Ειδήσεις

Γ. Κωτσός : Ο κ. Σπίρτζης και τα κολλημένα έργα που προχωρούν


Έπεσε στην αντίληψή μας μια πολύ πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών κου Χρ. Σπίρτζη (Εφημερίδα Αγορά, 26 Οκτωβρίου).  Μας έκαναν εντύπωση δύο επισημάνσεις του που ήταν κατηγορηματικές.  Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια προσομοίωση των όσων είπε στην περίπτωση της Θεσσαλίας και στα έργα ευθύνης του υπουργείου του.  Παραθέτουμε τις δηλώσεις και τα συμπεράσματα της προσπάθειας μας αυτής.

Η πρώτη δήλωση: «Τα έργα, που ήταν κολλημένα σε όλη τη χώρα, ξεκίνησαν και προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και δεν μιλώ μόνο για τους αυτοκινητόδρομους».

Αναζητήσαμε την εφαρμογή για τη Θεσσαλία όσων είπε ο κ. Υπουργός :

  • Έργα στη ΛΑΠ Πηνειού : Δεν ακούσαμε καμία νέα ιδέα για έργα συγκέντρωσης υδάτων περιμετρικά του κάμπου που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος.  Δεν υπήρξε από το Υπουργείο Υποδομών καμμιά πρόταση ή σχεδιασμός ή έστω κάποια στοιχειώδης δράση για την επεκτεινόμενη αόρατη καταστροφή που συντελείται στον υπόγειο υδροφορέα της θεσσαλικής λεκάνης.
  • Έργα Άνω Αχελώου: Πρόκειται για το εγκαταλελειμμένο φράγμα Συκιάς (με κατασκευασμένο το 65% του φυσικού αντικειμένου) και την πλήρως διανοιγμένη, αλλά ημιτελή ως προς την εσωτερική της επένδυση, σήραγγα μεταφοράς των υδάτων (Πευκοφύτου). Κοντεύουν δύο χρόνια διακυβέρνησης και δεν είδαμε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια του κου Υπουργού. Θα περιμέναμε τουλάχιστον να έχει επισκεφθεί έστω και μια φορά τα έργα ώστε να έχει προσωπική άποψη για την εικόνα εγκατάλειψης και κατάρρευσης που παρουσιάζουν.

Η δεύτερη δήλωση του κου Υπουργού αφορά στην «δράση» του Υπουργείου του «στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας».  Και εμείς μένουμε με την απορία :  Άραγε,  στα πλαίσια αυτής της διαφάνειας, δεν δικαιούται η Θεσσαλία, ο λαός της , οι Αυτοδιοικητικοί της παράγοντες και οι φορείς της να έχουν μια καθαρή ενημέρωση, μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης, για το μέλλον και την προοπτική των εγκαταλελειμμένων έργων επί του Άνω Αχελώου ;  Γνωρίζει καλά ο κ. Υπουργός ότι τα ερωτήματα αυτά είναι πάγια και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί πειστικά.

Όμως, εκτός του ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος στα έργα Αχελώου, οι επιπτώσεις από την αδράνεια της κυβέρνησης είναι εξίσου σοβαρές.  Οι κίνδυνοι σε περίπτωση ισχυρών πλημμυρών και ακραίων φαινομένων παραμένουν στο ακέραιο και απειλούν τα ίδια τα έργα της περιοχής αλλά και τους κατοίκους της.

Γνωρίζουμε καλά ότι τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου έχουν επανειλημμένα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για του κινδύνους αυτούς.  Ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων θεμάτων καθορίζει και το μέτρο ευθύνης του καθενός.  Και στο θέμα αυτό, η προσπάθεια του κ. Σπίρτζη να αποσιωπηθούν οι κίνδυνοι αυτοί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της

υπευθυνότητας αλλά και την  διαφάνεια που ο ίδιος διακηρύσσει.

Συνοπτικά, κλείνοντας επαναλαμβάνουμε την δήλωση του Υπουργού κ. Σπίρτζη «Τα έργα, που ήταν κολλημένα σε όλη τη χώρα, ξεκίνησαν και προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και δεν μιλώ μόνο για τους αυτοκινητόδρομους» με την ελπίδα και την ευχή ότι σ’ αυτά τα έργα συμπεριλαμβάνονται τόσο αυτά της Λεκάνης Απορροής Πηνειού, όσο και του Αχελώου.

Τέλος καλούμε τον αξιότιμο κύριο Υπουργό να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και τα έργα του Αχελώου, ώστε να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα διαμορφώσει καλύτερη και αντικειμενικότερη άποψη γι’ αυτά.

 

Του Γιώργου Κωτσού Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου

 

Προηγούμενο άρθρο Ρίψεις εμβολίων από αέρα για τη λύσσα από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Επόμενο άρθρο ΤΕΙ Θεσσαλίας : Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών