ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ DEBATE ΓΙΑ ΤΟΥΣ 4 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ


 Σε ένα debate διαφορετικό από τα συνηθισμένα συμμετείχαν σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι 4 υποψήφιοι Δήμαρχοι για τον Δήμο Τρικκαίων κύριοι Μιχάλης Ταμήλος (νυν Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού Τρίκαλα Πόλη Αναφοράς), Χρήστος Λάππας (Τρίκαλα Συμπολιτεία), Γιώργος Καΐκης (Λαϊκή Συσπείρωση) και Δημήτρης Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα), οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από αρκετά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τους απηύθυναν οι μαθητές και μαθήτριες 10 Γυμνασίων της πόλης σχετικά με την πόλη που οραματίζονται.

 Των ερωτήσεων προηγήθηκε ολιγόλεπτη τοποθέτηση ων υποψηφίων που είχαν ως εξής:

Μιχάλης Ταμήλος : « Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε μπροστά στα παιδιά  της πόλης μας που έχουν ευαισθησία να θέτουν θέματα περιβάλλοντος, τα οποία ίσως εμείς οι μεγαλύτεροι να τα έχουμε βάλει σε δεύτερη μοίρα. Είθισται σε κάθε προεκλογική περίοδο κάθε παράταξη να υιοθετεί περιβαλλοντικές πολιτικές αν και το ενδιαφέρον τους θα έπρεπε να ήταν συνεχές και όχι μόνο εκείνη την περίοδο.

Το θέμα μας βέβαια σήμερα  είναι η μετακίνηση και η αλλαγή της νοοτροπίας που πρέπει να διαμορφωθεί μέσα σε μία πόλη όπου πολίτες να σταματήσουν την εξάρτηση από το αυτοκίνητο και σιγά σιγά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν είτε τα μαζικά μέσα μεταφοράς είτε το ποδήλατο. Θυμίζω ότι είμαστε η πρώτη πόλη της Ελλάδας όπου το 1992 έγινε ο πρώτος ποδηλατόδρομος στην οδό Κονδύλη.

Στη συνέχεια έγιναν και άλλες παρεμβάσεις και κάθε φορά με διαφορετικό μοντέλο πιστεύοντας  ότι μπορούμε να βρούμε  κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στην δική μας πόλη. Δυστυχώς όλες αυτές οι δοκιμές είτε επειδή ήταν αποσπασματικές είτε επειδή ήταν χωρίς στηρίγματα εμπειρίας από άλλες πόλεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν είδαμε π.χ τον ποδηλατόδρομο της Κονδύλη να καταπατάται τελικά από τους καταστηματάρχες παρά να εξυπηρετεί τους ποδηλάτες για τους οποίους δημιουργήθηκε. Κάθε πόλη πρέπει να έχει ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων ώστε οι πολίτες να έρχονται εύκολα από τα άκρο της πόλης προς το κέντρο και στη συνέχεια να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα σε αυτή. Αυτή η προοπτική είναι το μέλλον κάθε πόλης και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Χρήστος Λάππας: « Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους και πιστεύω στο τέλος της κουβέντας θα αισθάνομαι πιο νέος απ’ ότι είμαι γιατί είμαι σίγουρος τα δικά σας ζητήματα με το φρέσκο τρόπο σκέψης που τα αντιμετωπίζεται θα περάσουνε μέσα στο μυαλό μου.

Σήμερα μιλάμε για αειφόρους τρόπους μετακίνησης. Γιατί όμως προέκυψε αυτή η αναγκαιότητα;  όσο μεγάλωναν οι αποστάσεις στην ζωή των ανθρώπων έπρεπε να βρεθούν λύσεις για μετακινούμαστε γρήγορα και έτσι προέκυψαν τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα κλπ. Ειδικά όμως η χρήση του αυτοκινήτου αντί να οδηγήσει στην επίτευξη της ταχύτητας σήμερα οδηγεί στα μποτιλιαρίσματα. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και την αισθητική απόλαυση στο ζήτημα της μετακίνησης καθώς όταν τρέχει κάποιος δεν αισθάνεται την ομορφιά του χώρου.

Οφείλω εδώ να πω ότι αντίθετα με όσα είπε ο Δήμαρχος δεν είμαστε όλοι ίδιοι εμείς οι μεγαλύτεροι αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα του περιβάλλοντος. Είναι προφανώς θέμα πολιτικής αντίληψης και η πολιτική αντίληψη του Δημάρχου είναι ότι όποιος κάνει ποδηλατόδρομους χάνει τις εκλογές και κάτι τέτοιο είχε ισχυριστεί για τον πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Τέγο. Οι παρούσα Δημοτική Αρχή τρεις φορές επιχείρησε να κάνει έναν κάπως σωστό ποδηλατόδρομο. Αυτό δεν δείχνει μια αδυναμία στη σκέψη και την οργάνωση της Δημοτικής Αρχής;».

Δημήτρης Παπαθανασίου: «Χαιρετίζω την σημερινή πρωτοβουλία και όντως είναι μια πρωτότυπη διαδικασία. Εγώ αντίθετα με τους προηγούμενους ομιλητές θα σταθώ σε ένα άλλο ζήτημα. Σας είναι γνωστό ότι της τελευταίες ημέρες σε κάποιο σχολείο της πόλης μας αποβλήθηκαν τρεις μαθητές γιατί είχαν την πρωτοβουλία να αγοράσουν τυρόπιτα από κυλικείο διπλανού σχολείου και όχι του δικού τους. Εμείς όχι μόνο καταδικάζουμε την αποβολή των μαθητών αλλά θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ώστε να καταδικαστεί και επίσημα αυτό το περιστατικό.

Ο συνδυασμός μας είναι μία κίνηση ενεργών πολιτών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση στην πόλη δεν πάει άλλο και ότι κάθε μέρα γίνεται χειρότερη η διαβίωση σε έναν τέτοιο πολεοδομικό ιστό. Είναι ένας συνδυασμός αποτελούμενος από πολίτες που μπορεί να έχουνε διαφορετικές αφετηρίες αλλά με μία συγκεκριμένη αριστερή κατεύθυνσή. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντισταθεί η κοινωνία στην ισοπέδωση που πάει να δημιουργηθεί και επίσης είμαστε αντίθετοι στο μνημόνιο και στον «Καλλικράτη»  και θέλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις καλές συνθήκες για να δημιουργηθεί μία νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα στα Τρίκαλα. Πιστεύουμε στη συλλογική δράση και λειτουργία. Για την πόλη μας δεν θέλουμε να κάνουνε κουμάντο άλλοι.

Όχι πια στο όνομά μας εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, αδιαφάνεια και τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Οραματιζόμαστε μια πόλη που θα έχει ως πρότυπά της τα κινήματα των πολιτών, τους ποδηλάτες τους Φίλους του Σιδηροδρόμου και όλες τις συλλογικότητες που έχουν στόχο το καλό της πόλης».

Γιώργος Καΐκης: « Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε παιδία που γνωρίζω ότι στην ψυχή τους και στην σκέψη τους δεν κρύβουν υστεροβουλία και πονηράδα αλλά μόνο αγνές και καθαρές προθέσεις. Πρέπει να επισημάνω ότι στην πρόσκληση για την σημερινή ημέρα υπάρχει σχετικό μήνυμα της Ε.Ε. για της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης. Εδώ υπάρχει μεγάλη υποκρισία γιατί από την Ε.Ε. απορρέουν όλες εκείνες οι πολιτικές και τα μέτρα που χειροτερεύουν την ζωή των ανθρώπων.

Η Ε.Ε. έχει ήδη δρομολογήσει την αειφόρο διαδικασία μετακίνησης για την οποία συζητάμε σήμερα καθώς μας έχει κάνει…την ζωή ποδήλατο. Αυτό το αστειάκι βέβαια έχει και μια μεγάλη ουσία καθώς έχουμε μία συνεχιζόμενη λειτουργία του συστήματος απέναντι στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Άρα σε αυτή την προσπάθεια της Εβδομάδας Μετακίνησης υποκρύπτεται και ένας άκρατος φαρισαϊσμός.

Ένα ακόμα κομμάτι που πρέπει να σημειώσω είναι ότι δεν είναι σωστό να διακρίνουμε και να διασπάμε το φυσικό από το κοινωνικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε το ποτάμι, τον πεζόδρομο, τον δρόμο κλπ από τον άνθρωπο. Πόλη και άνθρωπος πάνε μαζί.

Είμαι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  που θα συνεχίσουμε και στον Δήμο τον αγώνα του ΚΚΕ που μας υποστηρίζει για τα λαϊκά συμφέροντα και τη δημιουργία μιας πόλης που θα σέβεται τον άνθρωπο αλλά και των συνθηκών εκείνων που θα κάνουμε τους πολίτες να χαίρονται τις υποδομές που δημιουργήθηκαν για αυτούς».

Προηγούμενο άρθρο Στο Δημ. Συμβούλιο η μελέτη ανάπλασης του Ληθαίου
Επόμενο άρθρο Μαζική η συμμετοχή παιδιών για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο