Η αγόρευση του Χρήστου Χάιδου στη Βουλή


 «Είναι γνωστό και αποδεκτό πλέον από όλους ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας στη δυσκολότερη ίσως περίοδο για την πατρίδα μας μεταπολιτευτικά. Οι δείκτες της οικονομίας είχαν εκτροχιαστεί, η κρίση επιδεινώθηκε και επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς και ο κίνδυνος της δημοσιονομικής κατάρρευσης έφθασε προ των πυλών.  

Στους τελευταίους έξι μήνες η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε με επίγνωση των δυσκολιών, με σεβασμό στις ανάγκες των πολλών και αδυνάτων αλλά και με συνέπεια στις προγραμματικές δεσμεύσεις της και παρήγαγε σημαντικό έργο. Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών, η Κυβέρνηση αλλά και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε ένα τιτάνιο αγώνα για να βγάλουν το ακυβέρνητο καράβι από τους σκοπέλους που το είχε οδηγήσει η ΝΔ χωρίς να συγκρουστεί και το κατάφερε .

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν και των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν στον τομέα της Οικονομίας περιλαμβάνονται ο Προϋπολογισμός, τα οικονομικά μέτρα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την αποτροπή της πτώχευσης της χώρας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η θετική αντιμετώπισή τους από τις Κυβερνήσεις και τους άλλους θεσμικούς φορείς της Ε.Ε. και όχι μόνον, με κορυφαία πράξη τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος μέσω της εξασφάλισης κονδυλίων δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο καταδεικνύουν την ορθότητα των έως τώρα επιλογών της Κυβέρνησης, ακυρώνοντας ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι τα μέτρα ήρθαν καθυστερημένα και δεν είναι αποτελεσματικά.

Επιμένετε ότι είναι άδικα και δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σας απαντούμε ότι είναι μεν δυσάρεστα και επώδυνα αλλά είναι ταυτόχρονα απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί και έχουν στο μέτρο του δυνατού δίκαιο χαρακτήρα. Χωρίς αυτά εξάλλου το οικοδόμημα θα κατέρρεε και τα ερείπια δεν αποτελούν κατάλληλη βάση για ανάπτυξη.

Σας λέμε επίσης ότι η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών για τη διάσωση της οικονομίας αλλά και τη γενικότερη κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης ενισχύεται και με άλλες αποφάσεις και ενέργειες, όπως η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στους αδύναμους, η έκτακτη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μεγάλων επιχειρήσεων για αυτή, η προστασία των δανειοληπτών, η αύξηση της αγροτικής σύνταξης, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες,  η θέσπιση επιπλέον φόρου στα είδη πολυτελείας και πολλά άλλα.

Κορυφαίο όμως εργαλείο για την αναλογική κατανομή των βαρών, για την κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά και για την ανάπτυξη είναι και το φορολογικό σύστημα. Χρειάζεται ένα σταθερό, δίκαιο, αποτελεσματικό, ενιαίο, απλό και διαφανές πλαίσιο για αυτό, κάτι που δεν κατόρθωσε να επιτύχει η ΝΔ τα προηγούμενα έξι χρόνια που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Το αντίθετο μάλιστα. Δημιούργησε ένα κυκεώνα φορολογικών ρυθμίσεων, ψήφισε πάνω από είκοσι φορολογικούς νόμους, προχώρησε σε σκανδαλώδεις απαλλαγές και μείωση των συντελεστών για τους έχοντες και κατέχοντες, φορτώνοντας τα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στους αδύναμους.

Επισημαίνω ότι η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων στα έσοδα αυξήθηκε επί των ημερών της ενώ η φοροδιαφυγή και οι ανείσπρακτες οφειλές εκτινάχθηκαν στα ύψη. Από 1 δις ευρώ το 2003 έφτασαν στα 3 δις το 2007.

Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα μετά από μακρύ και  γόνιμο κοινωνικό διάλογο επιχειρείται και με την υλοποίησή του θα ενισχυθεί η φορολογική δικαιοσύνη, θα αντιμετωπιστεί καλύτερα η φοροδιαφυγή και θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αφού παρέχονται ουσιαστικά κίνητρα για αυτό και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γίνεται πράξη μια βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης που συνδυάζεται με αύξηση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες και κατέχοντες αλλά και μείωσή τους για τα κέρδη των εταιρειών που επανεπενδύονται.

Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και οι χαριστικές φοροαπαλλαγές και, αν πρέπει η πολιτεία να βελτιώσει τις αποδοχές κάποιων εργαζομένων, ορθό είναι να το πράξει μέσω αυξήσεων των μισθών τους που θα φορολογούνται και όχι με ενέργειες που δημιουργούν αδικίες και στρεβλώσεις.

Η αποτελεσματική φορολόγηση των εξωχώριων εταιρειών, η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η φορολόγηση της μεγάλης κληρονομιάς, η φορολόγηση της εκκλησίας, η εφαρμογή ουσιαστικών τεκμηρίων διαβίωσης, ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων και η επέκταση της επιβολής του Φ.Π.Α αυξάνουν τη φορολογική βάση, προάγουν τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου,  μειώνουν τη φοροδιαφυγή.

     Κοι Συνάδερφοι,

Η Κυβέρνηση του ΠΑΟΣΚ και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη πήραν μη φειδόμενοι πολιτικού κόστους τις σκληρές αλλά κρίσιμες αποφάσεις για τη διάσωση της οικονομίας και προχωρούν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη και την πρόοδο της πατρίδας, κάτι που πάντα έκανε η δημοκρατική παράταξη σε ανάλογες περιόδους στο παρελθόν. Μια τέτοια είναι και το Νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Γι αυτό σας καλώ να το υπερψηφίσετε.

Η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την τραγική θέση και την εγκατέλειψαν στο χείλος του γκρεμού δεν πρέπει σήμερα να παρουσιάζονται ως τιμητές, γιατί ο Ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και σοφία και τοποθετεί το καθετί και τον καθέναν εκεί που του αξίζει. Και πάνω από όλα βάζει την Πατρίδα, για την οποία όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε.»

Προηγούμενο άρθρο Ορόσημα των Ελληνογερμανικών σχέσεων
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση υπογραφής σύμβασης