Ειδήσεις

Η Οικολογική Θεσσαλία για τον προϋπολογισμό 2017 της Περιφέρειας


Με αφορμή δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού έτους 2017 που συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 14-11-2016, η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Θεσσαλία» έχει να αναφέρει τα παρακάτω:

Όσοι παρευρέθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση και άκουσαν την εισήγηση του Κου Αγοραστού, αντιλήφθηκαν ότι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον προϋπολογισμό με «μισή καρδιά» και με τρόπο που θα μπορούσε να υπονοήσει  κάποιος  ότι προέτρεπε ακόμη και στην καταψήφισή του.

Ο ίδιος σημείωνε στην εισήγησή του, ότι πρόκειται για απλά έναν διαχειριστικό προϋπολογισμό και ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».

Ο Κύριος Περιφερειάρχης αναφέρει σε προχθεσινές του δηλώσεις ότι δεν υπήρχε καμία πρόταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αυτό όμως δεν ισχύει, εκτός και εάν υπονοεί ότι πρέπει η αντιπολίτευση να εκπονήσει τον προϋπολογισμό για λογαριασμό της περιφερειακής αρχής.

Προτάσεις και μάλιστα ενδιαφέρουσες διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση και σε ό,τι μας αφορά, ως παράταξη, επιλέξαμε να επικεντρωθούμε, κυρίως, σε δυο ζητήματα:.

  1. Ως προς αυτό που ονομάζεται «συμμετοχικός προϋπολογισμός» κάτι που αναδείχθηκε και από άλλη παράταξη, επισημάναμε το ιδιαίτερο έλλειμμα συμμετοχικότητας, για ένα τουλάχιστον τμήμα του, ως προς το σκέλος που είναι εκτός του Π.Ε.Π, με όλες τις αρνητικές συνέπειες και επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει ως προς την στοχευμένη και αποτελεσματική υλοποίησή του.
  2. Ως προς την κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού, αναφέραμε ότι δεν υπάρχει, στο συμβατικό του σκέλος (εκτός των συγχρηματοδοτούμενων) επαρκές κοινωνικό στίγμα, για την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την πρόταση δημιουργίας υποδομών και δομών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Ως παράταξη, είχαμε αρχικά την πρόθεση να υπερψηφίσουμε το μέρος του προϋπολογισμού που αφορούσε προνοιακές και συναφείς χρηματοδοτήσεις, με τις οποίες, είναι αυτονόητο ότι συμφωνούμε, αλλά αρνηθήκαμε εν τέλει να το κάνουμε όταν στην δευτερολογία του Κου Περιφερειάρχη τέθηκε σχεδόν επιτακτικά το θατσερικό δόγμα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative = δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική), μόνο και μόνο για να δώσουμε το στίγμα ότι δεν δεχόμαστε μια τέτοια λογική, τίποτα παραπάνω.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αντιπαραβάλλει στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, την «πλειάδα» έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεν μιλάει όμως καθόλου για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας στην χώρα που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την περιφέρειά μας. Αν όσα κάνει είναι τόσο ορθά γιατί αυτό το αποτέλεσμα;

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η δημόσια κλήρωση για θέσεις εργασίας στον 6ο Μύλο των Ξωτικών
Επόμενο άρθρο Ανοικτή επιστολή προέδρου ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Τσιώνα Βασίλειου