Ειδήσεις

Η επανεκκίνηση της οικονομίας ως μοχλός για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του ΣΘΕΒ, διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021.

Στις εργασίες της κλειστής συνεδρίασης προήδρευσε ο κ. Ευάγγελος Γκάγκος, Πρόεδρος της Hellas Stones A.E. & Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Λάρισας, ο οποίος εκλέχτηκε από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ενώ τον συντονισμό της συνέλευσης είχε η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Ετήσιας Συνέλευσης αναφέρθηκε τόσο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, στην πανδημία, στον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την Θεσσαλία όσο και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΒΙΠΕ Λάρισας. Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και μέλος του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι: «Η βιομηχανία στάθηκε αρωγός και έδειξε αντοχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρόλο που η οικονομίας μας λειτουργεί σε ένα σύνθετο και δύσκολο περιβάλλον λόγω της πανδημίας».

Στην κλειστή συνέλευση συμμετείχε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες αλλά και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στους εργαζομένους προκειμένου να καταστούν βιώσιμες.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εργασίες της ανοικτής συνεδρίασης της συνέλευσης του ΣΘΕΒ.

Χαιρετισμό απηύθυνε, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος συγκεκριμένα τόνισε: «Η φύση και η διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από τον COVID-19 θα εξαρτηθούν από δύο μεταβλητές:  από τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής θα επιλέξουν να δράσουν και από την αποτελεσματικότητα των υπεύθυνων για τη δημόσια υγεία να ελέγξουν τη νόσο. Ο περιορισμός της νόσου είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη. Κατά συνέπεια, η οικονομία που θα αναδυθεί μετά το τέλος της πανδημίας χρειάζεται  να ανασχεδιαστεί από ανθρώπους που έχουν δεσμευτεί για την προώθηση της βιωσιμότητας. Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει την πύλη προς μια πιο ανθεκτική, πιο δίκαιη και πιο ασφαλή κοινωνία. Η Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να δείξουν ευελιξία και να δώσουν πρακτικές λύσεις».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία μεταξύ ΣΕΒ και ΣΘΕΒ ενώ επισήμανε τους στόχους και τις προκλήσεις για το μέλλον της οικονομίας και την μετάβαση στη 4η βιομηχανική επανάσταση καθώς «ζητούμενο είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η βιομηχανική ανάπτυξη και οι σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης συγκεκριμένα τόνισε τα εξής: «Βιώνουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και ένα εναλλασσόμενο κλείσιμο και άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία προκαλούν σημαντικές οικονομικές αναταράξεις. Επιπλέον, προστίθενται και οι σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την Θεσσαλία». Ευχαρίστησε θερμά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου για το κοινωνικό τους έργο και τη βοήθεια που προσέφεραν προσφέροντας τα μέγιστα στην ανακούφιση των πληγέντων, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εταιρική τους υπευθυνότητα και κοινωνική τους ευθύνη. «Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μία ομαδική, συλλογική προσπάθεια. Είναι μία προσπάθεια η οποία δεν γνωρίζει τείχη και δεν μπορεί να έχει κομματικούς περιορισμούς», ανέφερε ο κ. Νταβέλης, καλωσορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους εκλεκτούς ομιλητές της φετινής συνέλευσης.

Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία εξαιτίας του τρίτου επιδημικού κύματος, η ατομική ευθύνη του καθενός μας αλλά και την αποδεδειγμένη σπουδαιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος ως το σημαντικότερο όπλο για την ταχεία επαναφορά στην πρότερη κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Η έγνοια για το μέλλον και την επόμενη ημέρα είναι κοινή και έκδηλη σε όλους. Συνεχίζουμε, να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να μεταφέρουμε τη φωνή των επιχειρήσεων, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και να αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, στηρίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις μέλη μας και να συμμετέχουμε ουσιαστικά στο διάλογο για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παραμένουμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στηρίζουμε τον αγώνα τους με κάθε τρόπο, μέχρι να περάσει και αυτή η καταιγίδα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ.

Ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα ο οποίος τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και επιτέλους η βιομηχανία, η μεταποίηση να λάβει πιο ισχυρό ρόλο στην οικονομία. Η στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης καθώς το κόστος ενέργειας αποτελεί μείζον ζήτημα για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και θέματα  όπως η απολιγνιτοποίηση, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Επίσης αναφέρθηκε σοι στρατηγικούς στόχουςι που έχει θέσει το Υπουργείο για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία, με σπουδαιότερο την κατεύθυνση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσω της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ με πράσινα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων καταναλωτών ενέργειας, την επέκταση του θεσμού του net metering και του φυσικού αερίου, πρωτίστως για την προστασία του περιβάλλοντος,. .

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέπτυξε το κοινό όραμα της Ευρώπης και τις δυνατότητες που προσφέρει η Ε.Ε. για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων καθώς και την πλήρη αξιοποίηση πόρων που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, είναι το κλειδί της κινητικότητας ενώ ανέφερε ότι: «Είμαστε απόλυτα μέσα στους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος, μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα έχουμε 300.000.000 δόσεις που θα έχουν ήδη διατεθεί στα οποία προστίθενται τα ήδη 60.000.000 που διατίθενται μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Δουλεύουμε με την πίστη στην προοπτική μίας μεγάλης ευρωπαϊκής συμφωνίας που θα βρίσκει το σωστό μείγμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε αυτή την πολιτική με όρους καλύτερους».

Η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κα Έφη Αχτσιόγλου, ανέπτυξε τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της Οικονομίας αναφέροντας πως «Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο επούλωσης των πληγών της κρίσης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας -διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους- με αναδιάρθρωση χρέους, βασικά εργαλεία ρευστότητας για την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας. Μόνο η άρση των περιοριστικών μέτρων επ’ ουδενί δεν αρκεί, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απαντά σε αυτά τα άμεσα προβλήματα.  Και, δεύτερο, χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με δημόσιες επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των μισθών, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, με επένδυση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας, φορέων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Προηγούμενο άρθρο 11 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση