Ζωντανά Εδάφη, μια σύγχρονη βιωματική έκθεση & παραστατική δράση στα Τρίκαλα


Το Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη ανακοινώνει την συνεργασία του με τo Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού. Σε συνδιοργάνωση, παρουσιάζουν την σύγχρονη βιωματική έκθεση “Ζωντανά Εδάφη” η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια βιωματική παραστατική δράση, όπου ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία αλληλεπιδρούν με τα έργα του εικαστικού Στέργιου Στάμου, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή.

Τα “Ζωντανά Εδάφη” πειραματίζονται και θέτουν τα έργα τέχνης – εγκαταστάσεις, γλυπτά , ζωγραφική- σε μια βιωματική εμπειρία καλώντας αρχικά το νεανικό αλλά και το ευρύτερο κοινό να προβληματιστούν για ένα από τα φαινόμενα της σύγχρονης πραγματικότητας: του διακυβεύματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ενότητες “Μεταναστεύσεις” και “Αναδομήσεις” του Στέργιου Στάμου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αντονέλλας Χήρα, με τις χορογραφίες της Σόνιας Ντόβα και της θεατροπαιδαγωγού Χριστίνας Κρίθαρη μετατρέπουν την επίσκεψη στο μουσείο σε ένα χωρο-χρονικό ταξίδι στο προσφυγικό βίωμα. Κινούμενα σώματα, ύλη, ψηφιακή τεχνολογία και ήχοι διαδρούν και διαμορφώνουν μια κινητή αρχιτεκτονική δόνηση του ‘γίγνεσθαι’.

 “Η σύγχρονη τέχνη αποτελεί κίνητρο για προβληματισμό, ευαισθητοποίηση, φαντασία και απόλαυση. Πολλές φορές πραγματεύεται κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά θέματα όπως η μετανάστευση, οι διακρίσεις, η έμφυλη βία, η έλλειψη ανοχής στο διαφορετικό, οι ανισότητες κ.α.

Με τη δράση αυτή, οι καλλιτέχνες επιδιώκουν την εξοικείωση των εφήβων με την σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργής συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης. Η ευαισθητοποίηση μέσω της αισθητικής της Τέχνης εμπνέει και δυναμώνει το μήνυμα της ειρήνης, και της υπεράσπισης της ελευθερίας” τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας- Μουσείου Τσιτσάνη Στέλιος Καραγιώργος, ο οποίος αντιλαμβανόμενος την σημαντικότητα της έννοιας της συνεργασίας στη σύγχρονη εποχή, ενεργοποιεί αυτή την δράση.

Για την ενότητα έργων  “Μεταναστεύσεις” του εικαστικού Στέργιου Στάμου, ο Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης αναφέρει: “Ο καλλιτέχνης με βαθιά θεατρική αίσθηση αλλά χωρίς θεατρινισμούς εγκύπτει στο δράμα της Ιστορίας και το μεταμορφώνει σε δράμα των μορφών. Αφορμή για την παρούσα πολυεπίπεδη νοηματικά εγκατάσταση είναι οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή, η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Συρία, οι εκατόμβες των πνιγμένων στη Μεσόγειο, αλλά και η κρίση στην Ευρώπη και την  Ελλάδα η οποία εξελίχθηκε τελικά σε παρακμή”.

Για τις “Αναδομήσεις” η Ιστορικός Τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου σημειώνει: “Οι σιδερένιες βέργες τσαλακώνονται, τσακίζονται, αναδιπλώνονται, πλάθονται και πλέκονται. Το ακατέργαστο τσιμέντο και οι σιδερόβεργες αποτελούν τα νέα κυρίαρχα υλικά στην πλειοψηφία των γλυπτών αυτής της ενότητας. Πρωτοστατούσαν σε φωτογραφίες που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης για το έργο Χαλέπι, ένα γλυπτό του 2016 με τη μορφή ακριβούς αρχιτεκτονικής μακέτας της βομβαρδισμένης πόλης. Τα συντρίμμια από τα κατεστραμμένα κτίρια, απόηχοι των εικόνων ενός βάναυσου εμφυλίου πολέμου, αλχημικά μετατρέπονται σε σύμβολα αναδόμησης. Η καινούργια αυτή δουλειά, ενώ απορρέει από την προηγούμενη με θέμα το μεταναστευτικό, αποπνέει ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα και μια αύρα που εκπέμπει σαφές μήνυμα αισιοδοξίας”.

 

 

Επισκέψεις Σχολείων:

Προγραμματισμένες επισκέψεις εφήβων από 3 Οκτωβρίου 2022 κατά τις πρωινές ώρες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

 

Εγκαίνια Αναδρομικής Έκθεσης του Στέργιου Στάμου:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου: 18.30

 

Ζωντανά Εδάφη” visual art performance για το κοινό:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου και Κυριακή 9 Οκτωβρίου: 19.00 – 21.00

 

Διάρκεια έκθεσης:

8 Οκτωβρίου 2022 – 8 Ιανουαρίου 2023

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Τρίτη- Τετάρτη- Πέμπτη: 10:30-13:30 & 17:30- 20:30

Σάββατο- Κυριακή: 10:30-13:30

Δευτέρα- Τρίτη: Κλειστά

 

Χώρος:

Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του κοινωφελούς ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή- ιατρού

Διεύθυνση: Βύρωνος & Γαριβάλδη, 42100, Τρίκαλα

 

 

Ταυτότητα εκδήλωσης

 

Εγκαταστάσεις- Γλυπτά- Πίνακες: Στέργιος Στάμος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντονέλλα Χήρα

Χορογραφία: Σόνια Ντόβα

Performers: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα

Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού υλικού: Χριστίνα Κρίθαρη

Αφήγηση: Βασίλης Νανάκης

Video art: Θανάσης Σούντας, Σόνια Ντόβα

Κοστούμια: Γιώργος Κάλλας

Φωτογραφία: Βαγγέλης Καραλιόλιος

Φωτογραφίες Καταλόγου: Οδυσσέας Δραγατογιάννης

Βιντεοσκόπηση: Θανάσης Σούντας

Studio ηχογράφησης: Μουσείο Τσιτσάνη

Φιλική συμμετοχή:

Βάσω Γκουγκαρά, Φωτεινή Σπανού, Αναστασία Παπαϊωάννου,

Και οι έφηβες: Μαρίλια Ζαμπούρα, Δανάη Λούδα, Κωνσταντίνα Σιάσου- Παπαμιχαήλ

 

Συνεργαζόμενοι φορείς

E-trikala

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

 

Η δράση “Ζωντανά Εδάφη” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού την Παρασκευή 23/9
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήρια του Συλλόγου ΕΔΙΠ του Παν/μίου Θεσσαλίας για τον θάνατο του Εμμανουήλ Βενιέρη, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Ιατρικής ΠΘ