Ειδήσεις

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση τιμητικής πλάκας στο ΔΣΕ στην Τσιούκα


Εκδήλωση για να αποκατασταθεί η τιμητική πλάκα που τοποθέτησε τον Οκτώβρη του 2016 η ΚΕ του ΚΚΕ σε μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση για να τιμήσει τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και βεβηλώθηκε μέσα στον περασμένο χειμώνα, από θρασύδειλα φασιστοειδή, στο χωριό Φωτεινό, στην κορυφογραμμή της Τσούκας των Αντιχασίων στα σύνορα Τρικάλων – Γρεβενών, πραγματοποίησε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του χωριού.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Για ακόμα μια φορά, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα, τόσο προς την αστική τάξη, όσο και σε κάθε συλλογικό ή ατομικό στήριγμά της, πώς όσες φορές κι αν καταστρέψουν μνημεία και σύμβολα της ιστορίας του ΚΚΕ, του ΔΣΕ, του ΕΛΑΣ, εμείς θα τα αποκαθιστούμε και ταυτόχρονα θα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι συνεχιστές της υπερεκατοντάχρονης πρωτοπόρας και ηρωικής δράσης του ΚΚΕ μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

Αυτή την εξέλιξη δεν θα την αποφύγουν και το ξέρουν καλά, όσες καταστροφές μνημείων κι αν κάνουν, όσο κι αν επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό, την διαστρέβλωση της ιστορίας, την συκοφαντία της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πάλης, του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος, όσο κι αν δυναμώνουν τους εκβιασμούς και τον εκφοβισμό, τις διάφορες μορφές καταστολής της δράσης του ΚΚΕ και των εργατικών – λαϊκών αγώνων, όπως δεν τα κατάφεραν να ξεμπερδέψουν, εδώ και έναν αιώνα δράσης του.”(…)

Το δίλημμα που τέθηκε τότε μπροστά στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και το Κόμμα: “Τις αλυσίδες ή τα όπλα”, επανέρχεται διαρκώς στις μέρες μας με νέες μορφές και περιεχόμενο. Υποταγή και προσαρμογή στις αξιώσεις του κεφαλαίου ή ρήξη και ανατροπή.  Καπιταλισμός ή Σοσιαλισμός.

Το ξέσπασµα της πανδηµίας του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που χάθηκαν ως τώρα παγκοσμίως, οι περισσότεροι άδικα, λόγω της τεράστιας ανεπάρκειας σε προσωπικό και μέσα των δημόσιων συστημάτων υγείας, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας αντί να επιταχθεί, στηρίχθηκε γενναία χωρίς να έχει συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τους οµαδικούς τάφους, το δίληµµα “ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει” ακόμα και στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, παρά την καραντίνα, η απουσία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους περισσότερους μεγάλους χώρους δουλειάς, η απουσία μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ο πόλεμος των φαρμακοβιομηχανιών για το ποια θα προλάβει να φτιάξει το εμβόλιο για να θησαυρίσει, ανέδειξε πιο καθαρά τα τεράστια αδιέξοδα, την βαρβαρότητα και την σαπίλα του καπιταλισμού στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο καπιταλισμός αποδεικνύεται ότι είναι θανάσιµος εχθρός της υγείας και των δικαιωµάτων των εργαζοµένων και των λαϊκών στρωμάτων, που καλούνται ουσιαστικά να διαλέξουν αν θα πεθαίνουν από την πανδημία ή την πείνα.

Η πανδηµία ήταν η αφορµή για να ξεσαλώσει το μεγάλο κεφάλαιο στις πλάτες των εργαζοµένων στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα δήθεν “έκτακτα” αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, όπως και τα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, τους μήνες της καραντίνας με ΠΝΠ, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε σε αναστολή των λαϊκών διεκδικήσεων, με το γνωστό “μετά θα λογαριαστούμε”, προβάλλοντας την ατομική υπεύθυνη στάση, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, όχι μόνο δεν καταργήθηκαν, αλλά διαρκώς θα προστίθενται νέα, αν οι εργαζόμενοι δεν ακολουθήσουν το κάλεσμα του ΚΚΕ, για οργάνωση της πάλης τους, για να τα καταργήσουν και να διεκδικήσουν με βάση τις δικές τους ανάγκες.

Η πανδηµία επέδρασε ως καταλύτης για το ξέσπασµα µιας νέας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσµια κλίμακα, αφού τα σηµάδια της ήταν ορατά από πριν. Η κρίση προέκυψε από την “κανονικότητα” του καπιταλισμού και κανένα µείγµα διαχείρισης δεν µπορεί να αποτρέψει την εκδήλωσή της.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονοµίας αρχίζει και τελειώνει με την στήριξη των µεγάλων επιχειρήσεων. Για τους εργαζόμενους σηµαίνει αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας, επέκταση της εργασιακής ευελιξίας, κατάργηση ΣΣΕ, μειώσεις μισθών, ανασφάλεια για την υγεία. Παραπλήσια είναι η κατάσταση και για χιλιάδες μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, που φορτώνονται με νέα βάρη, με ορατό το ξεκλήρισμά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν προσπαθεί να εµφανιστεί ότι διαφοροποιείται απ’ την κυβέρνηση, στην πράξη υιοθετεί την ουσία της στρατηγικής του κεφαλαίου, προσπαθώντας µάλιστα να παρουσιαστεί ως ο αυθεντικός εκφραστής της κρατικής παρέµβασης υπέρ του κεφαλαίου, ανταγωνίζεται µε το ΚΙΝΑΛ για το ποιος εκπροσωπεί το χώρο της αµαρτωλής και δοκιµασµένης σοσιαλδηµοκρατίας, που αποτελεί πολύτιμο στήριγμα της πλουτοκρατίας.

Η φασαρία που σήκωσαν για ακόμα μια φορά, για το ποιος έχει στην πλάτη του περισσότερα σκάνδαλα είναι υποκριτική και αποπροσανατολιστική, αφού ούτε πρόκειται να βγάλουν τα μάτια μόνοι τους, αλλά προπάντων δεν θα αποκαλύψουν τον σάπιο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος που υπηρετούν, το οποίο γεννά και την διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Κυβέρνηση ΝΔ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα αστικά κόμματα, έχουν μεγάλες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επεμβάσεις στην περιοχή μας και ευρύτερα, με την συμμετοχή σε 13 ιμπεριαλιστικές αποστολές με ένοπλες δυνάμεις και μέσα, με την παραχώρηση στις ΗΠΑ στρατιωτικών βάσεων, με την καταβολή 4 δις. ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του, με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης της χώρας μας στην περιοχή, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, που συγκρούονται με Ρωσία, Κίνα και άλλες καπιταλιστικές χώρες, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγωγών περάσματός τους και γενικότερα τον έλεγχο της περιοχής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η χώρα μας, εκτός από θύτης, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την αύξηση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του απαράδεκτου τουρκολιβυκού μνημονίου και όσα ακολούθησαν με την αίτηση αδειοδότησης για έρευνες από τουρκική εταιρεία, μόλις έξω από τα 6 ν.μ. των νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, Κρήτης, όπου κατά την Τουρκία είναι τουρκική ΑΟΖ, αποδεικνύοντας ότι η όλο και μεγαλύτερη ταύτιση της χώρας μας με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, αλλά μεγαλώνει τους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής, για τα κυριαρχικά δικαιώματα και για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, εγκλωβισμού περισσότερων προσφύγων στη χώρα μας.

Η επίκληση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ότι μπορεί να εξασφαλίσει “δίκαιη” λύση είναι ψέμα. Στο έδαφος του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αυτοί οι οργανισμοί λειτουργούν για να διασφαλίσουν τα μεγάλα συμφέροντα και όχι την δίκαιη λύση προβλημάτων.

Αυτή η κατάσταση, επιβάλει ένταση της πάλης του λαού, για να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε στην Μέση Ανατολή, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές, την αποχώρηση της χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανονατοικών βάσεων. Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τη χώρα μας και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων, όπως και τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε στη μία ούτε στην άλλη αστική τάξη. Η θέση μας αυτή συνδέεται με τη σοσιαλιστική προοπτική. Μέσα σε αυτά τα σύνορα και αξιοποιώντας αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, θα χτιστεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, που θα έχει σκοπό την ευημερία του λαού.

Σύντροφοι και φίλοι,

Το ΚΚΕ είναι εδώ, πιο δυνατό και έμπειρο, γιατί και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών, μπήκε όπως πάντα μπροστά στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και των λαϊκών δικαιωμάτων.

Συνεχίζουμε να πρωτοστατούμε για να φουντώσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, βλέποντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιθανό και η περίοδος της καραντίνας δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, μαζικές προσλήψεις στο δηµόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δηµόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, µε έμφαση στην ΠΦΥ.

Την ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των ανέργων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Ενάντια στις απολύσεις, στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, στις νέες μορφές εκμετάλλευσης. Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης, για να µη γίνουν πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, για να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση. Για να μην παραδοθεί η ενέργεια στους επιχειρηματίες, που για το κέρδος καταστρέφουν βουνά και περιβάλλον, με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, πουλώντας ακριβότερο το ρεύμα στο λαό, το νερό στα χέρια των εταιρειών, που θα γίνει ακριβό εμπόρευμα για το λαό και η διαχείριση των απορριμμάτων, που για χάρη των κερδών των εταιρειών, μεγάλο μέρος θα οδηγείται στην καρκινογόνα καύση.

Αυτός ο αγώνας για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει να έχει στο στόχαστρο το εκμεταλλευτικό σύστημα και την εξουσία του, την πάλη για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία. Γιατί ο σοσιαλισµός είναι η µόνη ρεαλιστική λύση για την πλειοψηφία του λαού. Αυτήν την προοπτική σαλπίζει μόνο το ΚΚΕ.

Για να δυναμώσει αυτός ο αγώνας, προϋπόθεση είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πολλά νέα μέλη, πρωτίστως από την εργατική τάξη και τη νεολαία, η αύξηση των αναγνωστών του Ριζοσπάστη, η μόνιμη οικονομική στήριξη του απ’ το λαό, η ανασύνταξη του σ.κ, η ενίσχυσή του στις διάφορες εκλογές, αλλά και της ικανότητας των μελών του να διαφωτίζουν και να κινητοποιούν εργατικές-λαϊκές δυνάμεις με την πολιτική του, να τις προετοιμάζουν για την σοσιαλιστική επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας μας.

Συνεχίζουμε να τιμάμε το μεγαλείο του αγώνα του ΔΣΕ και του ΚΚΕ. Θα συνεχίσουμε να στήνουμε μνημεία και πάνω απ’ όλα συνεχίζουμε να αντλούμε δύναμη και πείρα για την ολοκλήρωση αυτού του αγώνα ως την τελική δικαίωσή του. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε ο νέος αιώνας της δράσης του ΚΚΕ, να είναι ο αιώνας των μεγάλων επαναστατικών αλλαγών και στη χώρα μας».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Προέδρου Τ.Κ. Χαλικίου για τις ανεμογεννήτριες στον Ασπροπόταμο
Επόμενο άρθρο Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Τρικάλων για τις διαδηλώσεις