Ειδήσεις

Η μάχη της απεργίας της 8 Δεκέμβρη είναι δική μας υπόθεση


Οι «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης και δανειστών δείχνουν ότι νέα άγρια μέτρα ετοιμάζονται για τους εργαζόμενους, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. Ευρώ, ο ΣΕΒ απαιτεί να νομιμοποιηθεί ο σημερινός κοινωνικός μεσαίωνας, ενώ η ΕΕ θέλει να επιβάλλει στους λαούς το «ελληνικό μοντέλο». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να κλείσει με κάθε τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση, επιδιώκει να ψηφίσει χωρίς μεγάλες αντιστάσεις τα βάρβαρα νέα μέτρα. Αποδέχεται την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη όπως ζητούν οι δανειστές και εγγυάται πως θα εξασφαλίζονται τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα και η εξυπηρέτηση του χρέους. Στα εργασιακά θέλει να ψηφίσει μέτρα για τον ιδιωτικό αλλά και για τον δημόσιο τομέα, που είναι θέμα «ζωής και θανάτου» για το κεφάλαιο, όπως:

  • «Υποκατώτατος μισθός» (των 200 και 300 ευρώ) για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία!
  • Ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών σε βάρος των κλαδικών συμβάσεων και στην πράξη στην επιβολή ατομικών συμβάσεων, σε βάρος της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Συνέχιση της απαγόρευσης της μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να μπλοκάρουν κάθε προσφυγή.
  • Παραπέρα «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, με την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας αλλά και όλων των αντεργατικών μορφών μερικής απασχόλησης.
  • Απελευθέρωση των Ομαδικών απολύσεων, την άμεση αύξηση του ορίου από 5% σε 10% και την κατάργηση του υπουργικού βέτο.
  • «Παρεμβάσεις» στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση. Νομιμοποίηση του lock out, της εργοδοτικής ανταπεργίας.

Ο ΣΕΒ μάλιστα δεν αρκείται σε αυτά αλλά ζητάει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αφορολογήτου για τις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Σε αυτή την νέα σφαγιαστική επίθεση, προσθέτονται και οι πολιτικές μοιράσματος της ανεργίας και της φτώχειας, όπως η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας όχι στους άνεργους (!) αλλά στα αφεντικά για να προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό, τα νέα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», οι μαθητείες και πρακτικές κάθε είδους. Παράλληλα το εργοδοτικό έγκλημα της αλυσίδας… ταχυσφαγείων Έβερεστ ανέδειξε με τραγικό τρόπο την εργασιακή ζούγκλα που έχει εγκαθιδρυθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς χώρους εργασίας.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δε θα βάλει πλάτη στο να αναπτυχθεί ένα νικηφόρο, ταξικό εργατικό κίνημα αλλά δρα πυροσβεστικά σε οποιαδήποτε σπίθα αντίδρασης. Με τις αποφάσεις του δείχνει την συμφωνία του στα μέτρα της κυβέρνησης και της 2ης αξιολόγησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, κυβέρνησης για «εθνική γραμμή» διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το εργασιακό. Για αυτό και επιχείρησε να ναρκοθετηθεί και η απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Εξάλλου είναι νωπή η εμπειρία από τη “μάχη” που δεν έδωσαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα…

Ας μην ξεχνάμε και σε τοπικό επίπεδο την πλήρη ανυπαρξία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που σιωπά και αδιαφορεί για κάθε εργατική κινητοποίηση και διαμαρτυρία, που αρνείται να συμβάλλει σε αντιστάσεις κι αγωνιστικές διεκδικήσεις, που ακόμη και σε θέματα προάσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών και σε θέματα υπεράσπισης αγωνιστών/στριών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, δεν στάθηκε δίπλα τους, δεν προέβαλλε το ζήτημα, δεν συνέβαλλε σε καμία κινητοποίηση.

Καλούμε τον κόσμο της εργασίας και των κινημάτων, τη νεολαία που βιώνει την ανεργία και την υποαπασχόληση, την επισφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση, την εργοδοτική τρομοκρατία και το φάσμα της φτώχειας, έχοντας ως μόνη διέξοδο τη μετανάστευση, τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις πολιτικές οργανώσεις και τα μετωπικά σχήματα, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να κάνουμε μια νέα αρχή, να γυρίσουμε την πλάτη μας στους συνειδητά ανύπαρκτους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και να οργανώσουμε μια κοινή απεργιακή ταξική συγκέντρωση και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Να σταματήσουμε να αποτελούμε το ακροατήριο σε συνδικαλιστικές ηγεσίες που αρνούνται κάθε συμβολή στην οργάνωση κινήματος αντίστασης κι ανατροπής. Να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα ταξικά κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται πραγματικά και βρισκόμαστε καθημερινά μαζί τους στους δρόμους του αγώνα και της αξιοπρέπειας, και τα οποία ανήκουν σε αρκετούς πολιτικούς χώρους και συλλογικότητες.

Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε και να οργανώσουμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μέσα από διαδικασίες βάσης, μέσα από συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και όχι μόνο, με την ένταξη των εργαζομένων στα σωματεία και την ίδρυση νέων εκεί που δεν υπάρχουν, με την οργάνωση του κόσμου τη επισφάλειας και της ανεργίας. Με την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη στην πρώτη γραμμή της δράσης μας, για να μην αφεθεί κανείς μόνος του στο φάσμα της καταστροφής που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία.

Στις 8 Δεκέμβρη απεργούμε ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια σε ΕΕ-ΔΝΤ. Δίνουμε πραγματική μάχη σε χώρους δουλειάς και κλάδους και όχι μια «άσφαιρη» διαμαρτυρία. Συσπειρωνόμαστε και συντονιζόμαστε για να αναπτυχθεί ένα σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης, πέρα από την τακτική του υποταγμένου συνδικαλισμού. Εντάσσουμε την απεργιακή μας δράση στο αναγκαίο σχέδιο της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Για να δοθεί ένας πραγματικός ανυποχώρητος και ανατρεπτικός αγώνας που θα βάζει φραγμό στα νέα αντεργατικά σχέδια και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση.

ΟΛΕΣ ΚΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

 

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Προηγούμενο άρθρο Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τρικάλων για την απεργία στις 8 Δεκέμβρη
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτικοί ΠΑΜΕ Τρικάλων: Όλοι στην απεργία της Πέμπτης