Ειδήσεις

Η ποιήτρια Δ. Χριστοδούλου στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων


Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας επισκεφτεί στο σχολείο μας μια σημαντική ποιήτρια της γενιάς του εβδομήντα, η  Δήμητρα Χριστοδούλου, βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Λιμός» (2008 ) και το Βραβείο Ποίησης για το 2014 του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Αναγνώστης για την ποιητική συλλογή «Το Ελάχιστο Ψωμί Της Συνείδησης». Προσκεκλημένη από τη γράφουσα, Γεωργία Κολοβελώνη, στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού εργαστηρίου το οποίο υλοποιείται στο σχολείο και συντονίζεται από κοινού με τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Χιώτη, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, η ποιήτρια  συνομίλησε με μαθητές από τις τρεις τάξεις του Λυκείου για την ποίηση και τη διαδικασία της γραφής.

Στόχος της συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων,  να γνωρίσουν οι μαθητές μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες αυτής της γενιάς  και να συζητήσουν μαζί της για ζητήματα που αφορούν την ποίηση και τη διαδικασία της γραφής. Το έργο της δεν  ήταν άγνωστο στους μαθητές, καθώς ποίημά της ανθολογείται στο σχολικό εγχειρίδιο Λογοτεχνίας της Γ΄Λυκείου, αλλά και της Β΄Γυμνασίου. Επιπλέον,  πριν την παρουσία της στην τάξη, είχε προηγηθεί σχετική προεργασία με ανάγνωση και σχολιασμό ποιημάτων από το σύνολο του έργου της, ενός έργου που αριθμεί δεκατρία βιβλία ποίησης,  ένα βιβλίο με πεζά κείμενα, ένα με μεταφρασμένη αρχαία ελληνική λυρική ποίηση και ένα  (υπό έκδοση) με μεταφράσεις αρχαίου δράματος.

Μπαίνοντας στο εργαστήρι της ποιήτριας, οι μαθητές προβληματίστηκαν για την πράξη της συγγραφής και για ιδιαίτερα θέματα της ποιητικής τέχνης. Της έθεσαν ενδιαφέροντα ερωτήματα, σχετικά με τα ερεθίσματά της για γραφή, τα πρώτα βήματά της στην ποίηση, την ύπαρξη αυτοβιογραφικών στοιχείων στα ποιήματα, τον ρόλο της ποίησης στην εποχή μας, την πρόσληψη ενός λογοτεχνικού έργου, τα κριτήρια για την αποτίμηση και την αξιολόγηση ενός ποιήματος.

Στο τέλος της συζήτησης η κυρία Χριστοδούλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μαθήτριας, αποπειράθηκε έναν σύντομο σχολιασμό τού ποιήματός της το οποίο ανθολογείται στο σχολικό εγχειρίδιο και διάβασε ένα ποίημα από την πρόσφατη ποιητική συλλογή της «Παράκτιος οικισμός».   Ο προσηνής και απλός τρόπος με τον οποίο η ποιήτρια απάντησε  στα ερωτήματά τους και ο καίριος λόγος της εντυπωσίασαν τους μαθητές, όπως και η αμεσότητα και η φιλική της διάθεση.

Σταχυολογώ ενδεικτικά  εντυπώσεις μαθητών:

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία που θα ήθελα πολύ να επαναληφθεί. Η ειλικρίνεια, η μετάδοση των εμπειριών και των βιωμάτων της ήταν κάτι το οποίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα συγκλονιστική ήταν η ερμηνεία ενός ποιήματός της. Δεν έκανε επίδειξη του «εγώ» της, παρόλο που είναι μια σημαντική ποιήτρια και εκεί πραγματικά φαίνεται το μεγαλείο του ανθρώπου. Απέναντί μας ήταν πρόσχαρη, απλή, κατανοητή, γεμάτη θετικό πνεύμα που τη διακατείχε σε όλη τη διάρκεια αυτής της εποικοδομητικής συνάντησης. Νιώθω ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω την κυρία Χριστοδούλου από κοντά. Επιτέλους η δίψα που είχα να συναντήσω τον άνθρωπο που έπαιρνε ένα χαρτί και μολύβι και με μάγευε με τα γραπτά του  ικανοποιήθηκε. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την καθηγήτριά μου, γιατί χωρίς εκείνη δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να συναντήσω την ποιήτρια, θα συνέχιζα να είμαι εγκλωβισμένη στις ψυχρές σελίδες του βιβλίου, χωρίς να γνωρίσω αυτόν τον εκπληκτικό, γεμάτο καλοσύνη και χαμόγελο άνθρωπο. Δυστυχώς η διάρκεια ήταν μόνο δύο ώρες, αλλά ακόμη και αυτό ήταν υπέροχο και απόλυτα κερδοφόρο για μας. Θα ήθελα πολύ να επαναληφθεί, γιατί ήταν από τις εμπειρίες και τις στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μου».  (Νικολέττα Χαρατσάρη)

