Ειδήσεις

Η αλήθεια για το καταφύγιο αδέσποτων στη Ράξα


Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχίες μετά την αλληλογραφία για ενδεχόμενο κλείσιμο του προσωρινού καταφυγίου ζώων στη Ράξα, ο Δήμος Τρικκαίων υπενθυμίζει:
– Οι υπηρεσίες του Δήμου αποδεδειγμένα έχουν ασχοληθεί επί μακρόν με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνεργασία και με εθελοντές από τη Γερμανία, που, μαζί με τους τρικαλινούς εθελοντές, προέβησαν σε περίπου 150 στειρώσεις. Ένα νέο, δε, πρόγραμμα, με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, θα υλοποιεί για περίπου 100 ακόμη αδέσποτα, τον ερχόμενο Μάιο

– Λειτούργησε ξανά το Δημοτικό κτηνιατρείο μετά 12 χρόνια, σε συνεργασία με την ΠΕ Τρικάλων,
– Εχουν ήδη γίνει δράσεις με τα φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, για τη θεραπεία και στείρωση ζώων

Όμως…

Η κείμενη νομοθεσία, σε κανένα σημείο της, δεν προβλέπει τη λειτουργία χώρων για μόνιμη και πολυετή φιλοξενία ζώων συντροφιάς.

Αυτό το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει (και κακώς -λόγω οικονομικής στενότητας- δεν υπάρχει) είναι η αδειοδοτημένη λειτουργία ενός κυνοκομείου για την προσωρινή φιλοξενία και αποθεραπεία ενός μικρού αριθμού ζώων. Και πάλι όμως, αυτή η λειτουργία δεν θα έλυνε το πρόβλημα των περίπου 140 ζώων που σήμερα φιλοξενούνται εκεί, με την αγάπη, τη φροντίδα και τις τιτάνιες προσπάθειες τρικαλινής φιλοζωικής οργάνωσης.

Το νομικό πλαίσιο είναι ελλιπέστατο, γι’  αυτό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο νόμου που ετοίμασε και έθεσε προσφάτως σε διαβούλευση, προέβλεψε τη δυνατότητα δημιουργίας και αδειόδοτηση τέτοιων χώρων. Πλην όμως, το νομοσχέδιο δεν προχώρησε για άλλους λόγους.

Ο Δήμος Τρικκαίων προφανώς και δεν επιθυμεί το κλείσιμο της δομής, η οποία, με τα προβλήματά της, προστατεύει ανθρώπους και αδέσποτα. Δεν θα είχε και λόγους να το κάνει.

Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και το συνδεόμενο με αυτό ζήτημα, των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αντιμετωπίστηκε με τρόπο σύμφωνο με τα αισθήματα αγάπης προς τα ζώα.
Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων, που αποφάνθηκαν για το κλείσιμο του καταφυγίου, καταβάλλεται προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

Προηγούμενο άρθρο Κάπνισμα: Εστειλε αλλά και ζητά στοιχεία ο Δήμος Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Ακόμη ένα βήμα μπροστά ο Μύλος των Ξωτικών