ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


 Τη χορήγηση των επονομαζόμενων ειδικών αδειών προβλέπει ο Νόμος του Καλλικράτη για τους αιρετούς που έχουν εκλεγεί στους νέους Δήμους της χώρας και τυγχάνει να είναι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό στο πλαίσιο της απρόσκοπτης άσκησης των νέων αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί.

 Ειδικότερα η άδεια αυτή χορηγείται στους:

  • δημάρχους
  • αντιδημάρχους
  • προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων

όλων των Δήμων καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων.

Με τη νέα ρύθμιση αίρονται οι πληθυσμιακοί περιορισμοί που υφίσταντο, με το άρθρο 139 του Κ.Δ.Κ., για τη χρονική διάρκεια χορήγησης της άδειας.
Η άδεια χορηγείται για όλο το διάστημα της θητείας τους, υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως υποβολής σχετικής αίτησης. Συγκεκριμένα η άδεια χορηγείται στα ανωτέρω πρόσωπα που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε.).

Τι γίνεται με τις εισφορές

Οι εισφορές επί των αποδοχών της θέσης των δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων που τους αντιστοιχούν, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου, ενώ οι τυχόν εισφορές που αντιστοιχούν στον εργοδότη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του φορέα από τον οποίο προέρχεται.

Για υπαλλήλους λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. το σύνολο των εισφορών βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Δήμου. Η διαδικασία καταβολής των εισφορών τους καθορίζεται με την ως άνω αναφερόμενη Κ.Υ.Α.

Άλλες άδειες

Επίσης, ειδική άδεια χορηγείται σε πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα της προηγούμενης παραγράφου, επιπλέον της κανονικής που λαμβάνουν από τη θέση από την οποία προέρχονται, ως εξής:

  • Εξήντα (60) μέρες κατ’ έτος στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, εφόσον φυσικά δεν είναι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων.
  • Τριάντα (30) μέρες κατ’ έτος στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων δήμων.
  • Εξήντα (60) μέρες κατ’ έτος στους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων
  • Τριάντα (30) μέρες κατ’ έτος στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η ανωτέρω άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, μετά από σχετική αίτηση του αιρετού και μπορεί να
γίνεται χρήση της και τμηματικά σε εργάσιμες μέρες και ώρες.
Όλες οι κατηγορίες αδειών που αναφέρθηκαν ανωτέρω χορηγούνται και σε όσους είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ., μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων και Ε.Π. Τ.Ε.Ι., περιλαμβανομένων και του ειδικού και επιστημονικού προσωπικού, καθώς και στους αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.
Τέλος, δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημοσίου τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν που εκλέγονται:

  • δήμαρχοι
  • δημοτικοί σύμβουλοι
  • πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων
  • πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων
  • εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων

δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν.

Προηγούμενο άρθρο Η γιορτή των Θεσσαλών της Ευρώπης
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση για εκτροφή σαλιγκαριών