Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2018


O προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2018, που έφερε προς ψήφιση η πλειοψηφία (Ν.Δ), είναι ταξικός και αντιλαϊκός, αφού υλοποιεί κι’ αυτός όπως και οι προηγούμενοι, την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του εισοδήματος και των αυξημένων αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, ενώ στηρίζει με το 56% των προβλεπόμενων εσόδων (από ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και ίδιους πόρους), κυρίως τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα έσοδα των 140 εκ. που προβλέπει, προέρχονται από τρείς πηγές κυρίως (50 εκ. από κρατική επιχορήγηση, 74 εκ. από το ΠΔΕ και προγράμματα της Ε.Ε και 3 εκ. από ίδιους πόρους), δηλαδή από το λεηλατημένο εισόδημα των εργατικών και λαικών οικογενειών, από την μείωση μισθών και συντάξεων, από την άμεση και έμμεση φορολογία, απ’ την ακρίβεια, που αντί τα χρήματα των προϋπολογισμών της να προέρχονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τον οποίο όμως πρέπει να πληρώνει κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο και όχι δυο και τρείς φορές τα εργατικά-λαικά νοικοκυριά. Μάλιστα εμφανίζει από πέρσι και πλεόνασμα 12 εκ. ευρώ, ενώ θα μπορούσαν π.χ, μ’ αυτά να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, άρδευσης.

Το μεγάλο κεφάλαιο που εξακολουθεί να απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις μέσω της διάθεσης των φόρων που ο λαός πλήρωσε με άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις και μέσα από το ΕΣΠΑ, στηρίζεται και μέσα από τον προυπολγισμό της Περιφέρειας, αφού από τα 140 εκ. των προβλεπόμενων εξόδων της Περιφέρειας, τα 55 εκ. αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα, ενώ για επενδύσεις 79 εκ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των επενδύσεων – έργων, αφορά τους αναπτυξιακούς στόχους του κεφαλαίου, όπως τέθηκαν από τον περιφερειάρχη και τον πρωθυπουργό στο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα.

Όπως η κυβέρνηση, έτσι και η Περιφέρεια ως όργανο του αστικού κράτους, συγκεντρώνει και κατευθύνει τους πόρους που αντλούνται από την φοροληστεία της πλειοψηφίας του λαού, στις ανάγκες του κεφαλαίου στην περιοχή.

Κι’ αυτός ο προϋπολογισμός, δεν έγινε με βάση τις μεγάλες ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων και των φτωχών λαικών στρωμάτων από την άγρια φοροληστεία και την μείωση μισθών, συντάξεων, εισοδήματος γεωργοκτηνοτρόφων, μικρών ΕΒΕ, ούτε για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε έργα υποδομής για τις λαικές ανάγκες της Θεσσαλίας (κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό στην περιφέρεια, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, προστασία από την ρύπανση και μόλυνση του αέρα και των νερών, έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, υποδομές παιδείας, υγείας-πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού).

Καταρτίστηκε με βάση τις κατευθύνσεις του επίσης ταξικού αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2018-2021, τις οδηγίες της κυβέρνησης και της τρόικα, για μείωση δαπανών, βελτίωση της αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση πόρων, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, και την στήριξη επενδύσεων.

Όχι μόνο δεν διεκδικεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, του Π.Δ.Ε, αλλά αντίθετα συμφωνεί να είναι μειωμένος σε πραγματικά ποσά σε σχέση με προηγούμενους, αλλά και πλασματικός σε ένα βαθμό, αφού πέρα από τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, μια σειρά κονδύλια που προβλέπονται στον προυπολγισμό, δεν αφορούν έργο της Περιφέρειας, αλλά κρατικές υποχρεώσεις που τις μετέφεραν στην περιφέρεια, η οποία απλά τις διεκπεραιώνει (π.χ. δακοκτονία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών και σταδιακή μεταφορά του ΠΔΕ για έργα).

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και οι παρατάξεις που ψήφισαν λευκό (ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι), στην ουσία αποδέχονται τις παραπέρα περικοπές των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και ας γκρινιάζουν –δήθεν- γιατί –όπως λένε – ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα δεν θα μπορούν να καλύψουν, αλλά δήθεν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Κι όμως από μόνη της η Περιφερειακή Αρχή, πετσόκοψε τις απαιτήσεις της από την κυβέρνηση, όταν έστειλε το σχέδιο Προϋπολογισμού, για να πάρει προέγκριση! Βάζουν συνειδητά πλάτη στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, τσακίζουν το λαό και υποκρίνονται ότι το κάνουν δήθεν χωρίς τη θέλησή τους γιατί -όπως λένε -δεν γίνεται αλλιώς στους σημερινούς δύσκολους καιρούς !

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, να αντιταχθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης και της περιφέρειας, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, διεκδικεί :

  • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προυπολγισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Περιφέρεια και τους Δήμους και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
  • Παλεύουμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τις Περιφέρειες τους Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων όπως ορίζουν οι μνημονιακές πολιτικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερούς εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (υγείας-πρόνοιας, παιδείας) με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.

Τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης

Προηγούμενο άρθρο Η ΕΝΠΕ στηρίζει τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες φυστικιάς