Ειδήσεις

«Εργαλεία» ανάπτυξης από τους Δήμους


Συνέργειες και δράσεις για την ανάπτυξη. Αυτό ήταν ένα βασικό συμπέρασμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κάλεσε τα μέλη της στα Τρίκαλα, όπου συζητήθηκαν επί της ουσίας και με απτά παραδείγματα, τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή, η προσπάθεια ενίσχυσης των δράσεων που έχουν γίνει από Δήμους σε όλη τη χώρα, μέσω αναπτυξιακών δομών.
Στην ευρύτατη συζήτηση μεταξύ των αιρετών, παρενέβησαν οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Τρικάλων και του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Β. ΓΙαγιάκος και Χρ. Μπλουγούρας. Ο πρώτος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού και στον Ενιαίο Φορέα για τον Τουρισμό που ιδρύθηκε. Ο δεύτερος εστίασε στην ενίσχυση της συνεργασίας με τον Δήμο Τρικκαίων στη διάρκεια του 7ου Μύλου των Ξωτικών.
Αυτές οι δράσεις σε επίπεδο Τρικάλων, οδήγησαν τη συζήτηση και στην εκπαίδευση: στον τρόπο, δηλαδή, ενίσχυσης εκπαιδευτικών δράσεων στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νομού. Αυτές οι δράσεις θα στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας παιδείας προσαρμοσμένης στις τοπικές ανάγκες, όπως τις προωθούν οι τοπικές κοινωνίες.
Στο σημείο αυτό τέθηκε το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων με το κιτ ρομποτικής που ήδη παραδίδεται σε σχολεία του Δήμου, διαμορφώνοντας τάσεις για την ενασχόληση με την Επιστήμη.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα των ειδικότερων καλών πρακτικών που υλοποιούν Δήμοι, προκειμένου αυτοί να ενθαρρυνθούν και να δείξουν εξωστρέφεια και το «καλό πρόσωπο» προς τους πολίτες, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου,  η βελτίωση διαμορφώνεται και με την ύπαρξη «εργαλείων» των Δήμων, όπως οι αναπτυξιακές εταιρείες. Το παράδειγμα της e-trikala, είτε με τη διοργάνωση του Μύλου των Ξωτικών, είτε με τις δεκάδες άλλες δράσεις (προγράμματα καινοτομίας, προσφυγικό, ευρωπαϊκά προγράμματα) συζητήθηκε στη βάση εξεύρεσης τρόπων λειτουργίας των Δήμων, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Στη συνεδρίαση στο Δημαρχείο Τρικκαίων παρέστησαν οι: Δημήτρης Εσερίδης (Δήμαρχος Αλμυρού), Νίκος Ευαγγέλου (Δήμαρχος Ελασσόνας) Γιάννης Λαγουδάκης (Δήμαρχος Περάματος), Γιάννης Τζίτζιος (Δήμαρχος Σιθωνίας), Κώστας Νικολούζος (Δήμαρχος Κέρκυρας),  Θανάσης Μεριβάκης (Δήμαρχος Φαρκαδόνας),  Μιχάλης Λάππας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων), Θανάσης Μανταλόβας (Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννιτών), Κώστας Ψύχος (δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων), Δημήτρης Αραμπατζής (δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού – Ευόσμου), Παναγιώτης Γρηγοριάδης (δημοτικός σύμβουλος Σερρών), Αναστάσης Χατζηλαζάρου (δημοτικός σύμβουλος Δοξάτου).
Οι αιρετοί ξεναγήθηκαν νωρίτερα στο control room του Smart Trikala, με τον κ. Παπαστεργίου να εξηγεί λεπτομερώς τις δράσεις και τις προοπτικές που ανοίγονται. Επίσης, έγινε ενημέρωση για το ΑΤΜ Πιστοποιητικών και τα οφέλη στους πολίτες.
Στον δε Μύλο των Ξωτικών, Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, τόσο σε επίπεδο εταιρικής δράσης όσο και σε επίπεδο του μεγαλύτερου χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Προτάσεις για το πάρκο στον Μύλο του Ματσόπουλου- Του πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, θεολόγου-μουσικού
Επόμενο άρθρο Ο Υπέρ Μαραθώνιος Ορεινού τρεξίματος στο Πήλιο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις