Ειδήσεις

Η Συνέλευση του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο του Υπουργείου


Η Συνέλευση του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνει ότι είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τιμωρεί με διαγραφή φοιτητές και ιδρύει αστυνομικό σώμα μέσα στα Πανεπιστήμια.
Το μέτρο της δημιουργίας ενδοπανεπιστημιακής υπηρεσίας ασφάλειας απειλεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθέρια της έκφρασης του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.   Η παρουσία της Αστυνομίας δεν συνάδει με την ακαδημαϊκή λειτουργία και τους κανόνες των Πανεπιστημίων και την κεκτημένη ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ιδεών. Χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά την περίοδο της δικτατορίας και καταργήθηκε στη μεταπολίτευση. Ακόμη και στις περιπτώσεις ορισμένων Πανεπιστημίων του κέντρου της Αθήνας, όπου έχουν συμβεί περιστατικά βίας, αρκεί η συμβατική δύναμη της Αστυνομίας που εντέλλεται από τον νόμο να παρεμβαίνει.
Το τμήμα μας δεν προτίθεται να υποβοηθήσει ή να συμβάλει στην υιοθέτηση μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, την ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα. Παράλληλα, απορρίπτουμε και τη θεσμοθέτηση ειδικών πειθαρχικών μέτρων που δεν περιλαμβάνονται στους μέχρι τώρα εσωτερικούς κανονισμούς που έχουν εγκρίνει οι Σύγκλητοι των Ιδρυμάτων, ως μέτρο που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Μετά λόγου γνώσεως και αίσθημα ακαδημαϊκής ευθύνης, το τΓΙΥΠ δεν αποδέχεται τον όρο «αιώνιοι» ή «λιμνάζοντες» φοιτητές. Η συγκεκριμένη κατηγορία περιγράφει -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- φοιτητές επί πτυχίω, που για διάφορους λόγους έχουν διακόψει τις σπουδές τους. Τονίζουμε ότι οι φοιτητές αυτοί ουδόλως επιβαρύνουν το πανεπιστήμιο ή το Δημόσιο, αφού δεν δικαιούνται καμία παροχή (σίτιση, στέγαση, πανεπιστημιακά συγγράμματα, πάσο κ.λπ.), ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει ήδη επενδύσει οικονομικά για την εκπαίδευση αυτών των φοιτητών. Υπενθυμίζουμε δε, ότι σε κανένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Columbia, το Harvard κ.ά. δεν εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο. Είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων των φοιτητών να επανέλθουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όποτε το επιθυμούν. Απορρίπτουμε, λοιπόν, τις διαγραφές φοιτητών, αφού θεωρούμε ότι απαιτείται αναμόρφωση και εξορθολογισμός των προγραμμάτων σπουδών, καλύτερος σχεδιασμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συστηματική εκπαιδευτική υποστήριξη όσων φοιτητών την έχουν ανάγκη, προκειμένου να απαγκιστρωθούν από τη χρονική καθυστέρηση στη ροή των σπουδών τους.
Το πρόβλημα των Πανεπιστημίων δεν είναι ούτε οι «αιώνιοι», όπως αρέσκεται να τους χαρακτηρίζει το υπουργείο, ούτε η «βία και η ανομία». Τα περιστατικά βίας και παράνομης δραστηριότητας στον πανεπιστημιακό τομέα παρατηρούνται εξαιτίας της μη χρήσης της υφιστάμενης συνταγματικής και ποινικής νομοθεσίας και διαδικασιών από τις αρμόδιες αρχές. Το πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, αφού κάθε ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει με ελλειμματικό προϋπολογισμό. Τα ποσά για τη φοιτητική μέριμνα έχουν παραμείνει ίδια από το 2010, ενώ οι ανάγκες για φοιτητική στέγη είναι πλέον πολλαπλάσιες.
Όσον αφορά στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής και στην επικείμενη μεγάλη μείωση των εισακτέων, της τάξη του 20% σύμφωνα με υπολογισμούς, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για τη διοχέτευση, με αυτόν τον τρόπο, υποψηφίων σε ιδρύματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, Κολέγια) ή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με μικρό ακαδημαϊκό αποτύπωμα. Η δεδομένη μείωση των εισακτέων λόγω της εφαρμογής των νέων βάσεων εισαγωγής, απειλεί με κλείσιμο τμήματα κυρίως περιφερειακών Πανεπιστημίων, λόγω της σύνδεσης της χρηματοδότησης, σε ποσοστό 80%, με «αντικειμενικά» κριτήρια (εγγεγραμμένοι φοιτητές, διάρκεια προγραμμάτων σπουδών κ.ά.), όπως ορίζει ο νόμος 4653/2020. Τεράστια κονδύλια -που θα εξαφανιστούν- έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και στελέχωση αυτών των Ιδρυμάτων, που μπορούν και προσφέρουν εκπαίδευση σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές της χώρας. Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί και η πρόβλεψη-απειλή για οικονομική ασφυξία όσων Ιδρυμάτων δεν συμμορφωθούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για διάρθρωση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας και για μη εφαρμογή και λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης που συμπεριλαμβάνεται στο επίμαχο νομοσχέδιο.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, το τΓΙΥΠ θεωρεί ότι προκύπτει ανάγκη άμεσης απόσυρσης ή σίγουρα πολύ σοβαρής αναθεώρησης του νομοσχεδίου. Ζητάμε από την Πολιτεία να ενισχύσει οικονομικά τα Πανεπιστήμια αποδίδοντας σ’ αυτά τους αναγκαίους πόρους για διαχειριστική αυτονομία και πραγματική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς καλές πρακτικές.
Θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η συστηματική και συντονισμένη επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο και όσοι το υπηρετούν. Τα Πανεπιστήμια της χώρας δεν μπορούν να λοιδορούνται, υποβαθμίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Προηγούμενο άρθρο Κοινή εκδήλωση ΣΕΒ – ΣΒΘΣΕ: Η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού
Επόμενο άρθρο 82 παραβάσεις στη Θεσσαλία έδειξαν οι έλεγχοι κατά της διάδοσης του κορωνοϊού