Ειδήσεις

Εκδήλωση για τα αρπακτικά πουλιά της λίμνης Κάρλας


Εκδήλωση με θέμα «Αρπακτικά Πουλιά της Λίμνης Κάρλας – Birds Of Prey Of Lake Karla» διοργανώνουν η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη δημόσια ομάδα του Facebook ® «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» και το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας, το Σάββατο 22 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο χώρο του  Εκθεσιακού Κέντρου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού της Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου στα Κανάλια Μαγνησίας. Με αφορμή τις πρόσφατες σπάνιες καταγραφές Θαλασσαετού (Haliaeetus albicilla) και Ψαραετού (Pandion haliaetus) που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του Σπιζαετού (Aquila fasciata), του Χρυσαετού (Aquila chrysaetos), του Βασιλαετού (Aquila heliaca) και του Γερακαετού (Aquila pennata) στην περιοχή της Λίμνης, η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής της Κάρλας με μια ιδιαίτερη φωτογραφική έκθεση από τα μέλη των φωτογράφων της Λίμνης. Ειδική αναφορά θα γίνει στις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία των αγροτικών και  αστικών περιοχών και της δημόσιας υγείας με την αξιοποίηση αρπακτικών πτηνών. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης οι σύγχρονες ωφέλιμες εφαρμογές της ιερακοθηρίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και ο ρόλος των εκπαιδευμένων αρπακτικών στη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτικών και στρατιωτικών αεροδρομίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

18.30 – 19.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

19.00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ FB «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» KAI TΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ (Α.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-Δ. ΠΑΥΛΟΥ-Α.HARGRAVE)

19.15 Πρόγραμμα «ΤΥΤΩ», με στόχο την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών                                  (Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)

19.45 Εφαρμοσμένη έρευνα για τη διατήρηση του Κιρκινεζιού στο Θεσσαλικό Κάμπο                  (Κ. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, Περιβαλλοντολόγος MSc)

20.00  Η Τέχνη της Ιερακοθηρίας και οι σύγχρονες ωφέλιμες εφαρμογές της στην Ελλάδα                  (Σ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΣΕΙ)

20.15 Επιστημονικές Δράσεις του ΣΕΙ για την προστασία των αρπακτικών πτηνών και παροχή Πρώτων Βοηθειών για τραυματισμένα αρπακτικά πτηνά (Δρ. Π. ΑΖΜΑΝΗΣ, Αντιπρόεδρος ΣΕΙ)

20.30 Διάσωση αρπακτικών πτηνών/αγρίων ζώων και βιολογική διαχείριση κορακοειδών  στον Δήμο Λαρισαίων (Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, Προιστάμενος Υπ. Πρασίνου Δ. Λαρισαίων, Μέλος της Επ. Επιτροπής ΣΕΙ)

20.45 Ο ρόλος των εκπαιδευμένων αρπακτικών στη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτικών και στρατιωτικών αεροδρομίων. (Δ. Αντωνίου, Ταξίαρχος ε.α Πολεμικής Αεροπορίας, masterfalconer, Ιδρυτής της μονάδας διαχείρισης πτηνών με αρπακτικά πτηνά της Πολεμικής Αεροπορίας)

21.00 ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ – ΛΗΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

Προηγούμενο άρθρο Αρχίζουν την Πέμπτη οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου #Τρίκαλα2030
Επόμενο άρθρο Σύλληψη τριών ημεδαπών για κλοπή