Ειδήσεις

Ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμός σε μετανάστες και πρόσφυγες στα Τρίκαλα


Ελληνική γλώσσα, ελληνική ιστορία, ελληνικό πολιτισμό, διδάσκονται στα Τρίκαλα σε νόμιμα διαμένοντες ενήλικες μετανάστες/τριες και πρόσφυγες από το Κέντρο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Τρικκαίων. Πρόκειται για δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο  του Υποέργου 3 – Λοιπές Δράσεις «Μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού»  που υλοποιεί το ΚΕΜ.
Τα… “πρωτάκια” επισκέφθηκε κατά το πρώτο κουδούνι και την έναρξη των μαθημάτων  τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Παναγιώτης Ντιντής. Καλωσόρισε μαθητές και μαθήτριες, ενώ επεσήμανε τη σημασία των μαθημάτων για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών, καθώς ενισχύει και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Πραγματοποιούνται οι εξής κύκλοι μαθημάτων:
– ελληνικής γλώσσας για αρχάριους.
– ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού για τις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας.
– ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, πολιτισμού και πολιτικών θεσμών για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν, είναι ταχύρυθμα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των συμμετεχόντων.
Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας και πραγματοποιούνται πρωινές και απογευματινές ώρες, με παροχή δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού.
Μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών θα χορηγείται στους μαθητές  βεβαίωση παρακολούθησης.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στους κύκλους μαθημάτων στα γραφεία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Τρικάλων  (Ομήρου 6)  και στο τηλέφωνο 2431063777.
Στην έναρξη των μαθημάτων παραβρέθηκαν επίσης η προϊσταμένη Κοινωνικών Δομών της Δ/νσης κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων κ.Βέρα Ντάκου και τα στελέχη του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών, η κοινωνική λειτουργός κ. ΕυαγγελίαΜπακαρού, η νομικός κ. Ευγενία Γαλανάκη Ευγενία και ο διαπολιτισμικός μεσολαβητής κ.Φεράς Αχμέντ.
Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Τρικκαίων(ως παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας) ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 21 Νοεμβρίου 2022  και απευθύνεται σε νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, δικαιούχους διεθνούς προστασίας και αιτούντες άσυλο.
Ένας από τους πρωταρχικούς του σκοπούς είναι η προώθηση της ομαλής ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη 4 ημεδαπών για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές