Ειδήσεις

Ηρακλής Φίλιος: Ιουστίνου πολλά έτη


Δια του παρόντος τίτλου, έχω ισχυρή την επιθυμία, να συνδέσω μία έννοια κι ένα πρόσωπο. Η έννοια είναι αυτή της φιλοσοφίας και το πρόσωπο είναι εκείνο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς π. Ιουστίνου, ο οποίος στις 1 Ιουνίου άγει τα ονομαστήρια του.

Και ομολογώ, πως το θάρρος της προσφώνησης αυτής προς το πρόσωπο του ιδίου, λαμβάνω από την πολύχρονη σύνδεση μας εδώ και 17 έτη. Επομένως όταν δένεσαι και κοινωνείς με ένα πρόσωπο, ο χρόνος και ο καιρός μέσα στο χρόνο, σου δίνει τη χαρά της οικειότητας. Και η σύνδεση με έναν άνθρωπο, όπως ο π. Ιουστίνος, ήταν από τις πλέον καθοριστικές.

Η φράση «φιλοσοφίας ταῖς ἀκτίσιν ἐκλάμπων» αποτελεί υμνολογικό δάνειο από το απολυτίκιο του αγίου Ιουστίνου φιλοσόφου και μάρτυρος. Στέκομαι σ’ αυτό το «φιλοσοφίας». Δεν αναρωτιέμαι όμως ποια σχέση το συνδέει σαν όρο με τον άγιο Ιουστίνο, καθώς είναι γνωστός ο βίος του, αλλά κοινωνώ τη σημασία του όρου αυτού με το πρόσωπο του π. Ιουστίνου. Και εξομολογούμαι, πως ο π. Ιουστίνος είναι ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος, ο οποίος ενέχει στην ιδιαίτερη του πνευματική ιδιοσυγκρασία τη φιλοσοφική σκέψη, σκεπτόμενος και ενεργώντας «αλιευτικώς» όπως θα μας έλεγε ο Γρηγόριος Θεολόγος. Θέλω να πω, πως η θεώρηση της ζωής από μεριάς του δεν αποτελεί μία στείρα και επιπόλαιη απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις και προσκλήσεις της εποχής, ούτε μία δαιμονοποίηση όλων εκείνων των στοιχειών που συνθέτουν έναν πολιτισμό. Ένα αναμάσημα δηλαδή, ιδίων και ιδίων λόγων εμφορούμενων από ένα ύφος ευχητικής διάθεσης ή  βαττολογίας που σκοπεύει να εντυπωσιάσει, επουδενί όμως να συναντήσει.

Ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς π. Ιουστίνος έχει καλά μελετήσει τον καιρό της ζωής και διαθέτει άριστη χωροχρονική αντίληψη των γεγονότων που σημαίνουν τη ζωή. Για να το καταφέρει όμως αυτό αφιέρωσε όλες του τις αισθήσεις στον εραστό Χριστό. Πάντοτε θυμάμαι να τονίζει την ανάγκη του ανθρώπου να ερωτευτεί τον Χριστό, να έχει καψούρα μαζί Του και να γελάει σαν παιδί λέγοντας αυτά τα λόγια. Ναι, ένας Επίσκοπος που βάζει πρώτα τον έρωτα στον Χριστό.

Όταν το Πάσχα που μας πέρασε, μία δημοσιογράφος του απεύθυνε το ερώτημα «τι λέτε στους νέους ανθρώπους, να τηρούν τη νηστεία τη Μ. Εβδομάδα;», εκείνος απάντησε: «Εγώ, θα σας πω κάτι το οποίο ίσως θα σας προκαλέσει. Και ίσως κάποιους να σας σκανδαλίσει. Εγώ στους νέους ανθρώπους δεν λέω να κάνουν τίποτα. Δεν τους λέω ούτε να νηστεύουν, δεν τους λέω ούτε να εγκρατεύονται, απλώς ένα πράγμα τους λέω∙ παιδιά γνωρίστε τον Χριστό. Εάν γνωρίσετε τον Χριστό, με όλη σας την καρδιά θα νηστέψετε, με όλη σας την καρδιά θα εγκρατευτείτε, με όλη σαν την καρδιά θα αγωνιστείτε. Εάν δεν γνωρίσετε τον Χριστό, για ποιο λόγο να νηστεύετε; Εγώ δεν βρίσκω λόγο να νηστέψουν ή να εκκλησιάζονται ή να αγωνίζονται εάν δεν γνωρίσουν τον Χριστό». Με την απάντηση αυτή έδωσε ισχυρό πλήγμα στα εκκλησιαστικά και κηρυκτικά πρέπει που ευκαίρως αλωνίζουν και δεν αγγίζουν τις ανθρώπινες καρδιές.

Ο π. Ιουστίνος είναι νέος άνθρωπος, όπως και ο Μητροπολίτης μας Τρίκκης & Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, με τον οποίο είναι φίλοι εδώ και χρόνια. Έχουν και οι δύο ως νέοι άνθρωποι τον πιο ουσιαστικό ρόλο από ποτέ. Να ανασύρουν την Εκκλησία από τα βαρίδια που την έλκουν στο βυθό, και να κατηχήσουν τον πατερικό λόγο στις ψυχές των ανθρώπων, φέρνοντας τον στην εποχή αυτή. Μπορούν να πλάσουν ελεύθερους, ακομπλεξάριστους και χωρίς απωθημένα ανθρώπους, κλείνοντας τα αυτιά τους στον εκκλησιαστικό συντηρητισμό – όπου εκείνος συναντάται – και να συναντήσουν τον άνθρωπο στην αγάπη του Χριστού. Έχουν διακονία υψηλή. Όσο κι αν αυτή είναι πολλές φορές επίπονη, εντούτοις έχει ομορφιά, έχει ευαισθησία και ευωδιάζει Χριστό. Πραγματικά, είναι θαυμάσιο να παίρνεις τον άνθρωπο από τον εκμηδενισμό του και να τον τινάζεις στον Θεό!

Χρόνια πολλά!

 

Ηρακλής Φίλιος

Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

 

Προηγούμενο άρθρο Στην τελική φάση το έργο αποχέτευσης του συνοικισμού Ριζαριού
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων