Ειδήσεις

Ενημερωτική εκδήλωση για το εργαλείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου


Για το εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων τους είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά σήμερα οι επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου και οι ιδιοκτήτες μελετητικών και εργοληπτικών επιχειρήσεων, μέσω της ημερίδας με τίτλο «Ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ στις προκλήσεις του κλάδου των κατασκευών. Νέες δυνατότητες χρηματοδότησης», που διοργάνωσε σήμερα το Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Grecotel Larissa Imperial, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ», που δημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων  Έργων (ΤΜΕΔΕ), με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση τεχνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα μελέτης και κατασκευής έργων δημοσίου συμφέροντος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ντίνος Μακέδος, Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, το οποίο εδώ και χρόνια διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας του Τεχνικού κόσμου της χώρας, παρέχοντας αδιάκοπα -μεταξύ άλλων- υπηρεσίες εγγυοδοσίας ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα μας.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις, θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, όπως σημείωσε ο κ. Μακέδος, ενώ μέχρι τότε, πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση, σε χρηματοδότηση ύψους έως και 200.000 ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, όπως για παράδειγμα 80% εγγύηση του κεφαλαίου, ένα έως πέντε έτη διάρκειας του δανείου (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος) και πενταετή διάρκεια εγγύσης. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 67,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, κατά κοινή ομολογία, για ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο και μια εξειδικευμένη λύση για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια δυναμική αγορά, νευραλγικής σημασίας για την οικονομία, αλλά και μια αγορά που υπόκειται σε ιδιαίτερες συνθήκες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστεί ως «βέλτιστη πρακτική», αποσπώντας διεθνές βραβείο κατά την πρόσφατη ετήσια συνάντηση του πανευρωπαϊκού οργανισμού εγγυοδοτικών φορέων – European Association of Guarantee Institutions (AECM).

Κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασής του, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Ντίνος Μακέδος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στην διαρκώς μεταβαλλόμενη και γεμάτη προκλήσεις εποχή και για τον τεχνικό και κατασκευαστικό κλάδο, η ρευστότητα δεν είναι απλώς το μεγάλο ζητούμενο, αλλά και βασική προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποστολή μας στο ΤΜΕΔΕ, είναι να είμαστε διαρκώς δίπλα στον Τεχνικό κόσμο, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις με καινοτόμα και χρήσιμα προϊόντα και υπηρεσίες εγγυοδοσίας, αλλά και να μοχλεύουμε πόρους για την αποτελεσματική και ουσιαστική στήριξή τους. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το προϊόν που δημιουργήσαμε, εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό στόχο. Την ευνοϊκή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που ο κατασκευαστικός κλάδος γνωρίζει άνθιση».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου, εξήρε την σημασία της πρωτοβουλίας και τόνισε ότι «Με τις ευνοϊκές δυνατότητες που δημιουργεί η γενικότερη οικονομική συγκυρία, καθώς και τις αναπτυξιακές πολιτικές του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρας μας, η ενίσχυση του πιστοδοτικού ρόλου του ΤΜΕΔΕ αποτελεί τη σταθερά που αναζητά ο Τεχνικός κόσμος, σε μία εποχή διαρκούς κινητικότητας και αλλαγών. Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να φιλοξενούμε τον κ. Μακέδο στη σημερινή εκδήλωση, που πιστεύω ότι μας διαφώτισε όλους σχετικά με ένα σημαντικό εργαλείο ρευστότητας αλλά και με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που έχουν στη διάθεσή τους οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι δε βέβαιο, ότι το Τμήμα μας θα είναι πάντα αρωγός και πρεσβευτής κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας που στόχο έχει την ανάπτυξη του επιχειρείν στον τεχνικό κλάδο».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ Βασίλειος Πινακάς και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Νικόλαος Καλτσάς, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 14 συλλήψεις σε περιοχές της Θεσσαλίας, για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τον Τελωνειακό Κώδικα
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Δημάρχου του Δήμου Μετεώρων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις