Ζεστό καλοκαίρι αλλά με πρωτόγνωρες βροχές


 Ελαφρώς πιο θερμό από περυσινό προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή της Θεσσαλίας, με τις βροχές να επανέρχονται σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα.

 Όμως ο Μάιος ήταν ένας από τους πιο βροχερούς μήνες των τελευταίων ετών. Τριάντα ημέρες τώρα μας «μπούχτισε» με βροχές και μπόρες σχεδόν καθημερινά, χωρίς να μας προσφέρει την αίσθηση της άνοιξης που είχαμε συνηθίσει, με λιγοστές βροχούλες να μοσχομυρίζουν την ατμόσφαιρα.

Αποτέλεσε όμως ο φετινός Μάιος κάτι ξεχωριστό ή παρόμοια φαινόμενα είχαμε και άλλες χρονιές; Ο Μάιος του 2007, για παράδειγμα, ήταν επίσης αρκετά βροχερός, ενώ αντίθετα ο Μάιος του 2006 ήταν πολύ ξηρός στις περισσότερες περιοχές. Μάλιστα στα νησιά η βροχόπτωση, το 2006, ήταν κάτω του 10% της μέσης τιμής, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές κυμάνθηκε από 10% έως 30% και μόνο στις Σέρρες έφτασε το 70%.

Τι γινόταν όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που εμείς «πνιγόμασταν» στις βροχές; Στο κεντρικό τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου επικρατούσαν υψηλές πιέσεις, με συνέπεια να έχουμε καλοκαιρία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, στις 6 Μαΐου, το θερμόμετρο σε Παρίσι, Βρυξέλλες, και Γενεύη άγγιξε τους 25-26 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τους 22 βαθμούς.

Όπως τονίζει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χ. Καμπεζίδης, κανείς δεν μπορεί να αποδώσει τις «τρέλες» του φετινού Μάη στις κλιματικές αλλαγές. Άλλωστε, όπως παρατηρεί το Κέντρο Ερευνών του Αστεροσκοπείου, που μετράει και συγκρίνει θερμοκρασίες από το 1860, υπήρξαν περίοδοι που ο Μάιος έδωσε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, το 1954 η μέση θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί, το 1991 17 βαθμοί, ενώ το 2003 ήταν ο πιο ζεστός από όλους, με 23,4.

Τι προβλέπει όμως για το φετινό καλοκαίρι η ΕΜΥ; Θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και πόσο θα ανέβει ο υδράργυρος; Ο διευθυντής κλιματολογίας της ΕΜΥ Ν. Καραταράκης, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, δίνει την πρόγνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων, στην οποία προβλέπεται ότι η μέση θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι, σε Α. Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Α. Στερεά, Εύβοια, καθώς και σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, 0,5-1 βαθμό πάνω από το κανονικό, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές έως 0,5 βαθμό. Σχετικά με τις βροχές, μάλλον τις γλιτώνουμε, καθώς όλα δείχνουν ότι θα κυμανθούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Προηγούμενο άρθρο "Έλαμψε" το Πάρκου Ριζαριού στα Τρίκαλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Προληπτικός έλεγχος υγείας με κινητή μονάδα από το Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν"