Ειδήσεις

Διημερίδα για το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας MED


Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια πρόκειται να μελετηθούν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο προγράμματος με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 “BLUEMED”,  το οποίο υλοποιούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συντονίστρια με άλλους 13 φορείς τεσσάρων χωρών της Μεσογείου.

Μιλώντας σε διημερίδα για το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο κ. Κώστας Νούσιος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αφού καλωσόρισε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού  τους προσκεκλημένους,  ανέδειξε τη σημασία υποστήριξης και προώθησης της βιώσιμης και υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου. Επίσης μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την προσωπική του εμπειρία από καταδυτικό πάρκο στην Ισλανδία. Ακολούθησε χαιρετισμός του Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ) Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασίλη Χατζηκαμαγιάννη.

Στη συνέχεια της διημερίδας έγιναν παρουσιάσεις των φορέων και των δράσεων όλων των  συμμετεχόντων,  για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος “BLUEMED”  στο χρονοδιάγραμμα του. Επίσης παρουσιάστηκαν τα πακέτα εργασίας (work packages) της  Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε., του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τη δεύτερη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των πακέτων εργασίας (work packages) του Οργανισμού Dubrovnik-Neretva Περιφερειακής Ανάπτυξης (DUNEA) και του ΠΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνεδρίασε η πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος με τους συμμετέχοντες εταίρους. Η κα Αγγελική Βενέτη  με της ιδιότητα της υπεύθυνης έργου του Bluemed για τον επικεφαλής εταίρο ΠΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσίασε τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος. Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκαν η  σύσταση και σύνθεση της, ο σκοπός, ο ρόλος, οι αρμοδιότητες, οι κανόνες λήψης αποφάσεων και  ψηφοφορίας των Επιτροπών Παρακολούθησης για όλη τη διάρκεια του έργου.

Στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ιδιότητα του επικεφαλής εταίρου, οι υπόλοιποι εταίροι καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες του προγράμματος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιμορφωτικό σεμινάριο εν ενεργεία υπαλλήλων-εξεταστών
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχη με μέλη της ΕΤΕ ΔΕΗ για τη Μεσοχώρα