Ειδήσεις

Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων


Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, 25 μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+/KA2 με τίτλο «My nationality is HUMAN», παρακολούθησαν μια παράσταση θεάτρου φόρουμ – θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος: “κι αν ήσουν εσύ;” με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα αφορούσε  την αλληλεγγύη, την αποδοχή του «άλλου» και την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.

Η παρέμβαση διήρκεσε 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς/ηθοποιούς: Αντονέλλα Χήρα, Βασιλένα Μητσιάδη, Βασίλη Βόπη και Ελευθερία Σικινιώτη.

Το πρόγραμμα της δράσης  αναπτύχθηκε σε τρία (3) μέρη:

Μέρος Α: παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και το νου της ομάδας των συμμετεχόντων ως μέσου εισαγωγής στα θεατροπαιδαγωγικά εργαλεία και στις διαθεματικές έννοιες που θα ακολουθούσαν.

Μέρος Β: παρουσίαση της παράστασης “Η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας” και  συζήτηση πάνω στους χαρακτήρες του έργου.

 

Μέρος Γ: το «Φόρουμ», κατά το οποίο η παράσταση ξαναπαίχτηκε και οι μαθητές-κοινό παρενέβησαν  επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα ο οποίος είχε ανάγκη, με στόχο να οδηγήσουν την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.

Στην ιστορία μας οι μαθητές μας κλήθηκαν να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα της  Ηλέκτρας, μιας μαθήτριας Γ΄ Λυκείου, η οποία προσπαθούσε  να πείσει τους συμμαθητές της, αλλά και τους γονείς της, για την αποδοχή των μαθητών-προσφύγων που βρέθηκαν στην πόλη τους.

Η συμμετοχή των μαθητών μας σε μια τέτοια δράση είχε στόχο να τους προβληματίσει και να τους θέσει απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες.

Πραγματικά, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και συμμετοχική διάθεση, οδηγήθηκαν να σκεφτούν για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, να συζητήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενημερωθούν για το σύγχρονο πρόβλημα της εξαναγκαστικής μετανάστευσης στη σημερινή εποχή. Επιπλέον, βοηθήθηκαν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, μια δεξιότητα  που είναι πολύ σημαντική στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε πολύ τους συντελεστές της δράσης και ευελπιστούμε και σε άλλες ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Προηγούμενο άρθρο Πιστοποίηση για το θεατράκι του Φρουρίου
Επόμενο άρθρο Σεμιναριακή διάλεξη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας