Ειδήσεις

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρούσα στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης


Δυναμικό παρόν έδωσε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη συνεδρία Υποδομές- Ενεργειακές εξελίξεις – Περιβάλλον – Αχελώος του ΙΙ Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης που διεξήχθη στη Λάρισα στις 25-26/01/2020, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της εφημερίδας «Ελευθερία».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση, με την οποία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την αναπτυξιακή πορεία της Εταιρείαςκαι για τη στρατηγική της, η οποία αποτελείται από την Ανάπτυξη των Δικτύων Διανομής στοχεύοντας στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και στην υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων.Με σεβασμό στη νομοθεσία, στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις Άδειες της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στοχεύει παράλληλα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Καταναλωτές και τους Χρήστες Διανομής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα ξεπερνούν τα 570 εκ. €, σε υποδομές δικτύου και η διείσδυση του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον το 61% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας της. Όπως τόνισε «η ανάπτυξη των υποδομών στην ενέργεια απαιτούν μακροπρόθεσμό επενδυτικό σχεδιασμό που επιφέρει απόδοση σε βάθος χρόνου. Εξίσου βασικοί παράγοντες είναι η επένδυση σημαντικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των υποδομών και η υψηλή τεχνογνωσία».

Ειδικότερα για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η ασφάλεια του δικτύου διανομής αποτελεί προτεραιότητα και  για το λόγο αυτό επενδύει σε τεχνολογίεςκαι υποδομές που εγγυώνται την αδιάλειπτη και ασφαλή τροφοδοσία του δικτύου. Ήδη από το 2018, εφαρμόζει την τεχνολογία CNGγια την τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών, αίροντας τον ενεργειακό τους αποκλεισμό, Ταυτόχρονα, διαθέτει ένα ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), όπου απεικονίζονται δεδομένα του δικτύου και σύστημα τηλεμετρίας, τηλεχειρισμού και τηλε- ελέγχου (SCADA) για την ορθή και συνεχή παρακολούθηση του δικτύου φυσικού αερίου.

Ο κ. Μπακούρας ενημέρωσε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται επενδύσεις 93 εκ. € για την περίοδο 2019-2023, εκ των οποίων τα 36 εκ. € αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Συμπλήρωσε ότι, για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα κρίνεται απαραίτητη η ρυθμιστική – κανονιστική και φορολογική σταθερότητα. Αναγνώρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία και προσφέρει κίνητρα για νέες επενδύσεις με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, μειώνοντας τον συντελεστή κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τον συντελεστή φορολογίας μερισμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι παρευρισκόμενοι για τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της Εταιρείαςπαράλληλα με την ανάπτυξη της δραστηριότητάς της. Οι περιβαλλοντικοί στόχοιτης Εταιρείας συγκλίνουν με τις προβλέψεις του νέου ΕθνικούΣχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων της χώρας, προάγοντας το φυσικό αέριο ως κυρίαρχο ενεργειακό καύσιμο για τη μετάβαση προς τη μεταλιγνιτική εποχή.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 13ος Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα - Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Παπαστεργίου: Ρεαλισμός, στόχευση και συνεργασία για ουσιαστική ανάπτυξη