Ειδήσεις

Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία στα Τρίκαλα


Με μια σημαντική και πρωτοπόρα πρωτοβουλία ο Δήμος Τρικκαίων (Δήμαρχος Δημ Παπαστεργίου ) και το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (πρόεδρος Κων. Σκριάπας) ,που αγκαλιάζει εκατοντάδες Εθελοντικές Οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία (έτος ίδρυσης 2011) ,θέλουν να αναδείξουν νέες πολιτικές ανάπτυξης και κυρίως αντιμετώπισης της κρίσης που μαστίζει τη χώρα , μέσα από την πολυπόθητη ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα της Οικονομίας ,που δεν είναι άλλος ,από την Κοινωνική Οικονομία .

Για τον λόγο αυτό συνδιοργανώνουν ,ενόψει του Πανελλήνιου Συνεδρίου στις 10-12 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα, μια ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλους Προσυνεδριακή Ημερίδα την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων (Τρίκαλα) ,με τίτλο:
« Η Κοινωνική Οικονομία ως μοχλός αντιμετώπισης της κρίσης» .

Στόχος η μείωση της ανεργίας στη Νέα Γενιά

Στην Ημερίδα καλούνται:
Όλοι οι άνεργοι νέοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων , Νέοι Αγρότες και παραγωγοί πρωτογενούς τομέα ,οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού (Περιφέρεια ,Διαχειριστική Αρχή, Δήμαρχοι και Σύμβουλοι) , η ΠΕΔ Θεσσαλίας , εκπρόσωποι της Πολιτείας , εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών(Συλλόγων, ΑΜΚΕ, σωματείων κ.ά.),επαγγελματικοί φορείς ,εμπορικοί σύλλογοι ,νέοι επιχειρηματίες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ευρώπη η Κοινωνική Οικονομία κατέχει το 10% της επιχειρηματικότητας ,ενώ Ελλάδα κατέχει μόνο το 2%, προκύπτει ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής Οικονομίας, που στην Ελλάδα για λόγους σκοπιμότητας καθυστερεί ,πρέπει να αποτελέσει άμεση και επείγουσα προτεραιότητα της Πολιτείας ,της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας ,δεδομένου ότι η σωστή ανάπτυξή της μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νέους και ανέργους ,όλων των ειδικοτήτων ,οι οποίοι μπορούν αναπτύξουν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τους στην Ελλάδα και να μην αναγκάζονται να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Εισηγητές στην Ημερίδα αυτή , που θα προλογίσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου , είναι οι εξής:
• Δημήτρης Γάτος – Διευθυντής Εργασιών και Πιστοδοτήσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας,ΘΕΜΑ: «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα»
• Κων. Σκριάπας, Οικονομολόγος -Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» :ΘΕΜΑ -” Κοινωνική Οικονομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη»
• Βασίλης Τακτικός, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών ΘΕΜΑ- «Κοινωνική οικονομία ως αντίρροπο και απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανισορροπία μεταξύ άυλης και πραγματικής οικονομίας και ο περιορισμός της μισθωτής εργασίας»
• Γιώργος Τσομπάνογλου,-Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου και ΕΑΠ :ΘΕΜΑ-«Η Ανάδυση του Κοινοτικού Συνδικαλισμού , Βιώσιμα Δίκτυα Τοπικής Εταιρικότητας για το Γενικό Συμφέρον»
• Χρυσόστομος Κυρίτσης -Αντιδήμαρχος Δήμου Τρικκαίων ,ΘΕΜΑ: « Η εμπειρία του Δήμου Τρικκαίων σε Προγράμματα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας»
• Βάϊος Κουτής , Υποδιευθυντής Αναπτυξιακής Εταιρίας Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. ΘΕΜΑ: «Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα: Τα Επιχειρησιακά Μοντέλα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».
• Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος ΑΓΡΟΝΕΑ : ΘΕΜΑ- «Όραμα 2020»
• Έλλη Βαγγέλη, οικονομολόγος, Project manager συνεδρίου :ΘΕΜΑ-«Κοινωνική Επιχείρηση. Ποιοι, τι και πως».
• Γιώργος Σιδέρης -Πρόεδρος Δ.Ε -Παρουσίαση. ΚοινΣΕπ «ΚΗΠΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ» -Τρίκαλα
Τέλος, θα ενημερωθούν όλοι για τις λεπτομέρειες του πρώτου στην ιστορία «Πανελλήνιου Συνεδρίου της Κοινωνίας των Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία» ,που διοργανώνεται στις 10-12 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα και αποτελεί μια μεγάλη πρωτοβουλία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη χώρα, με συντονιστή την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.)
Η σημαντική αυτή Ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) ,το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Θεσσαλία και την «Πράσινη Κιβωτό» -Τρίκαλα.

Αρμόδιος για συνεννόηση ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944 ,E-Mail: skriapask@gmail.com.

Με Εκτίμηση
Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΑΣ
Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης Καθηγητής Γερμανικών –Επιθεωρητής Ποιότητας

Προηγούμενο άρθρο Αυτοψία στην Ε65 από τον γενικό γραμματέα Υποδομών και τον περιφερειάρχη
Επόμενο άρθρο Καθαρισμός των χόρτων από όλες τις αυλές των σχολείων