Ημερίδα πραγματοποίησε στα Τρίκαλα ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων


Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία αρκετών φιλολόγων, αλλά και του ευρύτερου κοινού της πόλης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012   ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων, αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη  επισημαίνοντας  τη διαχρονική αξία του έργου του σκιαθίτη πεζογράφου, υπενθύμισε τη ρήση του Οδυσσέα Ελύτη ότι ” η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει ν’ αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον εκφράζει με πληρότητα μες στο ελάχιστο”, τονίζοντας ότι η μαγεία του Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο ότι, κατά τον Ελύτη, «δε ζητά να τεντώσει τα νεύρα μας, να σείσει πύργους και να επικαλεστεί τέρατα. Οι νύχτες του, ελαφρές σαν το γιασεμί, ακόμη κι όταν περιέχουν τρικυμίες, πέφτουν επάνω στην ψυχή μας σαν μεγάλες πεταλούδες που αλλάζουν ολοένα θέση, αφήνοντας μια στιγμή να δούμε στα διάκενα τη χρυσή παραλία όπου θα μπορούσαμε να ‘χαμε περπατήσει χωρίς βάρος, χωρίς αμαρτία. Είναι εκεί που βρίσκεται το μεγάλο μυστικό, αυτό το “θα μπορούσαμε” είναι ο οίακας που δε γίνεται να γυρίσει, μόνο μας αφήνει με το χέρι μετέωρο ανάμεσα πίκρα και γοητεία, προσδοκώμενο και άφταστο». “Σα να ‘χανε ποτέ τελειωμό τα πάθια και οι καημοί του κόσμου”…
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Βοζίκης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσιάζοντας ευσύνοπτα αλλά  με πληρότητα σημαντικές πτυχές του έργου του και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιητικής γραφής του.
Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Αναστάσιου Στέφου, δ.φ., Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, με θέμα «Η διδασκαλία του Παπαδιαμάντη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κ. Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ., Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία μίλησε για τις  «Γυναικείες μορφές στα Αθηναϊκά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Η τρίτη εισηγήτρια, κ. Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος- Υποψ. Διδ. Κοινωνικής Ιστορίας, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνών για τον Αντισημιτισμό στο Βερολίνο, ανέπτυξε το θέμα «Η ‘συκοφαντία του αίματος’ στην Κέρκυρα του 1891 και η λογοτεχνική της επεξεργασία από τον Παπαδιαμάντη στο διήγημα ‘Ο αντίκτυπος του νου’».
Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε η ηθοποιός Αντονέλλα Χήρα, η οποία διάβασε με αισθαντικό τρόπο, αποδίδοντας με ενάργεια την ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη,  ένα από τα ωραιότερα διηγήματα που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το «Μοιρολόγι της φώκιας».
Όπως επισημάνθηκε από το κοινό, το οποίο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ημερίδα,  η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν πολύ υψηλή, αφού οι ομιλητές ανέπτυξαν με πληρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τα θέματά τους. Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ετέθησαν από το κοινό ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Προηγούμενο άρθρο Γνωστοποίηση για υποβολή αιτήσεων στους καταστηματάρχες για χρήση κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα
Επόμενο άρθρο Ο Σωτήρης Μπαλλάς στην κεντρική πλατεία στα Τρίκαλα