Ενοριακό παντοπωλείο δημιουργεί ο ιερός ναός Αγ. Κων/νου Τρικάλων


Φαίνεται ότι τις περισσότερες φορές τα κενά, στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ευαισθησίας απέναντι στον πάσχοντα συμπολίτη, που αδυνατούν να καλύψουν οι κρατικές υπηρεσίες, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία η τοπική Εκκλησία και πιο συγκεκριμένα το έργο που επιτελεί κάθε ενορία ξεχωριστά.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για την περίπτωση του Ιερού Ενοριακού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων ο οποίος αθόρυβα εδώ και αρκετό καιρό σχεδίαζε και προγραμμάτισε τις δικές του πρωτοβουλίες, αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως εξάλλου πράττει σύσσωμη η τοπική Εκκλησία μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία Ενοριακού Παντοπωλείου από τον Ι.Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων προς ανακούφιση του συνανθρώπου αλλά και των οικογενειών οι οποίες πάσχουν και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και επιβίωσης δεδομένου ότι ένα πιάτο ζεστό φαγητό ή ένα ρούχο δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθαρά επιτακτική ανάγκη.

Η ανακοίνωση

Η επίσημη ανακοίνωση προς τους ενορίτες, της εν λόγω πρωτοβουλίας, που ανέλαβαν από κοινού ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου π. Αθανάσιος Γκιουλέκας καθώς και ο προϊστάμενος του ναού Πρωτοσύγκελος π. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, θα γίνει στη διάρκεια της σημερινής Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας ώστε να υπάρξει και η ανάλογη ευαισθητοποίηση των ενοριτών οι οποίοι θα μπορέσουν με τον τρόπο τους να προσφέρουν ώστε αυτή η κίνηση να λάβει σάρκα και οστά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Βήμα – βήμα οι ενέργειες

Γεγονός πάντως αναμφισβήτητο παραμένει το ότι εξ’ αρχής, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος με την ευλογία του οποίου θα υλοποιηθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείου, όσο και οι πατέρες της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου δεν θέλησαν να δημοσιοποιήσουν το όλο εγχείρημα παρά μόνο όταν η κίνηση θα είχε μπει στην τελική ευθεία και θα έβαινε προς υλοποίηση, όπως συμβαίνει και στην παρούσα χρονική στιγμή, αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα ότι η τοπική Εκκλησία δεν φλυαρεί παρά μόνον πράττει και δει με αθόρυβο, ωστόσο, αποτελεσματικό τρόπο.

Στέγαση

Σε ότι αφορά το θέμα της στέγασης του νέου Ενοριακού Παντοπωλείου αυτό θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου στο 1ο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται έναντι του ναού επί των οδών Καρδίτσης και Συγγρού. Ο χώρος, εμβαδού 100 τμ., θα διαμορφωθεί κατάλληλα με την τοποθέτηση ραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανό το Ενοριακό Παντοπωλείο να λειτουργήσει ακόμη και στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Τι είναι το Ενοριακό Παντοπωλείο

Το Ενοριακού Παντοπωλείο θα αποτελεί προέκταση των δραστηριοτήτων του ενοριακού «Φιλοπτώχου Ταμείου» δηλαδή ένα κατάστημα που παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, όπως : τρόφιμα, νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Με λίγα λόγια το Ενοριακό Παντοπωλείο είναι δωρεάν «αγορές» για απόρους οι οποίες στηρίζονται τόσο στον εθελοντισμό της κοινωνίας των πολιτών όσο και στις εθελοντικές προσφορές επιχειρήσεων και ιδιωτών. Έτσι στοχεύει στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης για εύλογο χρονικό διάστημα, από 3 έως 6 μήνες με δικαίωμα παράτασης, δηλαδή μέχρι τη στιγμή που θα είναι σε θέση να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Σκοπός

Μέσα από το Ενοριακό Παντοπωλείο επιδιώκεται ο συνδυασμός ποικίλων υπηρεσιών που συγκλίνουν στην υποστήριξη και διευκόλυνση της κάλυψης των βασικών αναγκών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Οι επιμέρους στόχοι του αφορούν:

α) την παροχή βασικών ειδών διατροφής

β) την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών

Κατόπιν αίτησης

Οι οικογένειες ή τα άτομα που θα αποκτούν πρόσβαση στο Ενοριακό Παντοπωλείο θα πρέπει κατ’ αρχήν να είναι αποκλειστικά και μόνο ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ θα επιλέγονται, κατόπιν αιτήσεώς τους, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων από μία «Επιτροπή Ίδρυσης και Λειτουργίας του Ενοριακού Παντοπωλείου», που θα συσταθεί.

Κοινωνικά κριτήρια

Η επιλογή θα γίνεται βάσει των παρακάτω κριτηρίων:

  • Απορία: Ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα
  • Οικογενειακή Κατάσταση: πολυτεκνία, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ. , Περιουσιακή Κατάσταση, Αναπηρία ή Ύπαρξη προβλημάτων υγείας , Συνθήκες στέγασης , Ανεργία.
Προηγούμενο άρθρο Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη σήμερα
Επόμενο άρθρο Σαφείς οδηγίες Κ. Αγοραστού για τη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας οχημάτων στα Τέμπη