι δειγματοληπτικά σε ελάχιστες περιπτώσεις , στις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί), όπως και στους χώρους άθλησης.
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Να βρεθούν εδώ και τώρα κενές αίθουσες που υπάρχουν σε πολλά σχολεία αλλά και αίθουσες σε δημόσιους χώρους, που είναι κατάλληλες για μάθημα.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά).

Ο λαός μας πρέπει να ξεπεράσει τη λογική που η κυβέρνηση με προκλητική ωμότητα λέει ότι “κοστίζουν”! Ότι η οικονομία «δεν αντέχει»! Λες και ο λαός μας δεν πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών του μέσω των δεκάδων φόρων-χαρατσιών. Προφανώς εννοεί ότι τον πακτωλό χρημάτων που συγκεντρώνει με τους παραπάνω φόρους, επιλέγει να τον χαρίσει «αριστερά και δεξιά», κάνοντας τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού και των Μεταφορών, χωρίς να δώσει ούτε το ελάχιστο υπέρ του λαού.                                                                           

Γι’ αυτό και σήμερα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων που η ίδια θεωρούσε αναγκαία και μάλιστα σε συνθήκες που το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο.

Το σίγουρο είναι ότι δε θα παραιτηθούμε από τον αγώνα, γιατί δε θα παραιτηθούμε από τη ζωή.

Υπάρχει άλλος δρόμος που φωτίζεται ήδη από αυτά που ζούμε.

Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας.

Σε αυτόν το δρόμο με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά οργανωνόμαστε και διεκδικούμε.

 

 

                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Προηγούμενο άρθρο 41 νέα κρούσματα Covid στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Οι αρρώστιες στη ζωή μας – Του πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού