Ειδήσεις

Δράσεις της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού


Η Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, καλεί τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους και τη νεολαία, την κοινωνική πλειοψηφία που στέκεται αλληλέγγυα στο δράμα των προσφύγων και δείχνει εμπράκτως την ανθρωπιά της, να συμμετέχει ενεργά και να στηρίξει το διήμερο εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνεται στην πόλη μας 18-19.3., με την πρωτοβουλία του Συντονισμού για την αλληλεγγύη στους μετανάστες και την αντιπολεμική δράση.
Οι φωνές της κοινωνικής πλειοψηφίας που φτωχοποιείται και καταστρέφεται από τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων και των “θεσμών”, να ενωθούν με αυτές των προσφύγων, που ξεριζώνονται από τα μέρη τους λόγω των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θαλασσοπνίγονται και αντικρίζουν παντού απέναντί τους σιδηρόφραχτες δυνάμεις της FRONTEX, δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., στρατούς κι αστυνομία, ακόμη και το ΝΑΤΟ να περιπολεί για την αποτροπή της έλευσής τους, φράχτες και τείχη να υψώνονται μπρος στον “απειλητικό” κίνδυνο που δημιουργεί η ύπαρξή τους!
Οι λαοί απέδειξαν όμως με τη στάση τους, πως κοινός τους εχθρός είναι ο πόλεμος και η φτώχεια, και όχι οι πρόσφυγες!
Οι μετανάστες είμαστε εμείς! Οι πόλεμοι απειλούν όλους μας! Τη φτώχεια και την κατάργηση δικαιωμάτων, ακόμη και των θεμελιωδών ανθρωπίνων, που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες, τις βιώνουμε όλες και όλοι! Οι φλόγες των πολέμων τυλίγουν απειλητικά όλους τους λαούς και πάνω στο φόβο και στα ερείπια των βομβαρδισμένων τοπίων, κυβερνήσεις και υπερεθνικοί “χωροφύλακες” πάνε να χτίσουν έναν ακόμη πιο βάρβαρο κι εκμεταλλευτικό κόσμο.
Το πισωγύρισμα της ιστορίας πρέπει και μπορούν να το σταματήσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία με αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική κοινή πάλη. Έχουν αποδείξει πως μπορούν! Και να γράψουν τις νέες σελίδες της ιστορίας, με στιγμές αδελφοσύνης, αλληλεγγύης, ανθρωπισμού, ειρήνης, δικαιοσύνης και ισότητας. Δίχως εκμετάλλευση των λαών από τους ισχυρούς, δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Έτσι, ώστε το τραγούδι του Σύριου πρόσφυγα στα παράλια όπου αποβιβάστηκε, μετά από το άγριο ταξίδι που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, να αποτελέσει μνήμη του παρόντος κι οδηγό του μέλλοντός μας:
“Αχ θάλασσα δώσε μας αγάπη.
Κοίτα τι μας συνέβη.
Μην στέλνεις τα κύματά σου εναντίον μας.
Είμαστε Σύριοι,
στ’ όρκίζομαι η ιστορία μας είναι λυπητερή.
Αχ δεν θα το πιστέψεις, τα δάκρυά μας θα μπορούσαν και σένα να πνίξουν..
Τόσο πολύ κλάψαμε.
Δεχτήκαμε όλους τους ανθρώπους με ευγένεια και αγάπη.
Αλλά όταν πέσαμε μας πρόδωσαν,
κανείς δεν έκλαψε για μας.
Αχ, σήμερα όλος ο κόσμος μας εγκατέλειψε.
Αχ θάλασσα σταμάτα τα κύματα.
Υπάρχουν παιδιά στις βάρκες που είναι οι αναμνήσεις μας.
Είναι οι ζωές μας σε αυτές τις βάρκες
Στ” ορκίζομαι τα δάκρυά μας θα μπορούσαν
να καλύψουν τις θάλασσες όλου του κόσμου.
Τα παιδιά μας έχασαν την παιδικότητα στα κύματά σου.
Και αυτά τα κύματα σκότωσαν τα παιδιά μας.
Αχ θάλασσα άσε τα κύματά σου να μας λυπηθούν
και φρόντισε μας σαν μητέρα.
Αχ για εμάς τους Σύριους η μοίρα είναι βαριά.
Αφήστε μας να έχουμε ειρήνη. Μόνο αυτό θέλουμε
Και τώρα… Θα πορευτούμε για να βρούμε ειρήνη. Μόνο αυτό θέλουμε”.

Το πρόγραμμα του διημέρου αναλυτικά είναι το εξής:
-Την Παρασκευή 18.3 στις 8:00μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο: » ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Όχι στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ανοικτά σύνορα», και ομιλητές τους:
Παύλο Αντωνόπουλο, μέλος του Κέντρου Ερευνών της Ο.Λ.Μ.Ε. και του Συντονισμού για το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων,
Κώστα Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε, υπεύθυνος του Τμήματος εξωτερικής πολιτικης της ΛΑ.Ε.,
Κώστα Μιχαλάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.Τρικάλων.
– Το Σάββατο 19.3. στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κι εναντίωσης στον πόλεμο, τη νατοϊκή εμπλοκή και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και έκθεση φωτογραφίας για τους πρόσφυγες.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
17.3.2016

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις μνήμης των 106 χρόνων, από την εξέγερση των Θεσσαλών Αγροτών
Επόμενο άρθρο Κ. Σκρέκας: Να πάρει θέση ο Αλ. Τσίπρας για τη Μακεδονία