Ειδήσεις

Ενημέρωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Το Περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της Περιφέρειας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου αφενός να περιοριστεί η εξάπλωσή της, αφετέρου να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας, να προστατευτούν οι πολίτες και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε για τα 56.860 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που πραγματοποίησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία. Ακόμη αναφέρθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το οποίο κατά τη χρονική περίοδο 05/08 έως 06/11 εκδόθηκαν 93 δελτία ενημέρωσης θετικών κρουσμάτων Covid-19 για τους Θεσσαλικούς νομούς. Τα δελτία ανέφεραν τα συνολικά ημερήσια κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα τον φορέα εξέτασης καθώς και τις επιδημιολογικές συνδέσεις των κρουσμάτων. Επιπρόσθετα ενημέρωνε τα κεντρικά του ΕΟΔΥ για 36 συρροές κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι συρροές αφορούσαν 19 Δομές Υγείας και Πρόνοιας τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα,11 επιχειρήσεις και βιομηχανίες Υγειονομικού ενδιαφέροντος,1 κλειστή δομή προσφύγων & μεταναστών,2 οικισμούς Ρομά, 1 κοινωνική εκδήλωση,1 δημόσια υπηρεσία και 1 σωφρονιστικό κατάστημα. Τέλος κατά τη χρονική περίοδο 13/11/2020-15/12/2020 εκδόθηκαν 31 δελτία ενημέρωσης για τις δράσεις Drive Through Testing στις περιοχές της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των άλλων μονάδων παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε όλη τη Θεσσαλία, ο κ. Αγοραστός δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε 28 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας , για σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για κλίνες  covid-19 στις ΜΕΘ, σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και για 450 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για δυο χρόνια. Προσωπικό που απασχολείται κυρίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής μας».

«Το ΕΣΥ απέδειξε ότι μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία αποτελεσματικά και ολιστικά. Το ΕΣΥ βγήκε «κερδισμένο» από τη συγκεκριμένη υγειονομική κρίση. Αυτό ανοίγει ένα δρόμο που λέει ενισχύστε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δημιουργεί θετικό κύμα συμπαράστασης για να εκσυγχρονιστεί και να εξοπλιστεί το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και σύγχρονο ιατροτεχνολικό εξοπλισμό. Όλοι αυτό ζητάμε και θα το ζητάμε συνεχώς» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάστηκε και κινητοποίησε ένα μεγάλο δίκτυο δωρητών όπου όλο αυτό το διάστημα μας προμηθεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας με μηχανήματα. Βρέθηκε με δράσεις  δίπλα στους πολίτες αλλά και στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού στην πρώτη γραμμή. Πρωτοπορώντας σε εθνικό επίπεδο στήριξε τους ευάλωτους συμπολίτες μας παρέχοντας δωρεάν την εφαρμογή τηλεϊατρικής  doctor button, φέρνοντας το γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήσης. Ενώ τόσο πριν όσο και εν μέσω της πανδημίας ενίσχυσε τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας με ιατροτεχνολοκικό εξοπλισμό συνολικού προϋπολογισμού άνω των 90 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Προηγούμενο άρθρο 12 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Αίτηση αποδοχής συναλλαγών με μετρητά κατά τη μέθοδο του Click Away