Ειδήσεις

Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τον ιό HIV/AIDS στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων


Η απουσία και η αναγκαιότητα ένταξης θεμάτων, σχετικών με τη σεξουαλική αγωγή στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα έχει επισημανθεί εδώ και δεκαετίες από ποικίλους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Έχοντας υπόψιν του την εν λόγω κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση, το 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων στο πλαίσιο της πολύπλευρης παιδείας  σε βάσεις και αξίες ανθρωπιστικής και κοινωνικής  κατεύθυνσης, σε δια βίου καλλιέργεια, σε ικανότητες υπεύθυνου και ενεργού πολίτη που συμμετέχει  στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή αναπτύσσοντας αξιόλογες δράσεις, στις 15 & 16  Φεβρουαρίου 2018 επιμόρφωσε τους μαθητές/τριες και των τριών τάξεων  σε σχέση με την λοίμωξη HIV και το AIDS, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει, σε επίπεδο ατομικής και  δημόσιας υγεία.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την ΜΚΟ « Κέντρο Ζωής», που έχει πανελλήνια άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο εργαστήριο Πληροφορικής  του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων  με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον ιό HIV/AIDS, μέσω του εγκεκριμένου προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών από το Υπουργείο Παιδείας. Την επιστημονική επιμέλεια του έντυπου και του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έχε αναλάβει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), ενώ η έγκριση δόθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Κύριοι στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι η παροχή έγκυρης και προσαρμοσμένης στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα  πληροφόρησης, σε σχέση με την λοίμωξη HIV και το AIDS, η προαγωγή ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και η ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV καθώς επίσης και η διασύνδεση των σχολικών μονάδων  με τους φορείς παροχής υπηρεσιών ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Ευχαριστούμε θερμά το «Κέντρο Ζωής» (έτος ίδρυσης 1991) για την έγκυρη και πλήρη ενημέρωση σχετικά με τη λοίμωξη HIV και το AIDS, την ευαισθητοποίηση ως προς την αναγκαιότητα και τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό HIV, καθώς και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/ AIDS.

Επειδή ακόμη και σήμερα τα θέματα της σεξουαλικότητας των εφήβων και των  νέων ανθρώπων  συνδέονται με συναισθήματα φόβου, αμηχανίας που πολλές φορές βασίζονται στην άγνοια και την παραπληροφόρηση, η  ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο από ειδικούς είναι η μόνη που μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει σωστά για θέματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υγιών συμπεριφορών.

Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων ευχαριστούν θερμά τα μέλη της ΜΚΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ», για την εξαιρετική παρουσίαση που έκαναν στους μαθητές/τριές μας, όπως επίσης και για τον άμεσο, ευθύ, έγκυρο και σαφή τρόπο με τον οποίο απάντησαν  στις  ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους.

 

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

Προηγούμενο άρθρο Εξετάσεις φαρμακοποιών Μαρτίου 2018
Επόμενο άρθρο Το Μουσείο Τσιτσάνη κοντά στην Ομογένεια