Ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής ECON στη Λάρισα


Τη Λάρισα επισκέπτεται το διήμερο  19 και 20 Μαΐου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής ECON  της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και μέλους της Επιτροπής ECON Κώστα Αγοραστού. Τα  μέλη της ΕCON  πρόκειται να  επισκεφτούν επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν χρηματοδοτικά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελούν  βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής των ενισχύσεων της Ε.Ε. για τις MME και την επιχειρηματικότητα, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19 και να ενημερωθούν  για το σύνολο των έργων, προγραμμάτων και δράσεων  που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με  χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η επίσκεψη της ECON,  έρχεται σε έμπρακτη  αναγνώριση των σημαντικών  ευρωπαϊκών διακρίσεων με τις οποίες τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών η Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  έχει βραβευτεί με την κορυφαία διάκριση   «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», για το  στρατηγικό σχέδιο  και τη συντονισμένη δράση της, στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που επιλέχτηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών   ως Ευρωπαϊκός Περιφερειακός Κόμβος  Reg HUB, για την παρακολούθηση  της υλοποίησης πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε  κρίσιμους τομείς όπως η κλιματική κρίση, το περιβάλλον και οι δημόσιες συμβάσεις.

 

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της   Επιτροπής ECON

Η     ECON    είναι  μία από τις 6  Επιτροπές  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών  με αρμοδιότητες    που καλύπτουν μεταξύ άλλων τους τομείς της βιομηχανικής πολιτικής και Βιομηχανίας 4.0, των δημοσίων επενδύσεων, των δημοσίων συμβάσεων, του διεθνούς εμπορίου,  της ψηφιακής αγοράς,  της πολιτικής για τις ΜΜΕ και  την επιχειρηματικότητα και τη φορολογική πολιτική. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν επίσης την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, το Διεθνές Εμπόριο και τους Δασμούς (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του ΠΟΕ) και τα τοπικά/περιφερειακά οικονομικά.

Η Γραμματεία της  ECON είναι  υπεύθυνη για το πρόγραμμα απονομής του βραβείου Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια (ΕΕΠ), το οποίο επιβραβεύει τις περιφέρειες της Ε.Ε. με το πιο αξιόπιστο όραμα και την πλέον καινοτόμο  στρατηγική επιχειρηματικής  πολιτικής. Η Επιτροπή ECON είναι επίσης αρμόδια για το «Δίκτυο περιφερειακών κόμβων για την αξιολόγηση της υλοποίησης των πολιτικών της Ε.Ε. RegHub​».

 

Επισκέψεις σε επιχειρήσεις

PROGNOSIS BIOTECH, επιχείρηση βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών δοκιμών in vitro προς χρήση στις αγορές τροφίμων, ποτών, γεωργίας και κλινικών διαγνώσεων. Ξενάγηση και παρουσίαση από το διευθύνοντα σύμβουλο  Αντώνιο Νταντάσιο. Η  επιχείρηση αντέδρασε στην πανδημία του κορονοϊού και  αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διέθετε  επικεντρώθηκε στη δημιουργία τεστ ανίχνευσης του ιού. Η επιχείρηση έχει ήδη αναπτύξει συνολικά τέσσερις μεθόδους: τρία τεστ ELISA (δοκιμές μάζας) και ένα γρήγορο τεστ πλευρικής ροής. Μαζί, αυτές οι τεχνικές ανιχνεύουν αντισώματα στην στεφανιαία αρτηρία μέσω δείγματος ή ορού αίματος.

 

EXALCO Aluminium Systems. Ξενάγηση και παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Καντώνια. Η Exalco αποτελεί ένα πλήρες βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής προφίλ αλουμινίου, διαθέτοντας δυνατότητες κάλυψης όλων των σύγχρονων κατασκευαστικών και αρχιτεκτονικών αναγκών. Η εταιρία επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη και την πρόοδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρέχοντας ποιοτικά προϊόντα με σεβασμό και ευαισθησία στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σήμερα η Exalco έχει αναπτύξει εκτεταμένο και δίκτυο πωλήσεων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, και δίκαια κατέχει την ηγετική θέση στην ελληνική διέλαση αλουμινίου.

 

Οινοποιείο «Ktima Karipidis». Ξενάγηση και παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο  Παντελή Καριπίδη. Ένα οικογενειακό οινοποιείο που δίνει βαρύτητα στην παραγωγή και τη συντήρηση του κρασιού. Παράλληλα όμως είναι και ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος που επικοινωνεί το μαγικό κόσμο της οινοποίησης, αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα της ετικέτας Καριπίδη. Εκτός από τις εγκαταστάσεις, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στην έκθεση αγροτικών μηχανημάτων παλαιάς εποχής, καθώς και στην αίθουσα γευσιγνωσίας έχοντας την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το κρασί και την ιστορία του.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
Επόμενο άρθρο Που θα παραμείνουν υποχρεωτικές οι μάσκες