Ειδήσεις

Δριμύ κατηγορώ στην Κυβέρνηση για το κατάντημα της ΔΕΗ από τον Κώστα Σκρέκα


«Η ΝΔ δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ολοκληρώσει την κα-ταστραφή της ΔΕΗ, ούτε να μετακιλήσει το πρόβλημα στους επόμενους, δημιουργώντας μια πυρηνική βόμβα η οποία – εάν εκραγεί – θα παρασύρει όλη την ελληνική οικονομία και όλη την κοινωνία», ξεκαθάρισε ο Τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ.

Ο κ. Σκρέκας στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως η ΔΕΗ σήμερα είναι η εταιρεία που ε-ξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια, την επάρκεια και τον εφοδιασμό της χώρας μας. Εί-ναι ο βασικός πυλώνας ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας, ο βασικός προμηθευτής και έ-νας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας και σχεδόν η μοναδική ή η βασική πηγή πλούτου για μεγάλες περιφέρειες της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία, αξιοποιώντας για δεκαετίες το λιγνίτη. Παρά τη σημαντική συμβολή όμως της επιχείρησης για τη χώρα, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι καταστροφικοί και ανεύθυνοι χειρισμοί της Κυβέρνησης έ-φεραν της ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, σύμφωνα και με τα επίσημα οικονομικά αποτελέ-σματα του πρώτου εξαμήνου του 2017.
Κάνοντας σύγκριση με το 2014 ο κ. Σκρέκας σημειώσε «οι λειτουργικές ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθαν στα 140 εκατομμύρια ευρώ, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2014 η ΔΕΗ είχε λειτουργικά κέρδη -κι όχι ζημιές- 142 εκατομμύρια ευρώ. Το περιθώριο κέρ-δους, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2017 μειώθηκε δραμα-τικά στα 202 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και προβλέψεων για ε-πισφάλειες, σε σχέση με τα 432 εκατομμύρια περιθώριο κέρδους το περσινό πρώτο εξά-μηνο και σε σχέση με 547 εκατομμύρια ευρώτο πρώτο εξάμηνο του 2014.»
Αναφερόμενος στη χρηματιστηριακή αποτίμηση της επιχείρησης ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για τραγική κατάσταση, καθώς « Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ανερχόταν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, και μετά την πώληση ενός περιου-σιακού στοιχείου, του ΑΔΜΗΕ, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι μόλις 435 εκατομ-μύρια ευρώ.», ενώ ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό «Πώς είναι δυνατόν η ΔΕΗ μία εταιρεία δηλαδή που μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ έχει στα ταμεία της 622 εκατομμύρια, στο χρη-ματιστήριο να αποτιμάται 436 εκατομμύρια, δηλαδή ούτε όσο τα χρήματα τα οποία έχει δικά της στο ταμείο της;»
Ο κ. Σκρέκας καταλόγισε ανυπαρξία στρατηγικού σχεδίου, μετά την ακύρωση αυτού που είχε σχεδιάσει και νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και ζήτησε σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως ποιες λιγνιτικές μονάδες περιλαμβάνονται στο προς πώληση 40% και τι θα γίνει με το προσωπικό τους, τί θα γίνει με τα ΝΟΜΕ και τα ληξιπρόθεσμα.
Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει αν το όποιο σχέδιο έχει για τη ΔΕΗ είναι προς το δημόσιο συμφέρον, προς το συμφέρον της επιχείρησης, των εργαζομένων και της ελληνι-κής κοινωνίας.

Προηγούμενο άρθρο Αντικατάσταση και επέκταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Καλαμπάκας
Επόμενο άρθρο Δοκιμαστική ενεργοποίηση σειρήνων συναγερμού