Επιστολή της ΕΑΣ Τρικαλων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Κύριε Υπουργέ,
Μετά τη ψήφιση του Ν. 4015/2011 «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου − Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους» και με δεδομένη τη βαθιά οικονομική κρίση και τις δυσμενείς συνέπειες αυτής στην αγορά,  παρατηρείται ριζική αλλαγή πλεύσης των εταιρειών που προμηθεύουν τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με αγροεφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα) τα οποία με τη σειρά τους, τα προμηθεύουν στους αγρότες προκειμένου να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Μέχρι πρότινος οι εταιρείες προμήθειας αγροτικών εφοδίων ήθελαν την εξόφληση των παραγγελιών την περίοδο της συγκέντρωσης. Έδιναν, επομένως, στις Ενώσεις το  περιθώριο να διευκολύνουν τους αγρότες πιστώνοντας για την προμήθεια των απαραίτητων εφοδίων για τη σπορά και την παραγωγή. Τώρα, οι εταιρείες προμηθεύουν αγροεφόδια μόνο όταν πληρώνονται τοις μετρητοίς επικαλούμενες και το μεταβατικό στάδιο μέχρι την εφαρμογή του Ν. 4015/2011 και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προσαρμογής των Ενώσεων και των Συνεταιρισμών βάσει των προβλέψεων αυτού.
Επικαλούνται και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον των Ενώσεων λόγω  των προβλέψεων του Ν. 4015/2011 και αναπροσαρμόζουν την πολιτική τους ως προς την προμήθεια αγροτικών εφοδίων. Η συγκεκριμένη αλλαγή πολιτικής είναι ισοπεδωτική και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Δεν διακρίνει τις υγιείς και τις βιώσιμες Ενώσεις, όπως είναι η ΕΑΣ Τρικάλων, από εκείνες που πιθανό να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Οι υγιείς και βιώσιμες Ενώσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν αιφνιδιαστικά μία νέα πραγματικότητα για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ίδιες, όπως και οι συνεταιριζόμενοι αγρότες οι οποίοι εμπιστεύονταν τις Ενώσεις και αγόραζαν απ’ αυτές με πίστωση τα απαραίτητα αγροεφόδια. Η ΕΑΣ Τρικάλων η οποία επί χρόνια  χρησιμοποιούσε την πίστωση των εταιρειών για να πιστώσει και η ίδια τους αγρότες  διευκολύνοντας την καλλιέργεια και την παραγωγή, πλέον αναγκάστηκε να
αναθεωρήσει την πολιτική της με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα, αρνητική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε χωρίς να ευθύνεται η ίδια γι’ αυτή, αλλά ούτε και οι συνεταιριζόμενοι αγρότες που είναι οι τελικοί αποδέκτες της αλλαγής πλεύσης των εταιρειών.
Επειδή αυτή η αλλαγή πολιτικής και οι συνέπειες αυτής στις Ενώσεις και τους συνεταιριζόμενους αγρότες είναι και απόρροια της αβεβαιότητας που ο νέος Ν. 4015/2011 δημιούργησε σε βάρος των Ενώσεων, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα, καίρια και αποτελεσματικά για  να επιτραπεί στις υγιείς και βιώσιμες Ενώσεις, όπως είναι αυτή των Τρικάλων, να συνεχίσουν την πολιτική στήριξης των αγροτών – συνεταιριστών παρέχοντας καλλιεργητικά εφόδια με πίστωση και σε ανταγωνιστικές τιμές.
Διαφορετικά είναι  ορατός ο κίνδυνος δραματικής συρρίκνωσης των καλλιεργειών μέσα στο 2012, λόγω των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος ο οποίος εν μέσω της κρίσης καλείται να πληρώσει τοις μετρητοίς για την προμήθεια των απαραίτητων για τη σπορά εφοδίων.

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Διευθυντής

Αχιλλέας Λιούτας                                                              Όθωνας Σιάγκας

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση διοργανώνει το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο LATIN ΕΘΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ GRUPO TRIKALATIN