Ειδήσεις

Ερώτηση Κ. Σκρέκα για το επίδομα θέρμανσης


Για «τραγικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά της χώρας» κάνει λόγοι σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων και Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Σε αυτή κάνει λόγο για «μικρότερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια» και υπενθυμίζει ότι το ποσό που θα διατεθεί είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που είχε διαθέσει την τελευταία χρονιά διακυβέρνησής της η Ν.Δ. το 2014. Ασκεί δε δριμεία κριτική στην πολιτική που ασκείται από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση σας δε λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό της τα παραπάνω στοιχεία με αποτέλεσμα αντί να ανακουφίσει  τους συμπολίτες μας να ισοπεδώνει τα πάντα στο όνομα της οριζόντιας αντιμετώπισης του προβλήματος».

Ο κ. Κ. Σκρέκας ζητάει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και εγγυήσεις από τον Υπουργό. Αναλυτικά:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 Θέμα: «Τραγικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά της χώρας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, σε ολοένα και μικρότερο αριθμό δικαιούχων εξαιτίας των νέων πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τέθηκαν με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναμένεται νέα περαιτέρω μείωση του, κάτι που θα πλήξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είχε φτάσει το 2014 επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας τα 210 εκατ. ευρώ, το μειώσατε στο μισό πέρυσι και αναμένεται τη φετινή χρονιά  νέος υποδιπλασιασμός τόσο του χορηγούμενου επιδόματος όσο και του αριθμού των δικαιούχων του.

Επειδή, βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του χειμώνα, όπου ιδιαίτερα στις περιοχές της βορείου Ελλάδας επικρατούν πολύμηνες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι απλά ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και ζήτημα επιβίωσης.

Επειδή, ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή πετρελαίου προς τους καταναλωτές και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές (μέση τιμή 1 – 1,02 Ευρώ).

Επειδή, η απόφαση για την καταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, δεν πρέπει να έχει οριζόντιο χαρακτήρα αλλά να λαμβάνει υπόψη όλα τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Επειδή, επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, ότι η Κυβέρνηση σας δε λαμβάνει υπόψη στο σχεδιασμό της τα παραπάνω στοιχεία με αποτέλεσμα αντί να ανακουφίσει  τους συμπολίτες μας να ισοπεδώνει τα πάντα στο όνομα της οριζόντιας αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Τι ακριβώς θα ισχύσει τη φετινή χρονιά για τους δικαιούχους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ποιο το ποσό που θα διατεθεί και ποια θα είναι η χρονική διαδικασία καταβολής του, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο;

 

  1. Θα αναπροσαρμόσετε, το έστω κουτσουρεμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, για να δώσετε ανάσα στους πολίτες της Βορείου Ελλάδας και σε όσους κατοικούν σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Σκρέκας Κωνσταντίνος

 

Προηγούμενο άρθρο Μέρες Παραμυθιού από 26-30 Δεκεμβρίου στον Μύλο των Ξωτικών
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση του Δ. Τρικκαίων για το Πολυτεχνείο