«Η συνάντησή μας με την ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως και η προσωπικότητά της. Αυτό φαίνεται κυρίως από τις περιεκτικότατες και ενδιαφέρουσες απαντήσεις που μας έδινε, καθώς και από την προθυμία της να μας εξηγήσει, να μας πληροφορήσει, να μας κατατοπίσει. Επιπλέον, μας μετέδιδε το πάθος της για την ποίηση, γεγονός που μας κίνησε τόσο την περιέργεια όσο και το ενδιαφέρον και μας οδήγησε στη συνεχή έκφραση αποριών. Είναι ένα άτομο προσιτό, φιλικό, με απίστευτες γνώσεις και πάθος για την ποίηση, αφού όπως ανέφερε η ποίηση είναι ένας τρόπος να υπάρχει». (Μαρία Καλαμαρά)

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Εντρυφήσαμε στην τέχνη της ποίησης και μέσω ερωτήσεων που κάναμε, μαγευτήκαμε και καταλάβαμε πόσο απλός άνθρωπος είναι ένας ποιητής και πόσο πρόσχαρος και ευδιάθετος μπορεί να είναι». (Παναγιώτης Αρέστης)

«Η συνάντηση ήταν απολαυστικότατη. Ο χρόνος πέρασε ευχάριστα, σε πολύ καλό κλίμα και ήρθαμε πολύ κοντά με την ποιήτρια. Η φιλικότητα του χαρακτήρα της βοήθησε να απλωθεί η συζήτηση σε πολλά θέματα και να γίνει κατανοητή σε όλους». (Κωνσταντίνος Μόρφος)

«Χάρηκα πολύ που γνώρισα από κοντά μια σπουδαία ποιήτρια. Αυτό που ένιωσα ήταν μια γαλήνη και μια ηρεμία καθώς μας μιλούσε, αφού το ποίημα που μας διάβασε με άγγιξε, κάνοντάς με να αναθεωρήσω πολλά πράγματα για την ποίηση». (Χριστίνα Μίχου)

«Η κυρία Χριστοδούλου ήταν πολύ ευγενική, με ένα λαμπερό χαμόγελο που δεν άφησε στιγμή το πρόσωπό της. Κατάφερε να εντυπωσιάσει όλα τα παιδιά με τα λόγια της. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να την ξαναδώ, γιατί εντυπωσιάστηκα από τις απαντήσεις που έδινε στους μαθητές». (Λίζα  Σδράκα)

«Η συνάντηση με την ποιήτρια ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε πολύ η επικοινωνία που είχε μαζί μας, αφού απαντούσε με ενθουσιασμό στις ερωτήσεις που της κάναμε. Μας μίλησε για την πορεία της στην ποίηση, κάτι που ήταν πολύ ενδιαφέρον, διότι η πορεία μιας μεγάλης ποιήτριας, όπως είναι η Δήμητρα Χριστοδούλου, περιέχει πολλά διδακτικά στοιχεία. Επίσης, μοιράστηκε πολλές από τις γνώσεις της μαζί μας. Πρέπει να επισημάνω πως το να γνωρίζεις σημαντικές προσωπικότητες είναι πολύ σημαντικό για την πορεία της ζωής σου». (Χρυσοβαλάντια Δρούγκα)

«Ο γλυκός και μελωδικός της λόγος, η ευγένεια και η καλοσύνη, η προθυμία να απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση και φυσικά τα ωραία ποιήματά της είναι μόνο ελάχιστα από αυτά που με εντυπωσίασαν. Ποιήτριες όπως η Δήμητρα Χριστοδούλου είναι σπάνιες». (Ηλιάνα- Όλγα Νικολάου)

Πιστεύοντας ακράδαντα στα παιδαγωγικά οφέλη τέτοιων δράσεων, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την ποιήτρια για την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση και για την ευκαιρία που μας έδωσε να γνωρίσουμε το ποιητικό της σύμπαν και να συζητήσουμε μαζί της για την ποίηση.

 

Γεωργία Κολοβελώνη, Φιλόλογος, M.Ed., MA

 

Προηγούμενο άρθρο Όλα τα Τρίκαλα μια γιορτή!
Επόμενο άρθρο Τα ποδήλατα στα Τρίκαλα βοηθούν την υγεία και την οικονομία