Ειδήσεις

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία για τα εργασιακά


Οι αντιπρόσωποι της Δ.Α.Σ., που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, με την συνέντευξη τύπου θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους του νομού μας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ε.Κ. και την στάση της Διοίκησής του.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, σε όλους που συναντηθήκαμε, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, απεργίες το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο αντιασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο κυβέρνησης και «κουαρτέτου». Όσους αντιστάθηκαν στον  εργοδοτικό εκφοβισμό και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, καθώς και ήρθαν σε  κόντρα με τον  εκφυλισμό του εργατικού κινήματος που καλλιεργούν συστηματικά οι δυνάμεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι σημερινές εξελίξεις για τους εργαζόμενους συνεχώς επιδεινώνονται, ύστερα και από την ψήφιση των νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό και  Φορολογικό νομοσχέδιο.

Τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται νέα επίθεση στα εργασιακά, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερα δώρα στο κεφάλαιο. Με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, επιδομάτων και τριετιών ακόμη στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΕΓΣΣΕ), τον καθορισμό του μισθού όπως θέλει η κάθε επιχείρηση χωρίς καμιά προστασία του εργαζόμενου, την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ορίου απολύσεων, με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και με κερασάκι στην τούρτα την δυνατότητα «ανταπεργίας» από την μεριά της εργοδοσίας ως μέσο εκβιασμού όταν οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν!

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εναρμονισμένη με τις επιταγές της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, συνεχίζει ακόμη πιο επίμονα και σκληρά την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, περνάει νόμους και προωθεί σε όλους τους τομείς, πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου.

Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση, αποκαλυπτική είναι η στάση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων , δηλαδή των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ(εμφανίζεται ως ΑΣΚΕ) , οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με την κυβερνητική και εργοδοτική κατεύθυνση και πρακτική.

Να υπενθυμίσουμε ότι η  Διοίκησης του Ε.Κ.Τρκάλων είναι προσωρινή και διορισμένη από το Πρωτοδικείο. Αυτή η κατάσταση έχει προκύψει από την προσφυγή των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ στα δικαστήρια μετά από το αδιέξοδο που είχαν τα μεταξύ τους παζάρια για το μοίρασμα των καρεκλών στο προεδρείο του ΕΚΤρικάλων. Τα μεταξύ τους παζάρια κράτησαν από το Μάη του 2015-που είχε γινει το συνέδριο του ΕΚΤ- εως και το Γενάρη του 2016. Τότε , όμως, σε πλήρη σύμπνοια μεταξύ τους προσέφυγαν από κοινού στα δικαστήρια ,ώστε να μοιράσουν τις καρέκλες, βγάζοντας με πρότασή τους –και κατόπιν δικαστική απόφαση- εκτός διοίκησης τα 2 εκλεγμένα μέλη της ΔΑΣ. Έτσι τον περασμένο Φλεβάρη το Πρωτοδικείο Τρικάλων διόρισε νέα διοίκηση –στην οποία απέκλεισε τα εκλεγμένα μέλη της ΔΑΣ- και η οποία είχε προσωρινή θητεία με μέγιστο χρόνου το 6μηνο. Τώρα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη λήξη της θητείας , η οποία προσδιορίζεται στις 9 του Αυγούστου .

Η σημερινή προσωρινή  Διοίκησης του Ε.Κ., δεν έκανε τίποτα όλο αυτό το διάστημα, , προσπάθησε με την στάση της να υπονομεύσει την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων , να καλλιεργήσει  τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, να καθυστερήσει εργατικές αντιδράσεις. Δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα  για  να  προετοιμάσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για με τη ληξη της θητείας της , δηλαδή για προετοιμασία νέου συνεδρίου του ΕΚΤ , εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης που πρέπει να γίνουν εως 9 Αυγούστου. Δεν έβγαλε ¨κιχ¨ στο να προετοιμάσει, να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το  συνέδριο. 

Αλήθεια τι τους εμποδίζει; Αφού με τα δικαστικά τερτίπια που παίξανε το προηγούμενο διάστημα, απαλλάχτηκαν  από την παρουσία της  ΔΑΣ , δηλ. του ΠΑΜΕ, από την Διοίκηση του Ε.Κ. Τ.

Εδώ φαίνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι αποκλειστικές τους ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΚΤ. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι καμιά ευθύνη δεν έχει η ΔΑΣ , όπως την κατηγορούσαν για τη μη συγκρότηση προεδρείου και την προσφυγή στα δικαστήρια.

Αφού και τώρα που μοιράζονται  «οι δυο τους»   τη διοίκηση  συνεχίζουν να «σφάζονται» για τις καρέκλες.

Βγήκαν πλέον «τα άπλυτα» στη φόρα,  χωρίς κανέναν ενδοιασμό από μέρος τους

Μοναδικός στόχος τους είναι η σύμπλευσή τους με τα κυβερνητικά και εργοδοτικά σχέδια

Εμπόδιο σ’ αυτό αποτελούσε η αγωνιστική φωνή και δύναμη των εργαζομένων , η  ΔΑΣ η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, γι αυτό φρόντισαν να την πετάξουν έξω  από την Διοίκηση του Ε.Κ. μέσω δικαστικών παιχνιδιών.

