Ειδήσεις

ΕΝΚΑ Θεσσαλίας: O δεκάλογος του καταναλωτή


Με αφορμή την παγκόσμια μέρα του καταναλωτή, (15 Μαρτίου), η Ένωση Καταναλωτών Βόλου δημοσιοποιεί το δεκάλογο του καταναλωτή.

  1. Βιώσαμε τη πιο διαδεδομένη και παράλογη ασθένεια της εποχής μας. Τον υπερκαταναλωτισμό.  Ζούμε υπερχρεωμένοι εξαιτίας αγορών που ίσως δεν χρειαζόμασταν, νιώθουμε δυστυχισμένοι προσπαθώντας να καλύψουμε ανάγκες που δεν είχαμε.
  2. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας ανάλογα με τα εισοδήματα μας. Αποφεύγουμε τις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια  γιατί πληρώνουμε  μέχρι και 20% ακριβότερα.
  3. Κάνουμε έρευνα αγοράς επιβραβεύοντας τα φτηνότερα καταστήματα και μποϋκοτάροντας τα προϊόντα που ανατιμώνται. Στηρίζουμε τα Ελληνικά προϊόντα, την τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις που εμπιστευόμαστε. Ζητάμε αποδείξεις για όλες τις αγορές μας.

    4. Γνωρίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στις υπηρεσίες και στις αγορές προϊόντων π.χ. ψιλά γράμματα, ελαττωματικά προϊόντα,  δικαίωμα υπαναχώρησης.

  4. Η σωστή διατροφή συνεπάγεται καλή υγεία γι’ αυτό καταναλώνουμε φυσικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σπιτικό φαγητό) και βιολογικά προϊόντα. Τα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, πολύ αλάτι ή ζάχαρη και είναι ακριβότερα.
  5. Επιλέγουμε ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες. Προτιμούμε προϊόντα με το σήμα συμμόρφωσηςCE, την οικολογική ετικέτα ecolabel της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κατηγορίας  Α, Α+, Α++.
  6. Προστατεύουμε  το περιβάλλον και κάνουμε οικονομία αν μειώσουμε τις μετακινήσεις μας με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης και του νερού.
  7. Μπορούμε να κόψουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε τις  επικίνδυνες  για την υγεία μας και την τσέπη μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  8. Οι υπερχρεωμένοι μπορούμε να ζητήσουμε ενημέρωση και στήριξη από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, Δ. Γεωργιάδου 177 τηλ. 2421045615.
  9. Καταγγέλλουμε και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που καταπατούν τα δικαιώματα μας. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Ένωση Καταναλωτών Βόλου.

 

 

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό
Επόμενο άρθρο Συνάντηση εθελοντικών ομάδων για το Let's do it Greece 2017