Ειδήσεις

Επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Τρικάλων


LAMPROULIS2Τις εγκαταστάσεις στο πρώην Σούπερ Μάρκετ «Ατλάντικ» στα Τρίκαλα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών επισκέφτηκε, σήμερα Τρίτη, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, συνδοδευόμενος από τους Π. Σπήλιο, Γ. Καϊκη, Σ. Σωτηρόπουλο, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

LAMPROULIS3Το κλιμάκιο του ΚΚΕ υποδέχτηκε ο Γ. Λιάκος, διοικητής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, (ΣΜΥ), η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη διαμόρφωσης και λειτουργίας του χώρου. Στην ενημέρωση που έγινε αναφέρθηκε ότι στον καταυλισμό πρόκειται να εγκατασταθούν, συνολικά, πάνω από 450 πρόσφυγες – μετανάστες, ενώ ήδη βρίσκονται εκεί 275 άτομα, κατά 90% Σύροι, από τους οποίους πάνω από 50 είναι μικρά παιδιά. Ο διοικητής στάθηκε στις προσπάθειες του Στρατού για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη κι ασφαλέστερη εγκατάσταση στων προσφύγων – μεταναστών, καθώς και για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων διαβίωσης που σχετίζονται με την εξασφάλιση της σίτισης – την έχει αναλάβει ο Στρατός, μέχρι να δοθεί σε εταιρία «Κέτερνιγκ» – της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της υγειονομικής κάλυψης κλπ.

lamproulis4Επισκεπτόμενα τις εγκαταστάσεις και συνομιλώντας με πρόσφυγες, τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ διαπίστωσαν ότι υπάρχουν προβλήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, όπως, για παράδειγμα, η σύνδεση με το αποχετευτικό σύστημα του δήμου Τρικκαίων, η δημιουργία χώρων που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες για τα παιδιά, ή για άθληση κι άλλες ανάγκες συμβίωσης, ενώ και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες γιατρών του νοσοκομείου Τρικάλων, της ΣΜΥ και του Ερυθρού Σταυρού, που επισκέπτονται περιοδικά τον καταυλισμό.

Και, βεβαίως, τα κοντέινερ που έχουν εγκατασταθεί είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις σκηνές στις οποίες ζούσαν και εξακολουθούν να ζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, αλλά είναι πολύ δύσκολο μέσα ένα χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, περίπου, με μια τουαλέτα κι ένα ντους και με ράντζα αντί για κρεβάτια να ζουν δυο οικογένειες, με πάνω από 10 μέλη.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ευχαρίστησε τον διοικητή για την ενημέρωση και τόνισε πως το Κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει και να συμβάλλει προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων των προσφύγων – μεταναστών.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες – μετανάστες, τονίζοντας ότι άμεσα απαιτείται:

* Μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.

* Βελτίωση των προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.

* Να διενεργηθούν εμβολιασμοί στα παιδιά και να εξασφαλιστεί υγειονομική κάλυψη όλο το 24ωρο, με κρατικ ή ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ.

* Διεθνής προστασία (άσυλο ή επικουρική προστασία, οικογενειακή επανένωση) για όλους τους πρόσφυγες που διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

* Ασφαλής διέλευση των προσφύγων και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού.

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για:

– Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

– Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες του

Προηγούμενο άρθρο Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 25 συλλήψεις