Στην ουσία θέλουν μόνο εκλογές για την αναδιανομή και καλύτερο έλεγχο των ψήφων των αντιπροσώπων, δείχνοντας έτσι και με ποιο κριτήριο υπολογίζουν τους συνάδελφους αντιπροσώπους του Ε.Κ.Τ. 

Έγιναν ολοφάνερα πια τα «παιχνίδια» που  παίζονται πάνω από ένα χρόνο  στις πλάτες των εργαζόμενων  του νομού μας και των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, με πρωταγωνιστές τις παρατάξεις του συμβιβασμένου συνδικαλιστικού κινήματος ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ.

Οι συνδικαλιστές  της διορισμένης διοίκησης του  Εργατικού Κέντρου όλο το προηγούμενο διάστημα των απεργιών, κινητοποιήσεων, με την αντιλαϊκή επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι  ήταν απλώς εξαφανισμένοι. Όσο για οργάνωση, ενημέρωση ούτε λόγος!! Το «όλοι μαζί» ήταν οι μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών συνδικαλιστές των παρατάξεων της  διοίκησης, ορισμένοι «θεσμικοί παράγοντες»  και ελάχιστοι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» που συνήθως παίζουν το ρόλο «γλάστρας» στις συγκεντρώσεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι εργαζόμενοι με την πείρα που έχουν αποχτήσει από την συμμετοχή τους στους αγώνες, ή τις αγωνιστικές διαθέσεις που έδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα,  κατανοούν καλύτερα ότι οι δυνάμεις τους εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού  και οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» κολαούζοι τους, δεν ήθελαν, δεν θέλουν και δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας με τα αντιλαϊκά μέτρα, με την  εργοδοσία και τα κόμματα που υποστηρίζουν αυτή τη στρατηγική.

Με εφόδιο την πείρα από τις παρακαταθήκες των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, μπροστά στο νέο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, όταν γίνει, καλούμε τους εργαζόμενους στο νομό μας να συμβάλλουν με την οργάνωσή τους, με τη συμμετοχή τους στα σωματεία, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο κίνημα και στην νέα Διοίκηση του Ε.Κ.Τ.

Είναι μια ευκαιρία  να απαλλαγούν από την βλαπτική γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, απ’ τους ανθρώπους της εργοδοσίας στις γραμμές μας.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, όσα δικαιώματα αποσπάσαμε με τους αγώνες μας ή τα βρήκαμε από τις αναρίθμητες θυσίες προηγούμενων γενιών, κατακτήθηκαν όταν εμείς οι εργαζόμενοι μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα είχαμε ξεκάθαρο το ερώτημα: “ποιος παράγει τον πλούτο και ποιος πρέπει να τον καρπώνεται”.  

Οι αντιπρόσωποι της Δ.Α.Σ. μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, σηκώνουμε ψηλά την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες και σήμερα! Θα δουλέψουμε για  να οργανωθεί ο κάθε εργάτης στο Σωματείο του, να μη μείνει κανένας ασυνδικάλιστος. Να αναδειχθούν επιτροπές αγώνα  στους χώρους δουλειάς μέσα από συλλογικές διαδικασίες των εργατών.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο νομό μας  να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να μην περιμένουν άλλο. Να βάλουν στην άκρη τους εκπροσώπους του παλιού και νέου κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να αποδεσμευτούν, να απαλλαγούν από ¨συνδικαλιστές¨ που είναι συμβιβασμένοι και στην ουσία παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας Να πάρουν το τιμόνι  τίμιοι και ανιδιοτελείς εργαζόμενοι!

Μόνο αν κάνουμε βήματα οργάνωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς, στο σωματείο μας,  θα ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας. Τότε που η διεκδίκηση αιτημάτων σε κάθε κλάδο  θα γίνει υπόθεση και του τελευταίου εργάτη.Τότε να είμαστε σίγουροι ότι στους ενωμένους και οργανωμένους εργάτες δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να βάλει εμπόδια.

Μπορούμε σίγουρα να ζήσουμε καλύτερα. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς απογοητεύσεις.

Κρατάμε γερά. Δεν θα παραδοθούμε όπως απαιτούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Δ.Α.Σ η παράταξη του ΠΑΜΕ, αναλαμβάνουμε την ευθύνη με όλες μας τις δυνάμεις να οργανώσουμε ακόμα πιο μαζική, ισχυρή αντίσταση, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ενημερώνουμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες για το νέο γύρο επίθεσης που σχεδιάζουν κυβέρνηση-δανειστές ύστερα από τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας κάθε κλάδου.

Καλούμε σε ετοιμότητα και αγωνιστική προετοιμασία για αποφασιστική αντίσταση και αγώνα. .

Κανένας εφησυχασμός από τις δηλώσεις της κυβέρνησης!

Ετοιμάζουν νέα πλήγματα, αν δεν αντισταθούμε, αν δε διεκδικήσουμε!

 

Τρίκαλα 14/7/2016

 

Προηγούμενο άρθρο To 42o Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκινά το ταξίδι του στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία