Ειδήσεις

Ετήσιος απολογισμός του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα


Το Κέντρο ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα λειτουργεί ως γνωστόν ως Μουσείο της πόλης των Τρικάλων από το 2003. Ωστόσο η επισκεψιμότητα από τους ντόπιους δεν είναι η αναμενόμενη.

Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του  2015 ως τον  Μάιο του 2016 επισκέφθηκαν το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα 1897 άτομα,  κυρίως μαθητές οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους παρακολούθησαν  τα οπτικοακουστικά μαθήματα τοπικής ιστορίας. Με ιδιαίτερη  χαρά οι υπεύθυνοι του  Μουσείου ξενάγησαν 81 μαθητές της ΣΜΥ , 50 Γάλλους φιλέλληνες , 19 Ιταλούς ,τα προεδρεία  των Σ.Ε.Ο. Θεσσαλίας και Ιωαννίνων καθώς μαθητές από σχολεία των Αθηνών , Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αγία Τριάδας Αργολίδας , Σάμου και  Λάρισας.

Με στόχο να γνωρίσουμε όλοι καλύτερα το πρόσφατο παρελθόν της πόλης το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα οργάνωσε  έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με θέμα « Η Μαθητική ζωή στα Τρίκαλα από το 1881 ως το 1980». Η έκθεση αυτή θα λειτουργήσει και κατά τη φετινή χρονιά.

Συνεχίζοντας την εκδοτική της δραστηριότητα, η εταιρεία Κλιάφα, η οποία γιορτάζει εφέτος τα ενενήντα χρόνια της λειτουργίας της, εξέδωσε το βιβλίο της Μ. Κλιάφα με τίτλο « Η Παιδεία παίζει. Η εκπαίδευση στη δυτική Θεσσαλία μετά την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. 1881-1950», το οποίο  σχολιάστηκε ευμενέστατα από την εφ. «Η Καθημερινή» ( Βλέπε « Ιστορίες από τον μαυροπίνακα» 18/5/2016)

Το εν λόγω βιβλίο θα προσφερθεί στις βιβλιοθήκες των  γυμνασίων και λυκείων της περιφέρειας Τρικάλων  και Καρδίτσας καθώς και στις βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων Τρικάλων και Καρδίτσας.

Τέλος, όπως πάντα, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα διέθεσε δωρεάν την  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  σε εκπαιδευτικούς της πόλης που οργάνωσαν εκπαιδευτικά σεμινάρια. Επίσης διέθεσε  σε μεταπτυχιακούς φοιτητές αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά τα οπτικοακουστικά μαθήματα τοπικής ιστορίας, εμπλουτισμένα και με νέα θέματα, θα αρχίσουν στις αρχές Νοεμβρίου.

Προς ενημέρωση  των αναγνωστών σας σάς αποστέλλουμε το θεματικό κατάλογο μαθημάτων τοπικής ιστορίας για τους  μαθητές του γυμνασίου και λυκείου.

«O πόλεμος του 1897»,  « Το αγροτικό ζήτημα. Γαιοκτήμονες και κολίγοι»,  « Οι Βαλκανικοί πόλεμοι», «Εκατό χρόνια από τον εθνικό διχασμό.(1915-1917)»,

« Η ληστοκρατία στη Θεσσαλία»,  «Ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και η Εθνική αντίσταση», «Ο δωσιλογισμός στη Θεσσαλία κατά την Ιταλογερμανική κατοχή»,  «Τρίκαλα, Εκατό χρόνια μαθητική ζωή», « Η συνοικία Βαρούσι»,  «Τρίκαλα, τα αξιοθέατα της πόλης και η ιστορία τους», « Η Οικονομική ζωή στα Τρίκαλα»,  «Τρίκαλα 1950-1960. Η δεκαετία της ανασυγκρότησης και των προσδοκιών»,  «Το χρονικό των παλαιών Φυλακών και μαρτυρίες πολιτικών κρατουμένων».

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Τρικκαίων για την διαφαινόμενη μη συνέχιση λειτουργίας τμήματος των Κοινωνικών του Δομών
Επόμενο άρθρο Οι αστυνομικοί τίμησαν τον Προστάτη τους Άγιο Αρτέμιο