ΕΗΠΚ: Εορτασμός με θέμα τις «Κρίσεις»


 Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν έναν θεσμό που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Βασικός σκοπός του θεσμού είναι η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας σε πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με το παρελθόν, η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η διεξαγωγή ενός διαπολιτιστικού διαλόγου μέσα από την ανάπτυξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού που κατοικεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου με την 23η Σεπτεμβρίου να είναι αφιερωμένη στα σχολεία. Το θέμα εορτασμού είναι «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία». Η επιλογή του θέματος είναι προφανής και επίκαιρη, καθώς η φράση οικονομική κρίση υπομνηματίζει την εποχή μας, ενώ το θέμα των «κρίσεων στην ιστορία» προσφέρει μια ευρεία πλατφόρμα προσεγγίσεων και ερμηνειών. Οι κρίσεις – δημογραφικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, θεσμικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές κ.α. – με τις κορυφώσεις τους – πολεμικές συρράξεις, καταλύσεις κρατών, καταρρεύσεις θεσμών – αποτυπώνονται στα έργα του υλικού πολιτισμού των κοινωνιών που τα έχουν παράγει σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Η λέξη κρίση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη για να περιγράψει τον άνθρωπο που ασθενεί. Ο Ηρόδοτος τη χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει τους πολιτισμούς που βρίσκονται σε παρακμή, καθώς και στις αναφορές που κάνει για την κρίση της κληρονομικής βασιλείας που οδήγησε στην ανάπτυξη της πόλης – κράτους. Τον 16ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιείται στις πολιτικές επιστήμες με την έννοια της δυσλειτουργίας των πολιτικών θεσμών, ενώ τον 19ο αιώνα χρησιμοποιείται από τον Μάρξ που ορίζει τη δυσλειτουργία της οικονομίας ως καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων που τη συνθέτουν.

Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας συμμετέχει και φέτος στο εορταστικό τριήμερο των ΕΗΠΚ επιλέγοντας την αρχαία πόλη των Γόμφων και την καταστροφή που υπέστη από τον Ιούλιο Καίσαρα το 48 π. Χ. λόγω της σύμπραξης της με τον Πομπήιο, παρέχοντας θεματικές ξεναγήσεις στο κοινό και σε σχολικές μονάδες κατά τις ώρες λειτουργίας του 8:30 π. μ. – 15:00 μ. μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 24410 25219 (κα Βέργου και κα Αλεξίου).

Προηγούμενο άρθρο ΚΚΕ ΝΕ Τρικάλων: Η λαϊκή οργή να εκφράσει την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών
Επόμενο άρθρο Υπέγραψε την εκταμίευση 330.000 ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας για επιδόματα πρόνοιας νεφροπαθών