Ειδήσεις

Δύο Δομές για τη νόσο Αλτσχάιμερ διεκδικεί ο Δήμος Τρικκαίων


Στην επέκταση και ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς στοχεύει ο Δήμος Τρικκαίων, με τη διεκδίκηση δύο δομών για άτομα με Αλτσχάιμερ. Με ομόφωνή απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ανάμεσα στον Δήμο Τρικκαίων και σε δύο δομές που δραστηριοποιούνται στα Τρίκαλα και οι οποίες διαθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο.

Η προγραμματική συμφωνία αφορά στην υποβολή πρότασης σε σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Για την επιλογή φορέων λειτουργίας μονάδων ψυχικής υγείας». Μάλιστα, στο ευρύτερο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης, προβλέπεται η συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι δύο Δομές που διεκδικεί ο Δήμος αφορούν σε ένα Κέντρο Ημέρας και σε μία Κινητή Μονάδα, «για άτομα με Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές στα Τρίκαλα», όπως αναφέρεται σχετικά στους όρους συνεργασίας των τριών πλευρών.

Η μία δομή θα λειτουργεί στη διάρκεια της ημέρας και η δεύτερη θα ενισχύει τις δράσεις ως κινητή μονάδα. Θα παρέχονται, δωρεάν υποστήριξη στους ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον, θα εκπαιδεύονται οι φροντιστές/τριες των ατόμων με άνοια και θα προωθούνται ενημερώσεις για πληροφόρηση των τρικαλινών. Αυτή, θα αφορά στην έγκαιρη διάγνωση, στην αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων, στην αναγκαιότητα λήψης  φαρμακευτικών αγωγών κ.α.

Και οι δύο δομές θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες.

Η σύμπραξη των τριών εταίρων αφορά, ακόμη, στη συνεργασία τους σε θέματα τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, δικτύωσης με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ενημέρωσης πολιτών.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς τόνισε πως πρόκειται για μία «μεγάλης αξίας και σημασίας προσπάθεια στον Δήμο μας, προκειμένου να στηριχθούν και να ανακουφιστούν οι ασθενείς, οι συγγενείς, οι οικογένειές τους. Η έγκριση της πρότασης θα σημάνει την ενίσχυση ολόκληρου του δικτύου κοινωνικών δομών στον Δήμο Τρικκαίων, σε έναν τομέα υγείας πάρα πολύ σημαντικό στις μέρες μας».

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Μετεώρων με τους Προέδρους των χωριών του Ασπροποτάμου
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Κώστα Τζανακούλη με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα