Ειδήσεις

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας τίμησε και φέτος τις εκδηλώσεις μνήμης Καυκάκεια


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά την 80η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου του Δήμου Ελασσόνας, απέδωσε και φέτος φόρο τιμής στον Μοίραρχο Νικόλαο Μπάμπαλη, Διοικητή της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, για τη γενναιότητα που επέδειξε μετά το Ολοκαύτωμα του χωριού και την εκτέλεση 150 περίπου αμάχων στη θέση «Καυκάκι» την 16-02-1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Νικόλαος Μπάμπαλης με την αποστολή δύο αναφορών προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο Χωροφυλακής, καθώς επίσης και το Ιταλικό Φρουραρχείο Ελασσόνας, ανέδειξε το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε, αψηφώντας τις συνέπειες για τη ζωή του.

Για τη γενναία του αυτή πράξη συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, γλίτωσε όμως την εκτέλεση και στάλθηκε όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, απ’ όπου επέστρεψε μετά την απελευθέρωσή του.

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, παρευρέθηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Θωμάς Καρανάσιος, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας, Αστυνόμος Α΄ Πέτρος Μουταφίδης, o Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, Αστυνόμος Α΄ Σεραφείμ Μπίρδας, και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας,  Αστυνόμος Β΄ Πέτρος Παπαδημητρίου.

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλίας κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο εκτελεσθέντων στη θέση «Καυκάκι», καθώς και στην προτομή του Μοιράρχου Νικολάου Μπάμπαλη που βρίσκεται στο Δομένικο.

Παράλληλα, στο Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο Δομένικου, πραγματοποίησε ομιλία ο κ. Γενικός, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «[…] Η Ελληνική Αστυνομία είναι υπερήφανη που ο Μοίραρχος Μπάμπαλης Νικόλαος αποτελεί έναν από τους πολλούς δικούς της ανθρώπους που τίμησαν τη στολή και τον όρκο τους προς την πατρίδα, αποτελώντας φωτεινά παραδείγματα αγωνιστών που υπηρέτησαν και προέβαλαν υψηλά ιδανικά και αξίες […]».

Τέλος, απονεμήθηκαν βραβεία σε έξι μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου του χωριού που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022, ενώ τους δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας