Γλ. Παπαγιαννοπούλου: Μπάρες δημητριακών με βρώμη και ξηρούς καρπούς


 Συνταγές για την Υγεία 
Υλικά: (για 20 κομμάτια)
1/4 φλιτζανιού σησαμέλαιο, καθώς και επιπλέον για το ταψί και για τα χέρια σας 
2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης 
1 γεμάτη κούπα νιφάδες καρύδας 
1/2 κουταλάκι κανέλα 
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο φρεσκοκομμένο 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικό) 
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια 
1 φλιτζάνι ελαφρά καβουρδισμένοι (σε αντικολλητικό τηγάνι) ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και καρύδια χοντροκομμένα 

Εκτέλεση:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε τη βρώμη σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με το λάδι. Τοποθετήστε σε ένα ταψί τη βρώμη σε μια λεπτή στρώση και  ψήστε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου οι κόκκοι να φρυγανιστούν ελαφρά. Θα πρέπει να αποκτήσουν ελαφρώς σκοτεινό χρώμα. Αφαιρέστε τη βρώμη  από το φούρνο και τοποθετήστε την στο μπολ. Προσθέστε την καρύδα, τα  μπαχαρικά, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε μαζί. Γυρίστε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 

2. Τοποθετήστε το μέλι και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα ή δοχείο, που μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις φορές τον όγκο του μελιού, και αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το μίγμα βρώμης. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα βρώμης ομογενοποιηθεί με το μέλι.

3. Λαδώνουμε ένα ταψί με ένα πινέλο. Ξύστε το μείγμα που ετοιμάσατε στο ταψί, αφού το απλώστε σε ένα στρώμα πάχους 3-4 εκατοστών. Αφήστε το στο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Μην το αφήσετε να γίνει πάρα πολύ καφέ, διότι οι μπάρες  θα γίνουν πολύ σκληρές. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια, σχηματίζοντας τις μπάρες. Αποθηκεύστε τες σε αεροστεγή μπολ. Διατηρούνται για μια εβδομάδα, αλλά θα γίνουν πιο κολλώδεις, ειδικά σε υγρό περιβάλλον. 

Το σχόλιο του Διαιτολόγου: Οι μπάρες βρώμης και ξηρών καρπών είναι πολύ θρεπτικές και αποτελούν μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση για το δεκατιανό γεύμα μας και των παιδιών μας. Πλούσιες σε βιταμίνες, ενέργεια και φυτικές ίνες εφοδιάζουν τον οργανισμό μας, κάθε στιγμή της ημέρας. Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

 θερμίδες:138 kcal

υδατάνθρακες: 16 γραμμάρια

πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια 

 κορεσμένο λίπος: 2 γραμμάρια

 πολυακόρεστα λιπαρά: 2 γραμμάρια

μονοακόρεστα λιπαρά: 4 γραμμάρια

χοληστερόλη: 0  χιλιοστόγραμμα

φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

νάτριο:1 mg

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Προηγούμενο άρθρο Εισηγητική ομιλία Αχ.Κανταρτζή στη συνέντευξη για τα ναρκωτικά
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Οδικά έργα 103.906,76€ και προμήθεια σωληνών αποκατάστασης δικτύου άρδευσης 78.027,02€ για την Π.Ε. Τρικάλων